Berta Sándor

Orosz cégről közölt anyagokat a WikiLeaks

A leleplező platformnak gyakran a szemére vetették, hogy orosz iratokat nem hoz nyilvánosságra. Nos, most megtört a jég.

A WikiLeaks elérhetővé tette a Peter-Service nevű orosz céggel kapcsolatos dokumentumokat, amelyeknek köszönhetően mindenki bepillantást nyerhetett az országban zajló ellenőrzésekbe. A platform összesen 34 dokumentumot jelentetett meg, amelyek a 2007 és 2015 közötti időszakból származnak. Jelenleg még nem lehet pontosan megítélni, hogy mennyire lényeges anyagról van szó, mivel zömében orosz nyelvű dokumentumokat tartalmaz. Az orosz cég régóta szoftverbeszállítója a távközlési cégeknek, és a titkosszolgálatok rajtuk keresztül látnak bele a lakosság digitális kommunikációjába, azaz valószínűleg ugyanolyan államilag támogatott tömeges megfigyelésről van szó, mint amit 2013-ig az NSA vagy a brit GCHQ végzett.


A WikiLeaks rámutatott, hogy a Peter-Service olyan technológiákat fejleszt ki és alkalmaz, amelyek napjainkban jóval túlmutatnak a klasszikus számviteli folyamatokon és érintik az ellenőrzést is, éppen ezért a Peter-Service az orosz megfigyelési rendszer egyik pillére. Az orosz operátoroknak három évig kell tárolniuk az adatokat, beleértve a telefonálások metaadatait. A WikiLeaks képein láthatóak olyan kezelőfelületek fotói, melyek ebben az adatbázisban való egyszerű keresést teszik lehetővé. Napi akár 500 millió adatról van szó, szóval egy lekérdezés 10 másodperctől egy napig terjedő idő alatt fut le. A Peter-Service olyan eszközt is fejlesztett (TDM, Traffic Data Mart), ami lehetővé teszi a meglátogatott honlapok, fórumok és közösségi média oldalak forgalmának lekérdezését, azzal együtt, hogy mennyi időt töltött valaki az adott honlapon és milyen eszközről érte azt el.


A Peter-Service nevű vállalatot 1992-ben alapították, a székhelye Szentpétervár, irodái vannak Moszkvában, Jekatyerinburgban, Krasznodárban, Novoszibirszkben, Szamarában és Vlagyivosztokban. 1200 embert foglalkoztat, a társaság termékeit 14 államban alkalmazzák. A Peter-Service többel között számvitellel foglalkozik és szoftvereket szállít a mobilpiac szereplőinek. Az ügyfelei között van a MegaFon, a Rostelecom, a Gazprom telecom, az MTS, a Vodafone és a Turkcell Northern Cyprus, míg a partnerei között a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel és az Oracle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!