Berta Sándor

Karácsony közeledtével megnő az online adakozási kedv

Ahogy közelednek az ünnepek és az év vége, úgy válnak egyre fogékonyabbá az emberek a nélkülözőkkel szemben. Természetesen jó lenne, ha ez nem csak december végén lenne jellemző, de a rászorulók minden segítségnek örülnek.

A jótékonysági szervezetek különösen decemberben számíthatnak online segítségre. Az év közbeni adakozási kedv ilyenkor a többszörösére nő és még azok is felajánlásokat tesznek, akik egyébként nem tudnak vagy akarnak adományozni. A segítségnyújtásban kiemelkedő szerep hárul az internetre. Világszerte egyre többen élnek a telefonos és az online adakozási lehetőségekkel.

Németországban különösen megnőtt az internetes adakozási kedv. Tavaly még az emberek 7 százaléka, idén viszont már a 10 százaléka választotta ezt az utat. Ehhez persze számos dolog kellett. "Ma már az összes nagyobb segélyszervezet kínál lehetőséget az online pénzátutalásokra. A honlapokon elektronikus adományozási nyomtatványok találhatók, amelyek különböző fizetési módokat tesznek lehetővé" - jelentette ki prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

A legfrissebb felmérések szerint a német felhasználók 20 százaléka ajánlja fel az adományait elektronikus úton. A telefonos segítségnyújtás elsősorban a fiatalok körében népszerű, míg az idősebbek szívesebben utalják át a pénzüket online. A 30 és 49 év közöttiek, illetve az 50 és 64 év közöttiek egyaránt 13 százaléka élt ezekkel a lehetőségekkel. A megkérdezettek 62 százaléka közvetlenül egy bankfiókban töltötte ki a nyomtatványokat, míg 32 százaléka azonnal és készpénzben fizette ki az általa felajánlott összegeket. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek többsége még mindig szívesebben adakozik a valóságban, mint virtuálisan.

Összességében elmondható, hogy a gazdasági válság vége jótékony hatással volt az adakozási kedv erősödésére. Az egykori NSZK területén élőknél az adakozási arány 68 százalékos volt, míg az volt NDK területén élőknél ez a szám 54 százalék. A nők jóval gyakrabban és többször adakoznak, mint a férfiak. Előbbieknek 70, míg utóbbiaknak csupán a 61 százaléka ajánlott fel kisebb vagy nagyobb összegeket. Ettől függetlenül, a segítség mindig jól jött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #3
    egésségükre amiért nehezen megdolgozom nemfogom odaadni a semmiért másnak
  • Rotyoka #2
    Gratulálok az agymosott embereknek.
  • torzsvendeg #1
    O.K. akkor mondom a számlaszámom ahová az adományokat várom ...