HENT hírlevél

A spanyolok 95 százaléka kalózkodik

Egy frissen közzétett spanyol tanulmány szerint hat hónap alatt több mint 5 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a spanyol gazdaság a kalózkodás miatt. A jelentés szerint a spanyolok teljes zenefogyasztásának több mint 95 százaléka illegálisan terjesztett tartalom.

A spanyol Kreatív és Tartalomszolgáltató Iparágak Koalíciójának (Coalición de Creadores e Industrias de Contenidos) megrendelésére készült, az IDC Research Iberia által készített tanulmány szerint hat hónap alatt 5,1 millió eurós veszteséget okozott a helyi gazdaságnak a kalózkodás. A Barcelona Reporter által közölt becslés szerint 2009. második félévében a teljes zene, film, könyv és játékszoftver fogyasztás 76 százalékát tették ki a kalóztermékek.

A tanulmány adatai szerint a zeneiparban 95,6, a filmiparban 83,7, a videojátékok piacán 52,3 százalékos a kalózkodás mértéke Spanyolországban. A teljes forgalomban a kalózkönyvek aránya alig 20 százalékos, de az e-könyv olvasó eszközök terjedésével párhuzamosan a mutatók megugrására számítanak a szakértők.

Az amerikai kongresszus kalózkodás elleni testülete, a Congressional International Anti-Piracy Caucus (IAPC) az illegálisan letöltött fájlok mennyisége és ezek egy főre jutó aránya alapján Spanyolországot tekinti a világ második legnagyobb szerzői jogi jogsértő nemzetének. A dél-európai ország egyike annak a négy államnak, amely a testület 2010-es megfigyelési listáján is szerepel. A spanyol kulturális miniszter, Angeles Gonzalez-Sinde szerint a spanyol fogyasztók magatartása elsősorban a legális letöltési opciók hiányára vezethető vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dluinet #2
    Hogyan számolták ki a veszteséget?
    A nyereséget mért nem számolják?
  • sanyicks #1
    a rohat holokauszttagadó zsidógyülölő varezos tenoristák4 atomota disznóknak :DD