Gyurkity Péter

3D-áradat jön a plazmatévéknél

Friss előrejelzés szerint a plazmatévék szegmensében mindent elsöprő túlsúlyra tesznek szert a 3D-t támogató készülékek, az elkövetkező években itt lesznek majd az igazi csaták a gyártók között.

A dél-koreai Displaybank közzétette újabb jóslatát, amely ezúttal a 3D plazmatévék piacon elért arányára koncentrál. Ebből kiderül, hogy a cég szakemberei ezen készülékek gyors és erőteljes terjedésére számítanak, amely természetesen együtt jár majd a gyártók közötti harc fokozódásával - nem elfeledkezve az LCD-fejlesztésekről sem.


A 3D plazmatévék aránya a Displaybank szerint

A cég egészen pontosan azt vetíti előre, hogy alig három éven belül, vagyis 2013-ra már 86 százalékos arányt érnek majd el a 3D-kijelzők a plazmatévék forgalmán belül. A folyamatot szerintük jól jelzi, hogy a Samsung és a Panasonic is egyre több ilyen készüléket kínál, egészen 63 hüvelykes méretekig, az LG pedig szintén készül saját megoldásával, amely várhatóan július folyamán jelenik majd meg kereskedelmi forgalomban. Mi több, a Panasonic éppen a napokban jelentette be új változatait, amelyek már rekordot döntenek, ugyanis 82 és 103 hüvelykes (1980 x 1080 pixel), valamint 152 hüvelykes (4096 x 2160 pixel felbontás) kiszerelésben érkeznek július 1-től, ezek pedig a cég szerint minden korábbinál jobb minőséget honosítanak meg a 3D PDP (Plasma Display Panel) készülékek szegmensében.

Ezen a téren tehát nem lehet majd okunk a panaszra, az egyetlen nagy kérdés a kereskedelmi ár, amely nyilván nem lesz majd könnyen emészthető az első időszakban. A piackutató cég azonban kihangsúlyozza, hogy még ennél is nagyobb küzdelemre számíthatunk az LCD-kijelzők terén, hiszen itt egyrészt könnyebb és szélesebb körű technológiai megoldásokra van kilátás, másrészt pedig a vásárlók részéről is itt összpontosulnak a nagyobb igények.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az osztályharc mindkét területen fokozódik, ami nekünk vásárlóknak mindenképpen kedvező lesz - feltéve, hogy nem az első körben, horribilis áron ruházunk majd be egy-egy ilyen 3D-monstrumra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    Akkor ne az agyonreklámozottak között keresgélj... (Bár esetenként ott is akad jó.)
  • hypno #10
    Én lennék az egyetlen, akinek már régen nem a látvánnyal van problémája, hanem a tartalommal?

    Érdekes, izgalmas, nem sablonos, közhelyes történeteket szeretnék látni jó szinészi teljesítménnyel.

    Erre most a sokadik bútort cserélik a kupiban.
  • dez #9
    Kár, hogy az a HD-Ready plazma horizontálisan még a 720p-s ripek 1280-as felbontását sem éri el: 1024x768.
  • readswift #8
    Aki akar most is vehet hd ready samsung plazmát 50" 160ezerért, a FullHD meg olyan overrated mint a szar, szóval még érdemes is.
  • dez #7
    A shutter szemüveges 3D-t már a mai modellek jó részébe is beépíthették volna, mivel képfrissítésben tudják a készülékek, ami ehhez kell (min. 100 Hz), inkább csak az elektronika tud valamivel többet (MVP kódolás támogatása, majd a stereo-3D-hez kellő két nézet vátott megjelenítése). Más szóval, szvsz technikailag indokolatlan a horribilis ár, amennyit ma ezekért kérnek, és számíthatunk rá, hogy előbb-utóbb alig lesznek drágábbak a "hagyományosaknál", vagy egyszerűen kiszorítják őket, esetleg a legolcsóbbak kivételével.

    Az tömeges otthoni 4k mejelenítés viszont még erősen a jövő zenéje.
  • Tetsuo #6
    A BD siman eleg ra, csak tobb reteg kell es mar a szabvany is vegleges, kifejlesztesekor pedig tudtak, hogy igy lesz.. nezz utana.
    Es mar akkor tudtak azt is, hogy a BD utan a fizkai formatumok hatterbe kerulnek es a stream-et hasznaljak leginkabb.
    A technologiai lepcsoket pedig meg lehet lovagolni, mint egy hullamot, ha kartell szerzodesek vannak.. nem hulyek, igy lehet keresni a legtobb penzt, marpedig a kapitalizmusban a vallalatok (es az emberek) csak arra mennek.

    A gyogyszerek direkt nem gyogyitanak igazan, a keszulekek direkt elromlanak nehany ev alatt, mert fogyasztoi tarsadalomban elunk. ;)
  • Ender Wiggin #5
    Na látod, ezt az egyet kétlem. A blue-ray - HD-DVD háború olyan véres volt, hogy annak évtizedes uralom volt a tétje. De még annyit sem húzhat ki a BD, mint mondjuk a CD után a DVD. 2 éve senki sem számolt vele, hogy kommersz lehet ilyen hamar fullHD-nél nagyobb felbontás is.
  • Zolthen #4
    Kell mint egy falat kenyér...
  • Tetsuo #3
    Ez direkte igy van kitalalva..
  • Ender Wiggin #2
    A 4K-s TV nem rossz ötlet. Előbb utóbb minden mozifilm ilyen kamerákkal készül majd. Viszont akkor a mostani fullHD meg a blue ray, úgy, ahogy van, mehet a p-be...