MTI

A kínaiak szerint a demokrácia

Világszerte több mint 1400 felhasználó vett részt a Twitter közösségi portálon abban a versenyben, amelyet az amerikai kormányzat támogatásával a demokrácia fogalmának meghatározására hirdettek, és amelyet egy kínai bejegyzés nyert.

A két héten át A demokrácia... címmel megrendezett versenyre nyolc nyelven több mint 30 országból érkeztek bejegyzések - derült ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből. A legtöbbször továbbküldött, ezáltal pedig a legnépszerűbbnek bizonyuló rövid meghatározás Kínából, bizonyos @zuola nevű felhasználótól származott.

"A demokrácia olyan játékszabályok tára, amelyben a tökéletesség felé fokozatosan haladva a társadalom független egyénei és szervezetei érdekeik maximalizálására törekednek átlátható és erőszakmentes eszközök alkalmazásával" - szól a definíció, amelynek kínai nyelvű változata éppen kimerítette az üzenetíráskor legfeljebb megengedett 140 karaktert.

A washingtoni külügyminisztérium szerint a verseny, valamint egy másik kiírás, a Democracy Video Challenge révén - amelyben a felhasználókat arra bátorítják, hogy készítsenek a demokráciát bemutató videót - sikerült "kiterjeszteni a demokráciáról szóló nemzetközi párbeszédet". A minisztérium egy Flip Video HD kamerát ajánlott fel Twitteren meghirdetett verseny győztesének, vagyis annak, akinek a bejegyzését a legtöbbször továbbították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Bizonyos velemenyeket pedig tilos leirni megha az igaz tenyeken alapszik is, sot, bizonyos igaz tenyeket is. Gondolok itt statisztikakra a ciganybunozesrol, adatokra a holokausztrol (ezert tobb helyen borton is jarna), meg pl. rasszok kozotti IQ kulonbseg emlegetesrol..
    De vannak mas erzekeny temak is, amiknek nincs helye a "demokraciaban".
    A TV-musorok (pl hiradok) alapbol manipulalava vannak, nem mondjak (mondhatjak) ki, h pl. USA a legnagyobb terrorveszely maga, mesterseges felelemkeltessel meg provokacioval. Nem mondjak ki, h Izraelben gettositjak a palesztinokat es megfosztjak oket alapveto emberi jogaiktol.
    Pl. a nagy demokraciban Chrudinak Alajost elkuldtek Jordaniaba.. vajon miert?
    A "nyugati demokraciaban" tobb joga van egy bunozonek, kisebbseginek, barmely deviansnak, mint egy hetkoznapi atlagembernek.

    Ebben a fenenagy demokraciaban egy multiceg lesopri a kisebbet a csába, nem tisztesseges versenyben, hanem adokedvezmenyekkel, meg alularazott termekekkel.
    Az ostermelot es beszallitokat kizsakmanyolja..

    Ma aki az "amerikai" v "nyugati tipusu" demokraciaban hisz, az tenyleg alomvilagban el es nem latja mi folyik korulotte, de ezert nem O a felelos, hanem a direktbutito media..
  • Laurion #9
    Kíváncsi volnék, ezt miből gondolod...

    Bár megvan, tudom már. Ez ugyanaz a reakció, ami általános szép hazánkban: "Nem értesz egyet velem? Akkor hülye/korlátolt/agymosott/birka/zsidó/hazaáruló/stb. vagy."
    Jók a reflexeid; rögtön ide tudod írni a kapásválaszt. Azokhoz mondjuk nem kell agy, gerincvelő is elég.
  • mujahedin #8
    te bizony álomvilágban élsz :)
  • Laurion #7
    Ez a te véleményed igen éretlen gondolkodásra vall: a demokrácia hibáit (melyek egyszerűen és kikerülhetetlenül abból következnek, hogy nem tökéletes lények élnek benne, hanem Homo sapiens sapiensek) durván felnagyítod és úgy állítod be, mintha a demokrácia alapjait sértenék.

    De sebaj: az is a demokrácia része, hogy te leírhatod, népszerűsítheted, terjesztheted az akármilyen butus nézeteidet is.
  • Merces #6
    ........ez se jobb ami most van ,de isten óvjon az igazi demokráciátol.
  • halgatyó #5
    Az utolsó előtti bekezdésben helyesen: ember És ember közötti különbség akart lenni
  • halgatyó #4
    A "demokrácia" -- HA egyáltalán létezett is néha-néha, egy igen rövid időre -- nem stabil.
    Sajnos, az igazi demokrácia teljesen védtelen az egyének közti különbségek növekedéséből fakadó érdekérvényesítési különbségek növekedésére, továbbá a nagyobb érdekérvényesítő képességű egyének -- nem nyilvános!!!! -- összefogásából eredő hatalomkoncentrációval szemben.

    És akkor még nem beszéltünk a sajtó szerepéről, amelynek napjainkban tapasztalható háttér-irányítása a valódi demokrácia hóhéra!

    Az a foslék rendszer, amit most "demokrácia" névvel illetnek (leginkább akkor, amikor tömeggyilkos háborúkat indítanak rá hivatkozva)
    nos, ez csupán egy hatalom-gyakorlási technika: az oszd meg és uralkodj elv alkalmazása és a tömegtudat-manipuláció fejlett formáinak alkalmazása.

    Az uralt nép megosztása többszintű, az egyes csoportok bonyolult módon utálják egymást. Ahogy EZ a "demokrácia" fejlődik felfelé, a társadalmakban nő a gyűlölet egymás iránt, lassan falak és árkok épülnek az emberek között, párhuzamosan az ember ls ember közötti különbségek határtalan növekedésével.
    És persze puffognak a hazug frázisok a "jogállam" (sztárügyvéd-diktatúra) meg "sajtószabadság" meg hasonlók, hogy lassan már véreset hány dühében aki nem teljesen részeg vagy nincs bekábítózva.
  • halgatyó #3
    Hányinger ez a "verseny"!
    Kb. olyan, mint a sztahanovista "munkaversenyek" néhány évtizeddel korábban.
    Vagy mondjuk egy traktoroslány-verseny a naaagy Rákosi "elvtárs" tiszteletére...
    mindenki mosolyog, sugárzó arccal, szemét rézsút 30 fokos szögben felfelé tartva
  • bvalek2 #2
    "A demokrácia olyan játékszabályok tára, amelyben a tökéletesség felé fokozatosan haladva a társadalom független egyénei és szervezetei érdekeik maximalizálására törekednek átlátható és erőszakmentes eszközök alkalmazásával"

    Ez nem demokrácia, hanem oligarchia, ott nyomulnak lobbicsoportok.

    Démosz: nép, demokrácia: a nép uralma. Olyan államforma, ahol többségi döntéssel, többségi érdek szerint irányítják a társadalmat. Görögöket már nem divat olvasni?
  • Eriongtk #1
    Kicsit 4chan érzésem van a cikk címétől.