Berta Sándor

Ingyenes WLAN-hálózat lesz Graz belvárosában

A helyi kávézók után hamarosan a grazi belvárosban, a szabad ég alatt is mindenki szabadon internetezhet majd a vezeték nélküli rendszernek köszönhetően.

Graz vezetői úgy döntöttek, hogy ingyenes WLAN-hálózatot építenek ki a belvárosban. Az osztrák város ezzel követi a svájci Luzern és a finnországi Oulu példáját. Az első WLAN-hotspotok antennáit júniusban helyezik el a lámpákon, a megállókon és a közlekedési táblákon.

"Idén októberig összesen 70, míg az év végéig 150 eszközt szerelnek fel a szakemberek. Mindegyik antenna egy alig látható és vízhatlan dobozban kap helyet. A célunk az, hogy őszre elsősorban a nagy, összefüggő szabad területeket fedjük le a hálózattal, de szintén szóba kerülhetnek az uszodák, a városi park is. Később az infrastruktúra lefedné az egész várost. Minden hotspotot külön be fogunk jelölni a térképeken és a helyszínen egyedi tábla hívja majd fel a helyi lakosok és a turisták figyelmét a szabad internetezés lehetőségére" - közölte Dominic Neumann grazi városi tanácsnok, a projekt életre hívója.

A hozzáférés teljesen ingyenes lesz, de mindenki legfeljebb egy órán át használhatja a rendszert. A program kivitelezéséért a Graz AG leányvállalata, a Citycom felel. A cél az, hogy az osztrák városban 2012-re már 400 WLAN-hotspot legyen. A beruházást kizárólag magántőkéből finanszírozzák.

Hasonló hálózat épül Berlinben és működik ugyanakkor már Párizsban, Bernben és Freiburgban is. Hazánkban szintén számos helyen van lehetőség a WLAN-hotspotok szabad használatára és a világhálóról a Sziget Fesztiválon, valamint a Budapest Plázson sem kell lemondaniuk a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #3
    király 5let, bárcsak nálunk lenne ien, és nem csak a belvárosban...
  • chuky123 #2
    Ezeket az ingyen hot-spotokat mennyire korlázozzák illetve mien tűzfalallal látják el?
  • passatgt #1