MTI

Greenpeace: a Cisco a legzöldebb IT-vállalat

Az amerikai Cisco Systems információtechnológiai cég lett az első a Greenpeace Cool IT jelentésének környezettudatossági rangsorában.

A nemzetközi civil szervezet az idén hatodik alkalommal publikált jelentésében a zöld technológiai megoldások, az üvegház hatású gáz lábnyom visszafogása, és a környezettudatos értékek képviselete alapján rangsorolta a világ vezető IT-cégeit. A Greenpeace megállapítja, hogy a cégek egyik fele szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az energiafelhasználás átalakításában, másik felénél azonban koránt sem nyilvánvaló, hogy a zöld informatikát többnek tartanák marketingstratégiánál.

A szervezet azt vizsgálta, hogy a cégek milyen mértékben használják a környezettudatos megoldásokat, például zöld IT-t, az intelligens mérőrendszert (smart grid) és a házi energiagazdálkodást. Azt is figyelembe vették, hogy a vállalatok milyen mértékben csökkentik szénd-dioxid-kibocsátásukat, illetve társadalmi szerepvállalásukat is felmérte, így például a megújuló energiaforrások propagálása terén.

A 15 céget tartalmazó lista élén a Cisco 62 ponttal végzett, a tavalyi rangsorhoz képest megduplázta eredményét. A Greenpeace kiemeli, hogy a cég sokat invesztált éghajlatvédelmi fejlesztésekbe, például intelligens hálózati technológiákba. A második helyezett 53 ponttal az Ericsson, főként technológiai fejlesztései például smart grid rendszerek kiépítése alapján. A harmadik helyen az IBM áll 42 ponttal.

A 33 ponttal hatodik helyen végzett Google-ról a környezetvédő szervezet megállapította, hogy kampány szinten gyakran lép fel a zöld politika mellett, ám ehhez képest nincsenek kibocsátás-csökkentési célkitűzései. A Greenpeace a 31 ponttal hetedik helyen végzett Microsoft esetén is ezeket a célokat hiányolja. A 16 ponttal a lista utolsó előtti helyén álló Sonyról megállapítják, hogy a cég egyáltalán nem érdekelt a zöld technológiai fejlesztésekben, a listán az utolsó helyen a Panasonic áll 14 ponttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!