Napi Online

Az idei slágerajándékok a Google szerint

A karácsony közeledtével a Google keresőjében is egyre jobban látható az ajándékok iránt növekvő igény. Szignifikánsan emelkedik egyes termékek népszerűsége, míg másoké folyamatosan zuhan.

November közepétől, amikor egyre több ember kezd el gondolkodni azon, hogy mit vegyen szeretteinek karácsonyra, folyamatosan emelkedik az ajándék szóra irányuló keresések száma. Idén a korábbinál jóval többen kerestek a saját készítésű ajándékokra, és a jelek szerint inkább a nők vannak gondban az ajándékvásárlással, hisz a legnépszerűbb keresések ötödik helyén ott szerepel az ajándék férfiaknak.

A korábbi évek decemberét megvizsgálva az is kiderül, hogy legtöbben még mindig a 24-ét megelőző héten ébrednek. 2008-ban 22-én, 2007-ben és 2006-ban 18-án, 2005-ben 21-én, 2004-ben pedig december 20-án kerestek a legtöbben az ajándék szóra. A kutatás az ajándékvásárlás szempontjából valószínűleg sokaknak nem elég sikeres aranyvasárnapot követő hétköznapokon volt igazán intenzív: 2004-ban, 2006-ban és 2008-ban hétfőre esett a csúcs, 2007-ben keddre, 2005-ben pedig szerdára.

A nagy értékű szórakoztató elektronikai cikkek évek óta kedvelt célpontjai a karácsonyra készülő vásárlóknak. A kereséseket jelző grafikonból két dolog tűnik ki azonnal: az LCD TV-k sokkal jobban érdeklik a felhasználókat, mint vetélytársaik, a plazmák, illetve októbertől minden évben meredeken megugrik a tévékre irányuló keresések száma. Utóbbi trend különösen 2006-től válik nyilvánvalóvá, amikor a síkképernyős készülékek már sokak számára váltak megfizethetővé. A HD TV-re irányuló keresések csökkenő aránya annak lehet a jele, hogy a vásárlók egyre jobban tisztába kerülnek a technológiával, és a konkrét termékek már jobban érdeklik őket.

A DVD hiába számít már ósdi technológiának a szórakoztató elektronika rohamléptekkel fejlődő világában, népszerűsége még mindig messze megelőzi a jövő formátumának kikiáltott Blu-ray-ét. A HD DVD idén januári "visszavonulása" nem hozta meg az áttörést a kéklemezes formátum számára. Jelenleg úgy tűnik, hogy a DVD trónjára leselkedő veszély az internet felől érkezik - a torrent keresőszó népszerűsége 2008 márciusában elérte a DVD-ét, az olló azóta pedig csak tovább szélesedett.

A háztartási gépek közül a kenyérsütő, amely 2004 és 2008 között egyértelműen megelőzte a kávéfőzőt, idén februártól már lényegesen kisebb érdeklődést vált ki. Ugyanakkor mindkét termék erősen szezonális jellegű: elsősorban a kenyérsütőnél, de 2007 óta a kávéfőzőnél is nyilvánvaló a karácsonyi szezon hatása a keresésekre. A grafikonból látható, hogy 2004 óta lassan, fokozatosan csökkent az mp3 iránti érdeklődés, mértéke mégsem tűnik drámainak. Egyre laposabb a karácsonyi tüske is, már bőven alulmúlja a "vásárlás" kategória átlagát, azaz a termék divatcikkból idejétmúlttá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #37
    "Magyarként engem miért kéne, hogy érdekeljen, hogy az angolok meg a franciák gyarmatosították a fél világot?!"

    Leírtam hogy miért: mert ez NEKED rossz. Még ha nem is érted hogy miért, attól még az rossz, és ha fals dolgokat írtok le a helyzettel kapcsolatban, attól JOBB senkinek sem lesz. De nem magyarázom feleslegesen, úgyis csak a jó kis guglis-karácsonyos topicot rombolnám szét vele.

    A világ pedig pontosan olyan, amilyennek elképzeled. Ha szerinted ilyen a világ (amilyennek lefestetted), akkor a te világod valóban ilyen is. Ez van. Sok sikert hozzá.
  • Justil #36
    Pfff. Csak azt felejtetted ki az egyenletből, hogy a természetben nem csak az van, hogy az erősebb kutya baszik, de többnyire azért egyfajta egyensúly is fennáll: néha a mérleg elbillen erre-arra, de aztán mindig történik valami, ami visszabillenti. Az ember pedig ezt az egyensúlyt jócskán felborította.
    Most ezt úgy, az afrikaiaktól függetlenül mondom, csak mert úgy tűnt erősen sarkított lett a hozzászólásod.
  • B0nFire #35
    Jól van már, nem kell minden topicot szétmoralizálni! Lejjebb leírtuk, mi a teendő, ha valakinek lelkiismeret furdalása támadna. Magyarként engem miért kéne, hogy érdekeljen, hogy az angolok meg a franciák gyarmatosították a fél világot?! És ha angol volnék vagy francia, akkor sem érdekelne, mert semmi közöm hozzá. Én ebbe a világba születtem, az afrikai éhezők meg amabba. Pechjük van. De nekem is, miért nem születtem mondjuk kaliforniainak, sokkal jobban élhetnék.

    Így jártak az afrikaiak. Ezt dobta a gép. A természet sem moralizál egy percig sem, ha úgy dönt, hogy egy fajnak ki kell pusztulni, és soha senki nem hullat egy könnycseppet sem értük, mert a világ nem az önzetlenségre épül, hanem arra, hogy az erősebb kutya baxik, és az erősebb megeszi, leigázza és szolgájává teszi a gyengébbet. Nem emberi vonás ez, hanem egyetemes, univerzális vonás, ami minden élőlénynek, ami a fejlődés, így a tökéletesebbé válás útját járja, a vele született sajátossága.

    Amit nem kell levetkőzni, akármit is ugatnak a pszichológusok. Ilyen a világ. Erőszakra épül, és csak úgy maradhatsz életben, ha te is könyökölsz. És nem szánakozol. Fordított helyzetben az afrikaiak is telibe xarnák, hogy te hogy döglesz éhen; elhiszed?
  • remark #34
    Ugyanazon okok miatt van probléma Afrikában mint Magyarországon. De ez nem azt jelenti hogy foglalkoznod kellene Afrikával.
    Senkinek sem kell foglalkoznia Afrikával, de hülyeséget se kell mondani ezzel kapcsolatban, mert attól senkinek se lesz jobb Magyarországon. Sőt, az én véleményem az, hogy inkább rosszabb lesz: aki Afrikával kapcsolatban képes (szerintem) valótlant állítani, az Magyarországgal kapcsolatban is képes.
  • 5c0rp330n #33
    ki nem szarja le afrikat meg afganisztant? elobb a sajat kibaszott orszagunkban legyen rend (attol is qrvamessze vagyunk) aztan lehet masrol beszelni.
  • remark #32
    Miről beszélsz? Nyugaton él jóval több ember annál mint amennyit az adott földterület (!!!) képes eltartani azon a szinten ahogy azt ma látjuk.

    A megtermelt élelmiszer mennyisége egyenesen arányos a felhasznált energiahordozók mennyiségével. Ha egy adott terület nem kap elegendő energiát, élelmiszert se fog tudni termelni. Afrikába nem élelmiszer segélyeket kellene vinni, hanem hagyni kellene hogy az ott élők felhasználják az ott található erőforrásokat arra, hogy javítsanak életkörülményeiken. Persze már az is sokat segítene, ha nem arra kényszerítenénk a mezőgazdaságukat hogy a hiteltörlesztés miatt exportra termeljenek kávét meg más baromságokat ahelyett hogy saját maguknak termeljenek élelmiszert.

    Ha nem lett volna, és nem lenne még mindig ebben az új formájában gyarmatrendszer, a Google se létezne mai formájában.

    Nem létezne, és nem tudna ilyen okosan egy halom információt összegyűjteni a fejlett országok társadalmáról, hogy aztán különféle trendeket állapítson meg ezen információhalmaz alapján, azok számára akik ez alapján eldöntik hogy mi legyen a (gyarmat)birodalmi terjeszkedés következő lépése.

    Who's next? Hungary? Great... Bunch of peasants...
  • remark #31
    "...az afganisztani problemat legegyszerubben ugy kellene megoldani, hogy kivonjak a csapataikat es ledobnak egy nagy bombat... es sajnos tenyleg nincs mas megoldas, csak ez a rossz."

    Az erőforrás problémákra eddig amióta világ a világ ezt a megoldást adta a tömeg: kiirtani a gyengébbeket. És mondá az "erős", "dolgos", "tettrekész" többség, mely túlélte a viharokat, hogy ez jó. És ezért újra és újra alkalmazzuk a receptet, hiszen a kiirtottak nem nyilatkoznak, nem írnak egyetlen történelemkönyvet sem.

    Ki/mi lesz az a következő gyenge láncszem, melyet eltaposnak az "erősek" pár hordó olajért, pár mázsa rézért, pár tonna banánért?
    ...esetleg pár ezer köbméter tiszta vízért?
    ...esetleg pár ezer hektár termőföldért?
    ...

    Csak okosan!
  • remark #30
    "A baj nem az, hogy a nyugat eruópai ember jól él, hanem az, hogy túl sok ember van afrikában kínában, indiában, meg ilyen ótvar helyeken."

    Minden elismerésem a tiéd. Ennél jobban nem is foglalhattad volna össze azt a birodalmi mentalitást, ami a nyugatot olyan "sikeressé" tette.

    Magyarul nem az a baj szerinted, hogy a "fejlett" világ ilyen sikeresen bekebelezte a Föld erőforrásainak döntő többségét, hanem az a baj, hogy akiktől mindezt elvették, azoknak ez nem tetszik. Mert miazhogynemtetszik??? Büdös parasztok, mitugrálnak!?

    Ugye, ez a bajod?

    Azt persze nem veszed észre, hogy csak te is egy "büdösparaszt" vagy mások szemében, akik mikor a konc szétosztására kerül a sor, neked csak morzsákat dobnak. Mert egy "büdösparasztnak" több nem jár. De gondolom mikor TE nem kapod meg ami a tiéd, akkor hirtelen jogokról meg egyenlőségről kezdesz el beszélni. És gondolom az sem tetszik, ha valaki NEKED azt mondja, hogy nem kapsz többet, dögölj meg ha nem jut elég!

    Dehát ahogy a mondás is tartja: "kardtól vész, ki karddal él". Tudod-e ezt az afrikaiakkal kapcsolatban értelmezni? (Költői kérdés volt...)
  • lapaleves #29
    afrikában még a földönkívüliek is éheznek, volt a tévébe.
  • Justil #28
    majd lesz.