MTI

A szenátus elítélte a Google elleni hackertámadásokat

Az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus határozatban ítélte el a Google internetes szolgáltató elleni kínai hackertámadásokat - jelentette az NBC hírtelevízió.

A szenátus a határozatban sürgette Kínát, hogy vizsgálja ki az ügyet és adjon magyarázatot a támadásokra. Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy Kína korlátozza a világhálón a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát. Dick Durbin, a demokrata többségi frakció vezetőségi tagja közölte: információkat kért 30 cégtől - köztük az Apple, a Facebook, a Skype, továbbá a Cisco, a Dell és a Motorola vállalattól - azzal kapcsolatban, hogy tapasztalataik szerint milyen mértékben tartják tiszteletben az emberi jogokat Kínában.

Durbin elmondta: megvizsgálja, hogy más amerikai vállalatok is követnék-e a Google "erős példáját". A világ vezető internetes keresőmotorját üzemeltető szolgáltató a kínai támadásokra válaszul korábban közölte, hogy többé nem működik együtt a pekingi kormánnyal az internet cenzúrázásában, sőt, a kínai piacról való távozást is fontolóra veszi. A szenátus emberi jogi albizottságában márciusban tartanak meghallgatást a Google és más olyan cégek képviselőinek bevonásával, amelyeknek az internetet korlátozó országokban üzleti érdekeltségeik vannak.

A Fehér Ház két hete közölte, hogy Barack Obama elnököt továbbra is aggasztja a Google és a kínai kormány között folyó vita; Washington válaszokat vár Pekingtől a Google rendszerét ért kínai hackertámadások ügyében. Korábban Hillary Clinton külügyminiszter arra szólította fel Kínát, hogy biztosítsa az internet szabadságát. Peking válaszul "információs imperializmussal" vádolta meg az Egyesült Államokat, egyben felszólította, hogy "fejezze be igazságtalan Kína-ellenes vádaskodását az úgynevezett internetszabadság hirdetésével".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!