Berta Sándor

Steve Jobs: egy jelenség, és ami mögötte van

Az Apple vezetőjét egyaránt nevezik látnok zseninek és bizalmatlan egoistának, aki a cégét úgy vezeti, mintha az egy szekta lenne. Az igazság általában a két véglet között van. Vagy mégsem?

Az elmúlt hetekben az Apple gyakran került világszerte a címlapokra, elsősorban egy iPhone 4G elveszítése kapcsán kirobbant botrány miatt. A SPIEGEL arra volt kíváncsi, hogy Steve Jobs milyen ember, igazak-e a róla szóló, túlzónak tűnő beszámolók. A magazin szerkesztői Pamela Kerwin véleményét kérték ki. A szakember korábban éveken át dolgozott Jobs közvetlen munkatársaként és 1989-ben a Pixar marketingügyekért felelős alelnöke volt.

"Természetesen Steve Jobs is lehet kedves, de rideg és gőgös, lenéző is. De ki mondhatja, hogy például Mozart jó ember volt? Ő egy álmodozó, képzelgő zseni. Más menedzserek pénzt és hatalmat akarnak, őt viszont a nagy ötletek hajtják előre. Megvan az a képessége, hogy kiváló technológiák létrehozását segítse elő és sosem apró lépésekkel halad előre. Azt csinálja amit szeretne, és komoly befolyást akar gyakorolni a világra. Steve egy igazi kemény típus és mi a Pixarnál nem voltunk a megfelelő közeg számára. Állandóan hajtja, űzi valami, igazi megszállott és soha sem hagyja abba, amit csinál. S még valami: megérzi, hogy mit akarnak az emberek" - jellemezte az Apple vezetőjét Pamela Kerwin.

A szakember jelenleg vállalkozóként dolgozik a Szilicíum-völgyben és olyan intelligens telefonokat fejleszt, amelyek képesek bizonyos dolgokat, többek között az integrált kamerák által felfedezett cselekményeket vagy tárgyakat felismerni és ezekről tájékoztatják a felhasználókat.

"Nem azt érzi, ami ma menő, hanem azt, hogy mi lesz holnap az. Ez után űzi és hajszolja beosztottjait. Vannak, akik otthagyják, de a többség marad. A legjobbakból kihozza a legjobb énjüket, kevesebbet el sem fogadna tőlük. Könyörtelenül kompromisszumképtelen. Elég csak megnézni, hogy hányan mondták az iPhone kapcsán, hogy nem jó az úgy, több gomb kell rá és cserélhető akkumulátor kell hozzá. Mindenki ezt mondta, de ő úgy gondolta: nem, ez úgy nem lenne felhasználóbarát. Steve nagyon hangulatember, sőt, agresszív. De ő ilyen. Akár a cápákkal is együtt tud úszkálni és mi erre nem voltunk képesek. Mindig tízmillió dollárt kért mindenért, még akkor is, ha az adott dolog nem ért éppen annyit."

"A legnagyobb hibája talán a túl nagy egója. Egyszerűen képtelen más nagy menedzserekkel együttműködni és üzleteket kötni velük. Ő Steve Jobs, aki sosem hátrál meg, még egy kis lépést sem tesz visszafelé. Volt olyan, hogy pillanatnyi rosszkedvével hónapok fáradtságos tárgyalásait zúzta szét. Egyszerűen elviselhetetlen volt egy beszélgetés során és a tárgyalópartnerei nem bírták tovább, felálltak az asztaltól és elmentek" - tette hozzá az egykori közvetlen munkatárs.

Pamela Kerwin végül leszögezte: amikor Steve Jobs egy farmernadrágban és egy fekete pulóverben jelenik meg a termékbemutatókon, mint egy Messiás és eladja a készülékeket, akkor egy briliáns showman. Ilyenkor nem hátrány a nagy egója, egy showmesternek ugyanis szüksége van arra. Az élet mindenesetre az Apple első emberét igazolta, hiszen öt évvel ezelőtt a konszern 5 milliárd dollárt ért, ma pedig már több, mint 240 milliárd dollár a piaci kapitalizációja. Az ok egyszerű: Jobs minden ötletet felszívott magába, mint a szivacs és olyan emberekkel találkozott, mint Steven Spielberg, akik új világokat nyitottak meg előtte.

Kerwin úgy vélte: az első lépcsőfokot Jobs későbbi sikereihez alighanem a Pixar jelentette, minden olyan dologra ott lelt rá, amiből napjainkra az iTunes, az iPod és az iPad megvalósult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #129
    ez igaz, viszont ez megint az olcsó notebook esete, nem vagyok annyira gazdag, hogy olyat vegyek, ha érted.. :)
  • FlyingV #128
    az egyszerű embernek sokmindenki tűnhet őrültnek.
  • FlyingV #127
    sok igazság van mindkét tábor mondanivalójában. csak azt nem értem, miért kell az olyan dolgokat tagadni, minthogy az Apple alapjaiban változtatta meg/fordította ki a sarkából mind az mp3/internetes (zenei) szolgáltatások világát, valamint a felsőkategóriás (most már közép is) mobiltelefonokét. valamint, hogy épp, hogy nem drágák a termékeik, csak persze sokan a kezdőárat nézik, nem a végösszeget (érdekes, a telefonos esetben pont fordítva van, ott meg szépen félremagyarázzák ugyanezek, ugyanazt, csak kicsit máshogy).

    és persze, sokaknak ugyanúgy nem egy almás cucc a legjobb választás, de ez így is van rendjén.

    Steve Jobs meg korunk számítástechnikájának (bár minek óvatoskodni, az egész számtech történelemnek) az egyik legnagyobb alakja, emberileg olyan, amilyen (hasonló típus vagyok, nekem szimpatikus), de az meg egy másik oldala a dolgoknak.
  • Zoliz #126
    Ezen az emberen látszik, hogy őrült, de egyes csoportok az ilyet zseninek nevezik..
  • Julius Caesar #125
    Igen, de a Nokia meg a Samu fele annyiért basz át.

    Még mindig jobb, mint ha teljes áron baszna át, nem?

    Csak hogy fessem a falra az ördögöt.
  • narumon #124
    Nekem pl a netbook a napi munkaeszközöm. Jah, hogy neked már megint nem ez kell meg nem erre van szükséged? Lehet hogy attól még jó ötlet én pl áldom azt aki kitalálta.
  • narumon #123
    " SZÉP DOBOZBAN csomagolt eszközöket árul, és nem mellesleg hülyének nézni a felhasználóit és megmondja, kinek mi kell és mi a jó."

    Mondjuk ebből a szempontból nézve akkor pl a konkurens mobilgyártók teljesen palira veszik az ügyfeleiket olyan touchscreennel adnak el telefonokat ami után egy jobb érzésű marketing szakember felköti magát. Ezekről miért nem beszélünk soha amikor az apple marketinggépezete kerül terítékre. Miért nem beszélünk az ominózus nokia reklámról ahol mindenféle csillivillit igérnek majd amikor a kezedbe veszed a telefont rájössz, hogy kurvára átvágtak, de a samsung reklámokban is repkednek a featureök meg a hibátlan képernyőnavigáció, de amikor a kezedbe fogod a telefont akkor megint csak kiderül, hogy átbasztak mint az atom, és ezt hiába adják akár fele áron, akkor is csak egy átbaszás.
  • narumon #122
    "(mondjuk elösszőr csak nem leszu flash, ezzel már meg is szivatták a Mac tulajokat, nincs youtube, meg semmilyen flash alapú videómegoszto néztegetés, + egy csomó flash alapú oldal meg sem fog jelenni...aztán majd esetleg nem lesz PhotoShop a Mac gépekre.... meg a PDF-el is lehetnek problémák, ui. az is Adobe.."

    Megint egy ember aki nem látott közelről iphonet. Van youtube, és én eddig nemigen találkoztam only flash oldallal. PDF-el meg csak akkor lesznek problémák ha máshol is, ugyanis, rengeteg pdf olvasó van (természetesen az iphone is olvassa gyárilagm de nekem asztali pcn is a foxit van fent mert sokkal gyorsabb és kisebb mint az adobe reader.) Szóval megint jönnek azok a hülyeségek amiknek köze sincs a valósághoz.
  • Ulkesh #121
    Olyan alkalmazásokra gondolok amik kihasználják a proci lehetőségeit, videókonvertáló/vágó alkalmazások, grafikai programok filterei, 3D render programok stb.

    "vered-e a fejed a falba, amiért a legó pc-d van…"

    Amikor megvettem és második készlet Corsair ram is hibás volt, akkor enyhén igen.

    Egyébként meg pár dolog kivételével nincs vele gondom, de már írtam, hogy nem hívnák ki versenyre egy Mac Pro-t :D

    A régi Mac Pro-mat anno 650 eFt-ért vettem, 3,5 év alatt a sokszorosát kitermeltem vele és amikor eladtam 450 eFt-ot kaptam érte. Ebből a pénzből egy forint többletköltség nélkül vettem mostani gépemet.
    Ezért viszont 3,5 év múlva szinte semmit nem fogok kapni, míg aki megvette a Mac Pro-t még akkor is 100-150 eFt-ért el tudja majd adni. Ennyi a különbség a két gép között értékben és időtállóságban.
  • pixx #120
    A netbook az egy vicc, 100 dollár pc-ne indult, aztán rájöttek, hogy nem tudják megcsinálni olyan olcsón. Az átlagember meg rá is kapott ennyi.
    Amúgy átlagban 4-5 óra, bár a mostaniak, már 7-8 órás üzemidővel nyomulnak, ahogy hallottam...