HENT hírlevél

A hatósági fellépés önmagában nem elég a letöltések ellen

A jogtulajdonosok együttműködésének és a keresletet kielégítő kínálat kialakításának szükségességére hívta fel a figyelmet David Lammy brit miniszter az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) képviselőihez intézett beszédében Washingtonban.

A szellemi tulajdonjogi ügyekben is illetékes brit miniszter álláspontja szerint a politikai elköteleződés és a hatósági intézkedések lehetővé tétele szükséges, de nem elégséges feltétele az illegális letöltés és a kalózkodás elleni küzdelem sikerességének. Lammy szerint a filmstúdiók és lemezkiadók nem várhatnak kizárólag arra, hogy a törvény majd jogi eszközökkel rákényszeríti a fogyasztókat, hogy megvásárolják termékeiket, ehelyett nekik maguknak is lépni kell a sikeresség érdekében, és megfelelő alternatívát kell kínálniuk az illegális film- és zeneletöltéssel szemben.

"A kínálati oldal kezelése nem elég, a keresletre is reagálni kell" - mondta a miniszter. Hozzátette, sok, más tekintetben törvénytisztelő állampolgár hiszi azt, hogy ha kalózlemezt vásárol vagy illegálisan tölt le jogvédett fájlokat, azzal nem okoz károkat. "Őket kell elérni, velük kell megértetni, hogy amit tesznek, az nem helyes" - hangsúlyozta Lammy.

A miniszter beszédében utalt arra, hogy kormánya a nyár elején bemutatott Digital Britain projektben megfogalmazott elképzelésekhez képest további, határozottabb és szigorúbb intézkedések bevezetését tervezi az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Megerősítette, hogy a lehetséges intézkedések között szerepel a különösen súlyos jogsértések internetkapcsolat-megszakítással történő szankcionálása is. Mindemellett Lammy utalt arra is, hogy a tapasztalható ellentmondások és túlzott komplexitás miatt szükség lenne a szerzői jogi szabályozás felülvizsgálatára is. Ez utóbbi, véleménye szerint mind a kormányzati, mind az iparági oldal számára komoly kihívást jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tomcsa4 #3
  Na látod, Te például ostoba vagy. Nincs warez, nem jó az, de éljenek a kalózok.

  Szidod a jogvédőket, aztán meg pátoszra emeled a warezosokat.
 • Justil #2
  Mos mé?
  Tök igaza van...

  "Őket kell elérni, velük kell megértetni, hogy amit tesznek, az nem helyes"

  ..ja, hogy nem a jogvédőkről beszél? Hupsz
 • halgatyó #1
  Ezek akkor is hazundnak, amikor hallgatnak.
  Minden más esteben pedig mellébeszélnek.
  Közben mindenre kiterjesztik a pénz-lehúzási "jogukat" csupa olyan műre is, aminek már rég lejárt a fizető korszaka. Hát majd megoldják, hogy újra fizetni kelljen!
  És persze irgalmatlanul sokat.
  És persze az ő zsebükbe.

  Éljenek a "kalózok"!!! Mindaddig, amíg ezek a mohó okádékok uralják a világot!