Hunter

Szoftver irányíthatja a sportközvetítéseket

Egy szoftver kiválthatja, vagy jelentősen lecsökkentheti a sportközvetítések stábjait, olcsóbbá téve az események közvetítését a tévétársaságoknak.

Az APIDIS (Autonomous Production of Images based on Distributed and Intelligent Sensing, ami magyarban a Felosztott és Intelligens Érzékelésen alapuló Önálló Képkészítés nevet viselhetné) a közvetítésekhez használt különböző kameraállásokból kapott képeket fésüli össze, magyarázta a projektet vezető Christophe De Vleeschouwer, a belga Louvain Katolikus Egyetem kutató mérnöke a New Scientist-nek adott interjújában.

A labda nyomon követése a különböző kameraképeken viszonylag egyszerű, a nézők azonban a játékosok mozdulatairól, illetve a pálya egyéb érdekes történéseiről is a lehető legtöbbet szeretnének látni. Az APIDIS célja, hogy egyensúlyt teremtsen a labdára való fókuszálás és a pályáról készült átfogóbb képek között azáltal, hogy egyidejűleg követi nyomon a játékosokat és a labdát, miközben kiszámítja, hogy az adott helyzetben melyik kamera rögzíti a legrészletesebben az eseményt.


Az APIDIS másik előnye, hogy a nézők kívánsága szerint lehet kalibrálni, tette hozzá De Vleeschouwer, például be lehet állítani, hogy bizonyos játékosokat többet mutasson. A rendszert a játék eseménygazdagsága miatt kosárlabda mérkőzéseken tesztelték, a kapott anyag pedig máris felkeltette az egyik legnagyobb amerikai sport közvetítő, az ESPN figyelmét. A fejlesztők szerint szoftverük nem csak a szórakoztatás terén állná meg a helyét. Mivel lényege az intelligens tartalom kiszűrése a különböző érzékelőhálózatokból, az alkalmazás a felügyeleti rendszereknél is hasznos lehet, amikor például egy-egy embert, vagy csoportot kell nyomon követni a CCTV hálózatokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Angliaban es USAban a terfigyelokon is hasonlo szoftver van, jaraskep alapjan is keszit profilokat, intelligensen kovet, stb.. kb. mint a zsido merenyloket Dubajban.
  • endrev #2
    Nem semmi...
  • Crane #1
    Nagyon ügyes!