Berta Sándor

Csak két csapást alkalmaznának Németországban

A francia és a brit modell helyett saját rendszert vezetne be az illegális online tartalmak elleni harcban Németország: a harmadik csapást, az internet letiltását teljesen elhagynák.

A franciaországi HADOPI-modell, amelyet Three Strikes Outnak is neveznek három szakaszra épül. Az első kettőben figyelmeztető leveleket kap az illegális zenei, film-, szoftver- vagy játékkópiát letöltő felhasználó, majd harmadik lépcsőként korlátozzák vagy teljesen blokkolják az internethozzáférését. Németországban ehelyett egyre népszerűbb alternatívát jelent a Two Strikes Out bevezetése. Ennél az utolsó lépést elhagynák, vagyis a fájlcserélők csak felszólítólevelet kapnának, de nem blokkolnák vagy korlátoznák az internetelérésüket.

A német kormány és a gazdaság negyedik IT-csúcstalálkozóján felszólalt Hans-Joachim Otto (FDP), a szövetségi gazdasági minisztérium államtitkára, aki a Two Strikes Out atyjaként az új modell mellett érvelt. "A francia rendszerben a legrosszabbnak a harmadik szakaszt tartom. Elfogadhatatlannak tartom, hogy valakinek a kommunikációs lehetőségeit megkurtítsuk. A másik két megoldást viszont meggondolandó" - jelentette ki a politikus.

A témában Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter vezetésével tartottak kerekasztal-beszélgetést, amelynek címe Saját felelősség és állami ellenőrzés a világhálón volt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az általa kigondolt Two Strikes Out modellről még nem beszélt sem a kormány más tagjaival, sem az frakciótársaival. Otto álláspontja egyébként az, hogy nem az államnak kellene szabályoznia ezt a kérdést, hanem az internetszolgáltatóknak kellene kiküldeniük a figyelmeztetéseket. A politikus úgy vélte, olyan lenne mindez, mint amikor egy focista sárga lapot kap. Amennyiben valaki a felszólítás ellenére is folytatná a tevékenységét, akkor az ügyét átutalnák egy testületnek. Tisztázatlan azonban, hogy ez a bizottság kikből állna és milyen hatáskörrel rendelkezne.

Koránt sem volt azonban mindenki elragadtatva Otto ötletétől. Peter Franck, a Chaos Computer Club nevű civil szervezet képviselője például közölte, hogy amennyiben ezt a modellt vezetnék be Németországban, akkor ezáltal gyakorlatilag segédrendőrökké minősítenék az internetszolgáltatókat. Ez pedig nem működik, ráadásul nem egyeztethető össze a jelenlegi német jogrendszerrel sem. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger nem tért ki külön az elképzelésre, viszont azt hangsúlyozta, hogy ő és a koalíció a legfontosabb céljának azt tartja, hogy a világháló mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szempontból megmaradjon egy nyitott médiumnak.

Az új kormány éppen ezért egyrészt megerősítené a polgári jogokat, kiemelve ugyanakkor, hogy az embereknek nagyobb felelősséget kell vállalniuk a tetteikért és a döntéseikért, másrészt támogatná az új online üzleti modellek megjelenését. Éppen ezért nem megfelelő az internethozzáférések blokkolása és Németország ezt az álláspontot képviseli az ACTA-tárgyalásokon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TPB #1
    Mondjuk az a rész nem világos, hogy mi lesz 2 felszólítás után... Gondolom kitalálnak oda valamilyen enyhe szankciót, különben nemigen van értelme. Ez is azt jelzi, hogy a "három csapás" vagy "fokozatos válasz" megoldások nem ördögtől valók. Sőt, kifejezetten jó irány ez, a sok büntetőeljárás helyett. Persze csak ha ezzel párhuzamosan jó zenés, filmes online szolgáltások is indulnak (nem úgy, mint itt nálunk...)