MTI

Mitterrand a Google monopóliuma ellen

A kulturális örökség - zene, könyvek, művészeti alkotások - digitalizálását az államnak és nem egy olyan magáncégnek kell kézben tartania, mint a Google - jelentette ki Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.

A France 2 televíziónak adott interjújában a politikus kifejtette: "Szabályoznunk kell a piacot, és ez az állam dolga, nem pedig egy magáncégé, akármilyen hatékony is. Természetesen a Google-ra gondolok." "Nap mint nap érkeznek a hírek arról, hogy a Google megállapodott valamelyik lemezkiadóval vagy más kulturális intézménnyel. Nagyon kell figyelnünk erre, mert a helyzet hasonlít a kőolajpiacra: aki az olajvezetékeket ellenőrzi, az a kőolajjal is rendelkezik. A tartalmaknak nem szabad magánkézbe kerülniük!".

A nyilatkozat hátteréről szólva a párizsi Le Monde megjegyezte, hogy az amerikai internetes óriás könyvek millióit digitalizálja a Google Books könyvtár keretében és a jogdíjak tekintetében már megállapodott az amerikai szerzők és könyvkiadók egy csoportjával - ez nyugtalanítja az európai országokat.

Franciaország kezdeményezésére az EU kulturális miniszterei november végén létrehozták a "bölcsek bizottságát", amelynek javaslatokat kell kidolgoznia a magán- és a közszféra partnerségére a kulturális örökség digitalizálásában. A cél annak elkerülése, hogy az internetet néhány olyan óriás monopolizálja, mint a Google. Mivel ezt a problémát eddig még nem rendezték, az egy éve létrehozott Europeana digitális könyvtár, amely egyfajta európai válasz a Google Booksra, egyelőre olyan műveket tartalmaz, amelyekre nem kell szerzői jogot fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Asuki #1
    "zene, könyvek, művészeti alkotások - digitalizálását az államnak és nem egy olyan magáncégnek kell kézben tartania"... Ha a Google nem kezdi el, talán eszükbe sem jutott volna egy jó ideig a digitalizálás. De a lényeg az, hogy ezzel inkább magukat égetik, hisz senki sem tiltotta meg egy államnak sem, hogy digitalizálja a könyveket. Szerintem inkább együtt kellene dolgozniuk, minthogy akadályozzák a másikat.