Berta Sándor

Bíróság elé állították a virtuálisan hibázó brit katonát

A bakát azért büntették meg, mert egy virtuális hadgyakorlaton "megölte" az egyik bajtársát.

A The Telegraph szerint a The Rifles nevű 3. brit gyalogosezred edinburghi katonája az első személy a brit katonai jog történetében, akit a virtuális környezetben elkövetett cselekmények miatt állítottak hadbíróság elé és ítéltek el. A férfi először "tüzet nyitott" a mellette lévő bajtársára, majd a tettét még azzal súlyosbította, hogy egy páncélozott csapatszállítóval szándékosan nekiment más járműveknek.

A katona azzal védekezett, hogy elege volt abból, hogy egész nap a számítógép előtt kellett gyakorolnia ahelyett, hogy a friss levegőn gyakorlatoztak volna. Két hetet töltött a laptopja előtt ülve és úgy tett, mint ha az ellenséges vonalak mögött tartózkodna. Kétségbe vonta, hogy egy ilyen szituációt - legalább is hosszú távon - komoly lehet-e venni. Az illető a gyakorlat végén megrovást kapott és parancsmegtagadásért bíróság elé állították. Büntetést is kapott, egy hétvégén keresztül az edinburghi Redford Barracks katonai támaszponton kellett őrségben állnia.

A brit védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte , hogy a virtuális valóságban alkalmazott kiképzőprogramok lehetővé teszik az összetett harci helyzetek modellezését és nagyon komolyan veszik ezeket a programokat. Minden olyan személynek, aki megzavarja a szimulációkat, komoly retorziókkal kell számolnia. A szóvivő hozzátette, hogy a virtuális valóság programok rugalmasabb kiképzést és komplex forgatókönyveket képesek megvalósítani, s mindez lehetővé teszi a gyors kísérletezést, a taktika kialakítását és az új járművek több környezetben történő tesztelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #9
    "Az egész sztorinak amúgy akkor lenne valódi hírértéke, ha a virtuálisan elkövetett cselekményeket azonos súllyal büntették volna"

    Lófütyit, mama! A virtuális bűncselekményt virtuálisan kell büntetni! A száz életéből egyet elveszít, oszt kalap!
  • bPatrik0521 #8
    hamarosan úgyis ennyi lesz a katonaság emberi állományának feladata. meg már most is részben. drónok harcolnak... nem scifi ez már
  • end3 #7
    A hadrafoghatóságnál a pszichológiai alkalmasság vizsgálata kiemelkedő fontosságú kérdés. (Nem babra megy a játék.)
  • coyote55 #6
    Annak idején -anno az 1970-es években - mi azt mondtuk, hogy a parancsot megb***i nem lehet, mert szaporodik...
  • wraithLord #5
    Csak ne VR-ozzanak túl sokat, mert még a végén a katona éles bevetésen is kattintani akar ahelyett, hogy fizikailag kivitelezné a cselekvést. :D
  • Cat #4
    Szerintem ez nagyobb gondot mutat: aki eddig katonának jelentkezett, az arra számított, hogy terepen, hátizsákkal a hátán kell feladatokat megoldania. Évezredeken át így működött a dolog. De nekik is egyre inkább számítógéppel kell feladatokat megoldaniuk, elképesztően sok elektronikus eszközt kezelniük (nézz meg egy mai modern fegyvert és mondjuk egy kalasnyikovot), amire nem biztos, hogy mindegyik alkalmas.
  • Macropus Rufus #3
    virtuális világban, virtuális hibát követett el. Ezért egy virtuális bíróságnak kellett volna virtuálisan elítélni az avatarját pl. 10 év virtuális börtönre. :)

    Am. ez egy szimpla parancsmegtagadás amiért sokkal súlyosabb büntetést is kaphatott volna.
  • asgh #2
    Itt nem az volt a lényeg, hogy virtuális hadtéren baromkodott, hanem hogy nem követte a parancsot.
    Ha az lett volna a dolga, hogy egy hónapig egy zöld pöttyöt kergessen a képernyőn az egérrel, akkor azt kellett volna csinálnia, mert parancsot kapott rá. A katona nem mérlegelheti, hogy egy adott feladatnak van-e értelme, hanem végre kell hajtania. (Vannak különleges esetek, amikor a parancs megtagadható, de ez nem volt az.)
    Az egész sztorinak amúgy akkor lenne valódi hírértéke, ha a virtuálisan elkövetett cselekményeket azonos súllyal büntették volna, azaz pl. nem tettek volna különbséget virtuális és valódi gyilkosság vagy károkozás között, de ilyenről szó sem volt.
  • kvp #1
    Azert az, hogy lecsesztek mert eltrollkodta a virtualis gyakorlatot es pont azt kapta buntetesnek amit egyebkent is szeretett volna (a szabad levegon lenni), nem tunik annyira nagyon komoly buntetesnek. De igen, a virtualis hadgyakorlat is hadgyakorlat, bar a vilag nagyobbik reszen inkabb csak a katonai vezetes csinalja, mivel ok atlatjak, hogy mi a haszna.