37
  • remark #37
    "Magyarként engem miért kéne, hogy érdekeljen, hogy az angolok meg a franciák gyarmatosították a fél világot?!"

    Leírtam hogy miért: mert ez NEKED rossz. Még ha nem is érted hogy miért, attól még az rossz, és ha fals dolgokat írtok le a helyzettel kapcsolatban, attól JOBB senkinek sem lesz. De nem magyarázom feleslegesen, úgyis csak a jó kis guglis-karácsonyos topicot rombolnám szét vele.

    A világ pedig pontosan olyan, amilyennek elképzeled. Ha szerinted ilyen a világ (amilyennek lefestetted), akkor a te világod valóban ilyen is. Ez van. Sok sikert hozzá.
  • Justil
    #36
    Pfff. Csak azt felejtetted ki az egyenletből, hogy a természetben nem csak az van, hogy az erősebb kutya baszik, de többnyire azért egyfajta egyensúly is fennáll: néha a mérleg elbillen erre-arra, de aztán mindig történik valami, ami visszabillenti. Az ember pedig ezt az egyensúlyt jócskán felborította.
    Most ezt úgy, az afrikaiaktól függetlenül mondom, csak mert úgy tűnt erősen sarkított lett a hozzászólásod.
  • B0nFire
    #35
    Jól van már, nem kell minden topicot szétmoralizálni! Lejjebb leírtuk, mi a teendő, ha valakinek lelkiismeret furdalása támadna. Magyarként engem miért kéne, hogy érdekeljen, hogy az angolok meg a franciák gyarmatosították a fél világot?! És ha angol volnék vagy francia, akkor sem érdekelne, mert semmi közöm hozzá. Én ebbe a világba születtem, az afrikai éhezők meg amabba. Pechjük van. De nekem is, miért nem születtem mondjuk kaliforniainak, sokkal jobban élhetnék.

    Így jártak az afrikaiak. Ezt dobta a gép. A természet sem moralizál egy percig sem, ha úgy dönt, hogy egy fajnak ki kell pusztulni, és soha senki nem hullat egy könnycseppet sem értük, mert a világ nem az önzetlenségre épül, hanem arra, hogy az erősebb kutya baxik, és az erősebb megeszi, leigázza és szolgájává teszi a gyengébbet. Nem emberi vonás ez, hanem egyetemes, univerzális vonás, ami minden élőlénynek, ami a fejlődés, így a tökéletesebbé válás útját járja, a vele született sajátossága.

    Amit nem kell levetkőzni, akármit is ugatnak a pszichológusok. Ilyen a világ. Erőszakra épül, és csak úgy maradhatsz életben, ha te is könyökölsz. És nem szánakozol. Fordított helyzetben az afrikaiak is telibe xarnák, hogy te hogy döglesz éhen; elhiszed?
  • remark #34
    Ugyanazon okok miatt van probléma Afrikában mint Magyarországon. De ez nem azt jelenti hogy foglalkoznod kellene Afrikával.
    Senkinek sem kell foglalkoznia Afrikával, de hülyeséget se kell mondani ezzel kapcsolatban, mert attól senkinek se lesz jobb Magyarországon. Sőt, az én véleményem az, hogy inkább rosszabb lesz: aki Afrikával kapcsolatban képes (szerintem) valótlant állítani, az Magyarországgal kapcsolatban is képes.
  • 5c0rp330n
    #33
    ki nem szarja le afrikat meg afganisztant? elobb a sajat kibaszott orszagunkban legyen rend (attol is qrvamessze vagyunk) aztan lehet masrol beszelni.
  • remark #32
    Miről beszélsz? Nyugaton él jóval több ember annál mint amennyit az adott földterület (!!!) képes eltartani azon a szinten ahogy azt ma látjuk.

    A megtermelt élelmiszer mennyisége egyenesen arányos a felhasznált energiahordozók mennyiségével. Ha egy adott terület nem kap elegendő energiát, élelmiszert se fog tudni termelni. Afrikába nem élelmiszer segélyeket kellene vinni, hanem hagyni kellene hogy az ott élők felhasználják az ott található erőforrásokat arra, hogy javítsanak életkörülményeiken. Persze már az is sokat segítene, ha nem arra kényszerítenénk a mezőgazdaságukat hogy a hiteltörlesztés miatt exportra termeljenek kávét meg más baromságokat ahelyett hogy saját maguknak termeljenek élelmiszert.

    Ha nem lett volna, és nem lenne még mindig ebben az új formájában gyarmatrendszer, a Google se létezne mai formájában.

    Nem létezne, és nem tudna ilyen okosan egy halom információt összegyűjteni a fejlett országok társadalmáról, hogy aztán különféle trendeket állapítson meg ezen információhalmaz alapján, azok számára akik ez alapján eldöntik hogy mi legyen a (gyarmat)birodalmi terjeszkedés következő lépése.

    Who's next? Hungary? Great... Bunch of peasants...
  • remark #31
    "...az afganisztani problemat legegyszerubben ugy kellene megoldani, hogy kivonjak a csapataikat es ledobnak egy nagy bombat... es sajnos tenyleg nincs mas megoldas, csak ez a rossz."

    Az erőforrás problémákra eddig amióta világ a világ ezt a megoldást adta a tömeg: kiirtani a gyengébbeket. És mondá az "erős", "dolgos", "tettrekész" többség, mely túlélte a viharokat, hogy ez jó. És ezért újra és újra alkalmazzuk a receptet, hiszen a kiirtottak nem nyilatkoznak, nem írnak egyetlen történelemkönyvet sem.

    Ki/mi lesz az a következő gyenge láncszem, melyet eltaposnak az "erősek" pár hordó olajért, pár mázsa rézért, pár tonna banánért?
    ...esetleg pár ezer köbméter tiszta vízért?
    ...esetleg pár ezer hektár termőföldért?
    ...

    Csak okosan!
  • remark #30
    "A baj nem az, hogy a nyugat eruópai ember jól él, hanem az, hogy túl sok ember van afrikában kínában, indiában, meg ilyen ótvar helyeken."

    Minden elismerésem a tiéd. Ennél jobban nem is foglalhattad volna össze azt a birodalmi mentalitást, ami a nyugatot olyan "sikeressé" tette.

    Magyarul nem az a baj szerinted, hogy a "fejlett" világ ilyen sikeresen bekebelezte a Föld erőforrásainak döntő többségét, hanem az a baj, hogy akiktől mindezt elvették, azoknak ez nem tetszik. Mert miazhogynemtetszik??? Büdös parasztok, mitugrálnak!?

    Ugye, ez a bajod?

    Azt persze nem veszed észre, hogy csak te is egy "büdösparaszt" vagy mások szemében, akik mikor a konc szétosztására kerül a sor, neked csak morzsákat dobnak. Mert egy "büdösparasztnak" több nem jár. De gondolom mikor TE nem kapod meg ami a tiéd, akkor hirtelen jogokról meg egyenlőségről kezdesz el beszélni. És gondolom az sem tetszik, ha valaki NEKED azt mondja, hogy nem kapsz többet, dögölj meg ha nem jut elég!

    Dehát ahogy a mondás is tartja: "kardtól vész, ki karddal él". Tudod-e ezt az afrikaiakkal kapcsolatban értelmezni? (Költői kérdés volt...)
  • lapaleves
    #29
    afrikában még a földönkívüliek is éheznek, volt a tévébe.
  • Justil
    #28
    majd lesz.
  • jaspercry
    #27
    Meddig egy hétig ,utána meg mi lesz? Mi?kezdödik elölről....
    afrika kurva messze van, fogalmunk nincs arról,hogy mi van ott,nekünk ez is gáz ,ami itt van,a nyugat hozzánk képest is jobban él,más a kontraszt
    (itthon is sokan nem dolgoznak,pedig itthon talán nagyobb a kedv mint afrikában)apropó Afrika melyik részen ?ugye, mert van ott azért más is v ,mint éhező
    Én igen is veszek ajándékba LCD tv-t ,és nem adom az éhezöknek
    (na mindegy azt hiszem kár volt mexolalnom)
    udv
  • kvp
    #26
    "afrikában mennek kalozkodni mind és akkor 3 lehetoseg van : vagy 1) lesz penzuk elmenni afrikabol"

    Igen es ide jonnek. Aztan vagy itt kalozkodnak tovabb, vagy elmennek 'segelyre', aztan az a par meg dolgozo ember tarthatja el oket is. Ez igy nem nyero. Persze errol eszembe jut egy a cnn-en nyiltokozo 'utca embere': azt mondta, hogy az afganisztani problemat legegyszerubben ugy kellene megoldani, hogy kivonjak a csapataikat es ledobnak egy nagy bombat... es sajnos tenyleg nincs mas megoldas, csak ez a rossz.

    Az ujrahasznositasrol csak annyit, hogy mindent szemetet fel kellene dolgozni valahogy, ez azert jo, mert nem tudunk mit kezdeni vele. Elpakolni meg lassan nincs hova. Energiavalsag tenyleg nincs meg, kina is nekiallt atomreaktorokat epiteni, meghozza a modernebb gazhuteses peeble bed fajtabol. Vizvalsag pedig nem mindenhol lesz, pl. nallunk nem olyan veszes a helyzet, viszont afrikaban tenyleg gond van. Az egyetlen baj, hogy mit fogunk kezdeni azzal a csomo emberrel akinek a felmelegedes miatt fizikailag megszunik a lakohelye. Sok helyen sivatag lesz a helyen, eszak europaban lefagynak, a tengerpartokon meg par meteres viz alatt lesz minden. Magyarorszagon meg kellemes mediterran eghajlat, palmafakkal es lesz meg viz is meg ugy nez ki hely is. Ezek utan hogy a fenebe fogjuk meggyozni oket, hogy menjenek mashova???
  • bestpixel
    #25
    Azért az is durva, amikor vki LCD tévét vesz ajándékba! "Veszek egy tévét ajándékba, de úgyis én nézem rajta a meccset."
  • Ruley
    #24
    Akármiről is írtad ezt, az árából egy rakás éhhalál szélén álló afrikait meg lehetett volna menteni. Ennyi.

  • Motoroj
    #23
    Itt is lehetne olyan éhezés mint Afrikában, még sincs.
    Ennek az a legfőbb oka, hogy egy 20-30 millió embert eltartani képes földterületen nem él 100 000 000 ember.
    És ezzel nem azt akartam kifejezni, hogy akkor jöjjenek ide.
  • ptamas88
    #22
    afrikában mennek kalozkodni mind és akkor 3 lehetoseg van : vagy 1) lesz penzuk elmenni afrikabol vagy 2) lelövik őket vagy 3) mennek a börtönbe ahol meg kapnak enni meg inni szóval még úgyis jóljártak.
  • neB
    #21
    Ekkora baromságot már rég láttam már bocsi.
    Te szerinted hogy dolgozzanak hogyha nincs cég ami munkát adna nekik vagy ha nincs iskola ahol tanulhatnának? Rengeteg ember itthon se tud dolgozni mert nincs munka pedig akarnának. Pedig szerintem pont Afrikában akarnak a legjobban dolgozni ott minden szar munkára százak állnak sorba.

    "Egyébként tényleg pazarlunk, mindig viccesnek tartom, hogy a műanyag palackokat újra kell hasznosítani, pedig olcsóbb csinálni újat."
    ÖÖÖ igen de mit fogsz csinálni hogyha a Dunántúl műanyag palackokkal lesz tele vagy a Dunában víz helyett palack fog folyni tudod a műanyag nem bomlik le olyan gyorsan mint szeretnénk ezért kéne újrahasznosítani minél többet.

    Energia meg vízválság már jelenleg is van.
  • HeavyDee
    #20
    Ezzel totál egyetértek.

    India is olyan mint a rodhat húson a baktériumok: a modern termőföld művelési technikákat kihasználva jól elszaporodtak az emberek, most meg jönnek az aszályok a kajának annyi pusztulhatnak éhen. Eleve ökörség volt hagyni, hogy így kipaszírozzák a termőföldeket és azon függjön az életük.
  • Reg5
    #19
    Tudnának dolgozni? Azt elhiszem, hogy itthon sokan nem akarnak, viszont van segély, de Afrikában mi van a homokon kívül?
  • Justil
    #18
    "Vízválságtól nem tartanék. Energiaválság sose lesz. Ha már nagy gáz lenne építeni fognak mindenhova atomreaktort azt viszont látásra."

    OMFG

    te nem igazán vagy képben, ember...
  • B0nFire
    #17
    Az az igazi fasság, hogy valakinek mindig be kell nyögni a demagóg szöveget, hogy "bezzeg az afrikai árvák, meg az éhezők..."

    Monnyál le B+ az idei karácsonyról - nem csak az ajándékokról, hanem a zabáról, a piáról a vendégfogadásról és látogatásról -, nem kötelező; aztán az így megspórolt összeget utald át az afrikai éhezőket támogató ezer alapítvány egyikének. Tegyél érte, hogy ne éhezzenek!

    Mer' ennek a benyögésnek csak annyi az értelme, hogy flém háborút szítson.
  • semmikozod
    #16
    Ez azé faszság, mer Afrikában dolgozni nem akarnak pont ez a gond. Azért éheznek mer nem dolgoznak és pont. CrW-nek van igaza. Nyilván az éhező gyerekeket mindenki sajnálja de faszom...

    Justil: Víz az valóban fogyótermék, ezért már próbálgatjuk az összes szennyvizünk újrahasznosítani. Vízválságtól nem tartanék. Energiaválság sose lesz. Ha már nagy gáz lenne építeni fognak mindenhova atomreaktort azt viszont látásra.

    Egyébként tényleg pazarlunk, mindig viccesnek tartom, hogy a műanyag palackokat újra kell hasznosítani, pedig olcsóbb csinálni újat. Az alu kannákat meg szinte sehol sem lehet gyűjteni.
    Megmagyarázom miért:
    Műanyag újrahsznositás=több pénz
    Alu gyártás= több pénz
  • Justil
    #15
    Az élelmiszersegélynek lenne értelme, ha tényleg segély lenne. De gondolom mindig épp csak pár falatra való jut el hozzájuk. Az erre szánt pénzek nagy része "jó" szokás szerint néhány öltönyös ember zsebébe vándorol. Így tényleg nincs értelme.
  • Justil
    #14
    Részben egyetértek veled, de azért azt tegyük már hozzá, hogy a nyugat-európai, sőt általában az európai, de legfőképpen az amerikai ember mértéktelen módon pazarol. Az ugyanis, hogy fogytán a tiszta víz, és hogy közeleg egy zura energiaválság tény, semmi köze az afrikaiakhoz (inkább fordítva).
    Tehát szerintem sem baj az, hogy mi jól élünk (már aki, és mihez képest), az viszont igen nagy baj, hogy ennyire pazarlóan élünk. Akinek nem inge...
  • Motoroj
    #13
    Pontosan erről van szó.
    Élelmiszersegélynek sincs sok értelme, tovább gerjeszti a túlnépesedést.

    Egyébként érdekes ez az LCD-TV dolog.
    Egyrészt azért, mert a karácsonyhoz nem sok köze van.
    Másrészt aki ilyet vesz karácsonyra az végső soron saját magát akarja vele meglepni.
  • csimmasz
    #12
    Igen sajnos szegények éheznek,de mindenkinek megvan a lehetősége tenni ellene!
    Kiváncsi vagyok ki cserélné le a kocsiját biciklire csak hogy egy afrikai családon segíthessen!
    Hányok ettől a éhezős dumától!
    Nem itt kell fikázni,hanem beállni a vöröskereszthez önkéntesnek és tenni értük valamit!
  • neB
    #11
    Kíváncsi vagyok ugyanezt gondolnád ha napi 5 dollárért dolgoznál és 1 dobozban élnél. Vagy ha elvetettek volna a szüleid még születésed előtt.
  • qetuol
    #10
    meg a pulóver,minden évben azt kapok (meg tusfürdőt :))))
  • Hegi90
    #9
    hova szabályzod a születést, amikor 95%-os a csecsemőhalálozások aránya??
  • Falconer
    #8
    De totál igazad van. Pl mindig jönnek ezzel a lábnyom dologgal, hogy ha a föld minden embere ugy élne mint egy átlag amerikai vagy eruopai...

    Ki akarja azt, hogy minden ember ugy éljen?
    A baj nem az, hogy a nyugat eruópai ember jól él, hanem az, hogy túl sok ember van afrikában kínában, indiában, meg ilyen ótvar helyeken. A születést kéne szabályozni, hogy egy afrikai párnak ne legyen már nyolc gyereke amikor víz is alig van.
  • ziipp
    #7
    Google Eurovízió 2009 jóslat.

    Eurovízió győztese.
  • WinG
    #6
    megvan az év hozzászólása
  • Frayer
    #5




  • Darth Sith
    #4
    Azért ez erős
  • CrW
    #3
    Hát inkább ők éhezzenek mintsem, hogy nekem ne legyen lcd tv-m
  • kiskelgyo
    #2
    ah hogy a Google szerint, az nem jelent sokat. Még mindig rengetegen vannak a világban, akik nem neten vásárolnak karácsonyi ajándékot, sőt rá se keresnek. Szerintem az idén is slágerajándék a tusfürdő vagy a zokni :D
  • Tenorista
    #1
    Afrikába' meg éheznek