Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Google Chrome OS

Az előzetes várakozásnak megfelelően a Google bemutatta készülőben lévő operációs rendszerét, amely kicsiny, gyors és egyszerű. A böngészőre épülő platform az internetet helyezi a középpontba.

A bemutatón elhangzottak alapján most már képet alkothatunk az operációs rendszerről, amely meglehetősen újszerű, érdekes módon igyekszik megfogni a netbook készülékek használóit - nem mellesleg nyílt forráskódú, vagyis az érdeklődők már most belelapozhatnak az aktuális kódba. A keresőcég fejlesztői három fő célra koncentrálnak munkájuk során, ezek pedig sorrendben: sebesség, biztonság, egyszerűség.


Fontos megjegyezni rögtön az elején, hogy a teljes felhasználói élmény a böngészőn belül helyezkedik el, hagyományos programok nem kapnak helyet a rendszerben, kizárólag házon belüli, illetve külső webalkalmazásokat futtathatunk azon, külön fülekben - ezek viszont natív módon futnak majd, lásd Google Native Client. Minden, a számítógépen elmentett adat szinkronizálva kerül fel az erre kialakított számítási felhőkre, az automatikus titkosítás pedig garantálja, hogy a készülék elvesztése, eltulajdonítása esetén nem veszítjük el könnyen azokat. Az egyes webalkalmazások biztonságosnak mondható sandboxban, a böngészőn belül futnak, ezzel pedig igencsak megnehezíthetik a kártevőket készítők dolgát.


A Google szakemberei a sebesség érdekében minden, haszontalannak minősített komponenst kidobálnak a Linux kernelből (amely egyébként teljesen új, saját készítésű ablakkezelőt kap). A bemutatón használt Eee PC készüléken alig 7 másodpercig tartott a boot, arról pedig gondoskodnak, hogy ezt még jobban lefaragják. Fontos, hogy az operációs rendszer nem támogatja a hagyományos merevlemezeket, ezeket ugyanis szintén visszafogó tényezőnek minősítették - a kódot tehát nem tölthetjük le és futtathatjuk bármely számítógépen. A gyártók közül sokan jelezték már érdeklődésüket, a listán pedig az alábbi neveket találjuk meg: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, illetve Toshiba.

A keresőcég jövő év közepére ígéri a partnerek első készülékeit, a rendszer pedig 2010 vége felé kezdheti majd meg hódítását. A várakozások szerint a 10-12 hüvelykes netbookokat részesítik majd előnyben, ám az x86 chipek mellett az ARM-család is támogatott, így a smartbookok sem esnek kívül a körön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #98
    udp-t használ, de a protokoll neve utp utorrent transfer protocol.
  • willcox #97
    Nem UDP?
  • willcox #96
    Ugyanez fennáll az android esetén is (telefonoknál).
  • exxile #95
    Ugyanez a gondom volt nekem is, a megoldás utorrent 2.0 béta. Ezzel utp-n keresztül szépen megy a feltöltés max sebességgel.
  • Sanyix #94
    nemkell, ott a korlátos net az jó olcsó.
  • valentine2 #93
    De mit csinál Google Chrome OS, ha elmegy a net?
    Szélessáv
  • Ahoy #92
    UPC akármit csinálsz korlátozza a torrent feltöltést. Az a vicc, hogy nem a letöltést, mert az megy 1,3 MB/sec-el...hanem a feltöltést, ilyen 5-10 kbyte /secre. Lehet szövetkeztek vmi seed szerverrel.
  • Epikurosz #91
    Te, figyelj!
    Az természete, hogy ha valaki 2 sört megiszik, az 2x annyit fizet, mint, aki csak egyet. Szerinted az internetre nem vonatkoznak a piaci törvények?

    És, igen, én, aki egy sört sem iszom, nem szeretném fizetni mások söreit. Remélem, világos voltam.
  • Sanyix #90
    igen? Aki minden nap megnéz egy filmet az lehet pénzért árulja? Számolj csak utána 30*1,4gb aztán ha valaki hd mániás az meg 30*8gb. Aztán egy kis böngészés, napi 1 óra az is olyan 5 gbyte/hó, ventrilo napi néhány óra az is 3gb, lineage2 bot :D az is már 7 gigánál tart ebben a hónapban, bőven 60 giga fölött, pedig 1 filmet sem adtam el :D
  • Epikurosz #89
    Egyébként nem támogatom a nagy letöltéseket.
    Én úgy vagyok ezzel, hogy max. 60 G/hó legyen elég mindenkinek. Ami efelett van, azért fizessenek, mert az már nem szokványos használat, az olyan júzer már lehet, hogy pénzért árulja a letöltött filmeket.