Berta Sándor

Nem volt elájulva a Facebooktól Steve Jobs

A menedzser nem tartotta túl sokra a közösségi portált.

Az Epic Games és az Apple közötti aktuális jogi vita keretében új dokumentumok kerültek elő, amelyekből kiderült, hogy miként viszonyult Steve Jobs, az Apple társalapítója és ikonikus vezetője a Facebookhoz. A történet 2011-ből származik, amikor a közösségi platformnak még nem volt alkalmazása az iPad készülékekhez. A dokumentumok alapját egy olyan e-mail jelentette, amelyet Scott Forstall, az Apple akkori szoftverfejlesztési vezetője küldött el Phil Schiller és Steve Jobs számára. A levélben egy Mark Zuckerberggel való találkozóról volt szó, amelynek a témája az iPad készülékeken használható Facebook-alkalmazás bevezetése volt.

A közösségi platform egy olyan kompromisszumot javasolt, amely többek között azt tartalmazta, hogy a programjában elhelyezett hivatkozásra kattintó felhasználók vagy egy natív szoftverhez legyenek irányítva az App Store rendszerében vagy a Safari böngészőhöz. A vállalat azt szerette volna, ha az Apple engedélyezi a hírfolyamában a külső alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói bejegyzéseket. Ez utóbbitól az Apple elzárkózott, de a többi kérést elfogadhatónak tartotta.

Steve Jobs is rábólintott a dologra, de a kollégáinak küldött e-mailben szándékosan vagy véletlenül Facebook helyett Fecebookot írt. Miután a billentyűzeteken az A és az E betű nincs túl messze egymástól simán előfordulhatott egyszerű elírás, de a Zuckerbergékről alkotott vélemény miatt a szándékosság sem elképzelhetetlen. Ez utóbbit támasztja alá, hogy zsenialitása mellett Steve Jobs ismert volt a dühkitöréseiről és a káromkodásairól is. A történet mindenesetre néhány kompromisszummal zárult. A Facebook iPad-alkalmazásával nem volt lehetőség a saját kreditek használatára, például a Farmville játékhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • regelek5 #12
  Szóval te sem tudod... :o)
 • Gabbbbbbbbbbbb #11
  Ezt fájt még olvasni is..
 • IMYke2.0.0.0 #10
  Hát, ha meg kellett kérdezni, hogy "mi az a Mao", akkor neked már nem kell tudnod: ugyanis benne vagy nyakig.
 • M2 #9
  Az amerikai generációt legalább már elkúrni nem tudják. Bármi csak jót tud tenni velük.
 • pakeszke #8
  a fortnite on mi a maoista?
  vagy egyaltalan mi az a Mao ? hogy ismerni kellene hogy mitol tartsunk?
 • kvp #7
  Erdekes lenne ha a facebook odaallna a kinai allam ele, hogy akkor ok megvennek a tiktok-ot. Az uj generacio mar kinai allami szoftvereket hasznal. Ahogy a mostani fiatal felnotteket meg tudta hulyiteni a facebook, az instagram es a maoista oktatas az iskolakban, az ujabb amerikai generacio mar tiktok-on es persze maoista oktatason no fel. Ebbol az utobbi a kozos, meg az, hogy a tiktok iranyitoi is hivatalbol maoistak. Vicces lesz amerika kb. 10 ev mulva...
 • M2 #6
  Majdnem mindegy. Amire átmennek, azt a Facebook felvásárolja.
 • wraithLord #5
  Szerintem eddig is "ciki" volt a fészbúk, de amire átnyergelnek, az még "cikibb". Mondjuk érthető, mert a userek által "cikivé" tett rendszerről mintázva eleve "cikinek" is készülnek. :D
 • AgentKis #4
  Szerintem az apple túl is fogja élni a fácsét. Arról lassan lepörög a nép, már van 2 generáció, akik nagy részének egyenesen ciki a [email protected]úk... ;-)
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2021.05.07. 11:00:21
 • grobs #3
  "Ő 20. századi mérnök-generációja"

  Nem volt mérnök. Pont ezért lett sikeres. Értett a technológiákhoz, de azt is értette, hogy csak akkor van értelme ha az használható.