SG.hu

A Google böngészője lejelenti a cégnek mekkora a CPU és a GPU terhelése

Chromium-alapú böngészőt futtat, például a Google Chrome-ot vagy a Microsoft Edge-et? Az a keresőóriás valamelyik weblapját meglátogatva csendben mindent elárul a cégnek a CPU és GPU-ról. Szerencsére a Google-nek tökéletes magyarázata van a dologra, más kérdés, hogy a brüsszeli szabályozó hatóságok is elfogadják-e majd ezt, és nem tekintik a DMA megsértésének. A funkció a teljesítmény monitorozására szolgál, és nem a nyomon követésre - a Google amúgy is tudja, hogy kik vagyunk és mit csinálunk, amikor bejelentkezünk és használjuk az oldalait.

Valamely *.google.com domain meglátogatásakor a társaság webhelye egy API segítségével lekérdezheti a böngésző valós idejű CPU-, GPU- és memóriahasználatát, valamint az Ön által használt processzorra vonatkozó információkat, hogy a nyújtott szolgáltatást - például a Google Meet videokonferenciát - úgy lehessen optimalizálni és hangolni, hogy az ne terhelje túlzottan a számítógépét. A funkciót a Chromiumba - az elsősorban a Google által fejlesztett és a Chrome, az Edge, az Opera, a Brave és mások által használt böngészőmotorokba - beépített bővítmény által biztosított API-ként valósítják meg. A nem Chromium-alapú böngészők - például a Mozilla Firefox - nem rendelkeznek ezzel a bővítménnyel, ami potenciális hátrányt jelent számukra. Az API nélkül rosszabb élményt nyújthatnak a Google webhelyein, mint ami ugyanazon a hardveren a Google saját böngészőjével lehetséges, mivel nem ismerik az aktuális teljesítményre vonatkozó információkat.

Technikailag azonban semmi sem akadályozza meg, hogy a Mozilla vagy más böngészőmotor-gyártók hasonló bővítményt implementáljanak a Firefoxba, ha úgy döntenek. Ami azonban döntő fontosságú, hogy a Google-val versenyző webhelyek nem férhetnek hozzá a Chromium API-hoz. Ez az a pont, ahol a technikai megoldás az európai DMA szempontjából potenciálisan ingatagnak tűnik. Luca Casonato hollandiai fejlesztő a közösségi médiában világított rá a bővítmény létezésére. A kód nem titkos, hiszen az egész API nyílt forráskódú, az előre telepített hangout_services bővítményben található.


Ez a név elárulja az eredetét. A múlt évtizedben fejlesztették ki, hogy böngészőoldali funkciókat biztosítson a Google Hangouts számára - ez a termék mára Google Meet-re és Chat-re vált szét. Ennek a funkciónak része, hogy a Google számára naplózza a böngésző által a gép számítási erőforrásainak felhasználására vonatkozó statisztikákat, amikor a *.google.com tartományt - például a meet.google.com-ot - megnyitja. Casonato megjegyezte, hogy a bővítményt a Chrome-ban nem lehet kikapcsolni, és a bővítménypanelen sem jelenik meg. Megfigyelése szerint a Microsoft Edge és a Brave is tartalmazza - mindkettő Chromium-alapú.

Fontos kiemelni, hogy senki nem állítja, hogy az API rosszindulatú lenne, Casonato sem ír ilyet. "Elsősorban két dologra használjuk ezt a bővítményt: A rendszer kép- és hangteljesítményre vonatkozó beállítások optimalizálásával a felhasználói élmény javítására, másodsorban pedig az összeomlások és teljesítményproblémák jelentési adatainak biztosítására, hogy a Google szolgáltatásai segíthessenek a felhasználói problémák észlelésében, hibakeresésében és enyhítésében" - mondta el a Google szóvivője. "Mindkettő fontos a felhasználói élmény szempontjából, és mindkét esetben a felhasználók adatainak védelmét szolgáló, megbízható adatkezelési gyakorlatot követünk" - tette hozzá a szóvivő.

A Google Meet ma már a régi Hangouts-bővítményt használja, többek között arra, hogy megváltoztassa a videófolyam minőségét, ha az aktuális felbontás túl finomnak bizonyul a számítógép számára. A Google más oldalai is szívesen használják optimalizálásra, ezért a bővítmény létezése az EU nézőpontjából káros lehet a versenyre - úgy tűnik, ezért is hívta fel rá a figyelmet Casonato. "Ez az API egyértelműen sérti azt az elképzelést, hogy a böngészőgyártók nem részesíthetik előnyben a saját webhelyeiket más webhelyekkel szemben" - érvelt Casonato a DMA 6. cikkelye szerinti önpreferencia tilalmára hivatkozva.

A DMA kapuőröknek - amelyek közé a Google is tartozik - a törvény szerint pártatlanul kell kezelniük az internet világát. Egy rejtett API használata a szolgáltatások teljesítményének növelése érdekében nem biztos, hogy megfelel ezeknek a szabályoknak. "Vegyük például a Zoomot - ők most hátrányba kerültek, mert nem tudják ugyanazt a CPU hibakeresési funkciót biztosítani, mint a Google Meet" - állítja Casonato.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #5
    Ez így van. Van akinek egyáltalán nem fontos a magánélet védelme.
    Sokaknak természetes az hogy a google az emailjeit átolvassa. Jobban megbíznak a google-ben mint a saját anyjukban, hiszen ha anyuka minden üzenetét átnyálazná a gyereknek, azt hiszem lenne hisztiroham.
    Ők azok akik soha nem hallottak még levéltitokról.
    Ez ma az elfogadott világnézet.
    Csodálatos!
  • Vanek úr #4
    Mindenkinek más a preferenciája. Még a szép nőkben sem tudunk megegyezni, akkor miért pont böngészőknél tudnánk? :D

    Egyébként melóhelyen automatikusan Chrome van felrakva, de vannak megoldások, amik még mindig az IE-t használják. FF-ot (és egyéb böngésző felrakását) nem engedélyezik. Otthon mindkettőt (már a Chrome és FF) használom, más-más oldalakra. Egyikben sem bízom annyira, hogy csak azt használjam. :)

    Illetve az állításod, amiben az előnyeit sorolod, az megvan a másik oldalon is (szinkronizálástól youtube reklámok blokkolásáig).
  • Bruce_Willis #3
    "Még a végén tényleg áttérek a rókára."
    Nem lesz az korai? :D
    Végül is, én már vagy 15 éve csak firefoxot használok.

    Nem is értem mit nem szeretnek benne az emberek.
    Ilyen szép minimalista fejlécet lehet magadnak készíteni:


    Rengeteg mappám van már, és bármelyik felületen használom, szinkronizál mindent. Mappák, könyvjelzők, beállítások..
    Kellően gyors, és millió bővítményből, és kiegészítőből válogathatsz.
    Blokkolhatsz minden hirdetést még a youtube-on is.

    Szerk.: És elvileg törekszik a magánélet védelmére. Ami igaz lehet, mert ennek ellenkezőjét még sohasem tapasztaltam.

    Nem is tudom mi lehet az amit a chrome tud, és a firefox nem.. Talán a folyamatos megfigyelés hiányzik az embereknek. :D
    Vagy a baszogatás a hirdetésekkel, hogy fizess elő valamelyik google termékre.




    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.07.17. 09:38:08
  • Bruce_Willis #2
    Ezzel mi a probléma?
    Aki google terméket használ, az gondolom tisztában van vele, hogy a google mindent tud róla. A chromium alapú böngészők sem kivételek.
    Nem mai hír az sem, hogy a microsoft és a google szorosan együttműködnek az adatok megosztásában. Talán 3 éve figyeltem rá fel először. És igen. Azóta sokkal kíváncsibb lett a microfos is..
  • RJoco #1
    Na ez sem nekünk lesz jó.
    Még a végén tényleg áttérek a rókára.

    Az utóbbi időben van egy olyan bosszantó dolog, hogy a keresési találatoknál nem közvetlen a klikkelt oldara küld, hanem először a googleads-ra, majd onnan irányít át a megfelelő oldalra.
    Az egyik beállításom vagy bővítményem meg sem engedi nyitni az ilyen linkre kattintást. Vagy kimásolom a linket és úgy rakom a sávba vagy inkább felmegyek közvetlenül a honlapra és ott futtatom a keresést a kifejezésre, amire a google amúgy is talált már ott valamit.
    Így kikerülöm az ads részt.
    És még jutalékot sem kap a google a klikkelés miatt, mert nem történt meg.