Alex

A Nokia bemutatta az N8-at

A finn gyártó legújabb okostelefonja 12 megapixeles optikát, HD minőségű videófelvételt, Dolby Digital hangot és webtévés hozzáférést biztosít.

A Nokia N8 12 megapixeles kamerával rendelkezik, amely Carl Zeiss optikáját és xenon vakut kapott, ezáltal a cég közleménye szerint felveszi a versenyt a digitális fényképezőgépekkel is (fényereje f2.8). Emellett a készülékkel HD minőségű (720p) videókat lehet készíteni és szerkeszteni az előre telepített szerkesztőprogrammal. Ezeket 3,5 collos érintőképernyőn nézhetjük meg, 640 x 360-as felbontásban. A felhasználók a HD minőségű videókat Dolby Digital Plus surround hanggal élvezhetik, ha a meglévő házimozi-rendszerükre csatlakoztatják, azaz az N8 hordozható szórakoztató-központként is megállja a helyét.


A Facebook és a Twitter élő hírfolyamai egy ablakban láthatók a kezdőoldalon. A felhasználók kommentálhatnak, olvashatnak és üzeneteket küldhetnek, frissíthetik állapotukat, és megoszthatják helyzetüket és fotóikat. A közösségi hálózatok naptárbejegyzései átvihetők a készülékre. Hozzáférést biztosít webtévés szolgáltatásokhoz, ezáltal nézhető rajta a CNN, vagy akár a National Geographic. Ingyen jár hozzá az egész világra kiterjedő Ovi Térképek gyalogos és autós navigáció.

Operációs rendszere a Symbian^3-ra épül, amely számos fejlesztést, mint például a multi-touch kezelést, a képernyők a lapozását és a kétujjas zoomolást kínál. Kezdőlapja több személyre szabható, és azt telerakhatjuk alkalmazásokkal és widgetekkel. A platform új 2D-s és 3D-s grafikai rendszerét a Nokia N8 hardveres grafikai gyorsítása teszi lehetővé, ezáltal a cég szerint gyorsan és érzékenyen reagál.


Természetesen van benne FM rádió, MP3 lejátszó, támogatja az AAC, WMA zenei és H.264, H.263, MPEG-4, Real Video 10 videóformátumokat, illetve a flash videót. A médiafájlokat az akár 32 GB-os micro SD kártyákon tárolhatjuk, belső memóriája 135 MB. Az adatokat WLAN, Bluetooth 3.0 vagy micro-USB kapcsolaton át oszthatjuk meg a számítógéppel. A telefon mérete 113 x 59 x 13 mm, tömege 135 gramm. .A készülék a kiemelt piacokon 2010 harmadik negyedévétől lesz kapható öt színben, 370 euró nettó kiskereskedelmi áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #73
    Baromság.
    N82-ön pl. tökéletesen megy a flash...
  • krajcsovszkig #72
    Hát, nemtom Neked az n97-en mi nem smartphone. Az egy dolog, hogy erősen alul van méretezve a hardver ezért szaggat mint a rosseb, de funkciók tekintetében inkább smartphone mint a szifon, az inkább csak egy drága játék szerintem.
  • Drawain #71
    Java-t nem Iphone-ra, androidra mondtam. Azt, hogy kezd kihalni erőteljesen vitatnám, ennek a helyedben utánanéznék. Az Iphone-t valóban ObjC++-ban kell programozni, bár sosem állítottam, hogy nem.

    Rendben, aláírom "okostelefonnak" nevezik az összes Symbian-os telefont - én a mostani hype-olt telefoncsodákról beszéltem, azért érezni, hogy egy Symbian N97 és egy HTC Androidos készülék között ég és föld a különbség.

    A mondandóm lényege egyébként egyáltalán nem ez volt, bár ez úgy sejtem téged nem érdekel.

    A Qt nem nyelv, hanem egy keretrendszer, volt szerencsém vele találkozni és sok minden elmondható (volt 2 éve) róla csak a sebesség és a kényelmes fejlesztés nem. Lehet, hogy ma már nem ez a helyzet vele, ezek szerint te jobban otthon vagy ebben - de akkoriban még ez volt.

    A személyeskedésnek semmi értelme, részemről nincs vita olyan emberrel, aki a másikat kapásból lehülyézi.
  • Koge #70
    Szólnék hogy az összes symbianos telefon "okostelefon" alatta az s40 van ami nem az, és nokiának is van áruháza, és az is fura hogy pl nokiaprogramokon csak az érintős készülékekre van cirka 2000 app, aminek 1%a fingós röfögős, amivel tele van az appstore, az meg a másik hogy a ^3 qt fejlesztést is enged ami eléggé elterjedt nyelv, és roppant gyors. Az meg javaval jössz az no comment. Appleék csak és kizárólag C++-t engednek át.

    Ajánlom hogy olvass körbe mielőtt hülyét csinálsz magadból. A java kezd kihalni:)
  • tz19 #69
    Mi nálad az "okostelefon"? Csak mert szerinted a symbianos telcsiknek csak töredéke az. Mi az amin symbian fut és nem fér bele az "okostelefon" kategóriába?
  • krajcsovszkig #68
    Vannak olyanok, elég sokféle mobilból lehet azért választani. Csak a legtöbb ember a funkciógazdagságra gerjed.

    Egyébként telefonos géppisztoly szerintem már van
  • bottika #67
    azért soxor sajnálom is, hogy ennyire marketing-függő ez a kapitalista világ. Csak azért kell irányt váltani, hogy piac-vezetők legyenek, hozzák a trendeket stb. Ki mer eltérni attól az úttól, hogy pl. fényképezőt, vakut, érintőképernyőt, egyesek már vetítőt is stb. belerakjanak egy mobilba? Komolyan az lesz a végcél hogy a végén wcpapírt is a telóból húzzunk elő? Vagy hol a határ? Mikor lesz végre olyan gépkarabély amivel telefonálni is lehet? Vagy olyan palmtop, ami főz is? Nem lesz ebből sosem hátraarc? Egy egyszerűsítő folyamat, amikor a dolgok arra lesznek valók amire kitalálták őket, és kész? Se stopper, se iránytű, se mobiltévé, se fényképező (nem is értem miért nem kiáltották még ki multifunkciós hadikémkedős cuccnak), csak ami tényleg praktikus? Szabni egy értelmes határt, pl. teló-üzenet-mp3-telefonkönyv-wimax internet és esetleg memo+naptár. De cserébe: effektív 1 hét üzemidő, 5 perces akkutöltés, villámgyors proci és memória, komplett ütésállóság és vízállóság, könnyű súly és 2-4-féle méret. A többi vásárlónak meg tamagocsi, minden extrával.
  • krajcsovszkig #66
    Hát, meglátjuk... :)
  • Drawain #65
    Ez egyszerű trend, hasonlítsd össze hogyan csökken és vetítsd előre hol lesz egy év múlva :) A Nokia-nak össze kell magát kapnia, hogy ne veszítse el a maradékot. A kérdés, hogy egyáltalán megéri e: pont a fejlesztői nehézségek miatt, és azért, mert a piacnak már két platform is sok, nemhogy három - át kellene állniuk az androidra. Talán az egyetlen esély az Iphone hájp megállítására, ha összefognak a többiek.
  • Drawain #64
    Épp ez a lényeg, hogy nem igaz :) Rengeteg Symbian-os telefon van kint ez tény, de ennek csak egy töredéke "okostelefon", és még kevesebb azon használók száma, akik külső programokat is telepítenek rá. Az Android és az Iphone mögött egy jól felépített szoftveráruház áll, gondolom ez a legfőbb oka, hogy az átlagember úgy érzi, hogy egy számítógépet tart a kezében, amire programokat telepíthet.

    Bármilyen statisztikát megnézel, akár az előbb belinkelt oldalakon is, látható, hogy a Symbian egyértelműen elkezdett kiszorulni a mobilpiacról, míg a két rivális népszerűsége exponenciálisan nő (tény, az Iphone-é most egy kicsit lassult). 2007-2008as statisztikát (mikor még nem volt android) pedig legfeljebb érdekességként nézzünk, 2010es érzed azért, hogy relevánsabb.

    Ezen az egészen nem érdemes vitatkozni amúgy - hacsak nincs részesedésed a Nokia-ban, vagy hasonló :)