MTI

17 százalékkal nőtt a mobilkészülékek eladása a világon

Az első negyedévben jelentős mértékben bővült a mobiltelefonok világpiaci forgalma a Gartner piackutató cég adatai szerint.

A január-márciusi periódusban 315 millió készüléket értékesítettek világszerte, 17 százalékkal többet mint a tavalyi megfelelő időszakban. A piacbővülés elsősorban az okostelefonok szegmensében elért lendületes növekedésre támaszkodhatott és az értékesítési számok alapján a Google Android operációs rendszerével működő telefonok az első alkalommal előzték meg a Windows Mobile operációs rendszerrel futó készülékeket.

A Nokia eladásai növekedése ellenére is piaci részesedést volt kénytelen átengedni konkurenseinek. A világelső mobiltelefon gyártó piaci részesedése 35 százalékra zsugorodott a tavalyi első negyedévi 36,2 százalékról. A Samsung 20,6 százalékos, az LG Electronics 8,6 százalékos piaci részesedésre tett szert. A Blackberry készülékeket gyártó Research In Motion (RIM) a negyedik helyre küzdötte fel magát, megelőzve a Sony Ericsson és a Motorola cégeket.

A RIM a második helyezést vívta ki magának a Nokia mögött okostelefon eladásokban 10,6 millió Blackberry értékesítésével. A Nokia 24 millió okostelefont adott el, 44 százalékos piaci részesedést biztosítva magának a szegmensben, ami 4,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedévinél. A harmadik helyen az Apple áll 8,4 millió eladott iPhone készülékkel és 15,4 százalékos piaci részesedéssel. Az Apple több mint megduplázta iPhone eladásait a tavalyi első negyedévhez képest.

A Microsoft veszített piaci részesedéséből. Első alkalommal került forgalomba több Google Android mint Windows Mobile operációs rendszerrel működő okostelefon. A Microsoft az ősszel bemutatni tervezett "Windows 7 Phone Edition" operációs rendszertől várja piaci pozíciójának visszahódítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!