MTI

Webkamerán közvetítik egy fogyatékos lány életét

A 32 éves Anne Lamic súlyos agyvérzés következtében ágyhoz kötötten, plüssállatok és babák között tölti napjait Dél-Franciaországban. Nem tud sem beszélni, sem járni, és időnként görcsök kínozzák.

Szülei most bejelentették: az a szándékuk, hogy lányuk csendes életét folyamatosan webkamerán sugározzák a világnak. Szándékuk vihart kavart, sokan bírálták, Anne magánszférájába történő beavatkozásnak minősítették, és feltették a kérdést: meddig szabad elmenni annak érdekében, hogy a fogyatékkal élőket láthatóbbá tegyék a társadalom számára?

2005-ben Franciaországban törvényt fogadtak el a fogyatékkal élők jogairól, de szakértők szerint az Egyesült Államok, Kanada és az észak-európai országok fejlettebbek olyan kérdésekben, mint a fogyatékkal élők láthatósága, hozzáférésük a tömegközlekedéshez, a középületek látogatásához. Didier Lamic, Anne édesapja elmondta, hogy bár kezdeményezése megdöbbentheti az embereket, célja éppen az, hogy szembesítse őket az előítéleteikkel. A webkamera lehetővé fogja tenni, hogy az emberek reális, mindennapi módon lássák, milyen a rokkant ember élete. A kamera képét gyöngéden és szeretettel kell nézni" - magyarázta.

A jogvédők szerint a szülők szándéka dicséretes lehet, de aggasztja őket, hogy Anne Lamicnak, aki szülei szerint egy egyhónapos csecsemő értelmi és fizikai szintjén van, nem lehet szava az ügyben. Mi haszna lesz ebből ennek a teremtésnek? - tette fel a kérdést Monique Rongieres, a Group Polyhandicap szervezet franciaországi elnöknője. - Vajon jó szándékúak lesznek-e azok, akik betekintenek az életébe?". Maudy Piot, a fogyatékkal élő nők jogaiért küzdő FDFA szövetség vezetője viszont támogatja a szülők kezdeményezését. Véget kell vetni annak, hogy aki más, azt elrejtik" - szögezte le.

A fogyatékkal élők láthatósága problematikus Franciaországban, különösen a tévében és a médiában. A franciaországi audiovizuális hatóság októberi jelentésében megbírálta a tévéadókat, mert adásaiknak csak 0,2 százalékában tűntek fel ilyen személyek.

Didier Lamic a délkelet-franciaországi Tallard faluban él, augusztusban www.doudouworld.com néven honlapot hozott létre, amelyen fotók és hírek láthatók Anne-ról: például rokonlátogatások, beszámoló egy lázas betegségéről. Az egyik célja az volt, hogy kapcsolatot létesítsen hasonló helyzetben lévő családokkal. Sok ilyen família érzi úgy, hogy gyermekeit kizárják a társadalomból, hogy azok be vannak börtönözve szobáikba, ahol mások nem látják, és nem látogatják őket" - sorolta az apa, aki nyugdíjba vonulása előtt egy egészségügyi központban dolgozott.

Lamic és felesége születése óta otthon ápolja Anne-t. Arra a kérdésre, hogy miért nem viszik ki az utcára, ha azt akarják, hogy mások is lássák lányukat, Didier azt felelte, hogy ez nem olyan könnyű, hiszen Anne-nak feküdnie kell, az orvosokhoz mindig mentőautó viszi. Amikor elhatározta, hogy a portálra webkamerát szerel fel, Lamic tájékoztatta az egyik helyi lapot. Azonnal országos vita kerekedett, bár a kamerát mindmáig nem szerelte még fel a család. Az intim pillanatokat, például a fürdést nem fogják közvetíteni. A portálon előre figyelmeztetnek arra, hogy Anne-nak görcsei is lehetnek. Az apa elmondta, hogy eddig 600 hozzászólást kapott : a többség támogatta a tervet.

Jean-Marie Barbier, egy másik, szintén fogyatékkal élő személyek érdekében tevékenykedő francia társaság elnöke tanulmányozta a világhálós visszhangot. Az ötlet támogatói, mondja, jobbára olyanok közül kerülnek ki, akiknek nincs közvetlen tapasztalatuk arról, hogy milyen is fogyatékkal élni. Azt írják, brávó, elsírtam magam a hírre. Csakhogy nem vagyok biztos abban, hogy sírásuk segít az ügynek" - fogalmazta meg kételyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #8
    kérdés a következő: ha az illető a saját nem fogyatákos csecsemőjét akarja így kitenni a netre az mehet-e vagy sem?
    (és ugye az oldalon megjelenő hírdetésekből nevelném fel a gyereket)

    Nem értem mit akarnak ezzel elénrni. Az oldal nem valószínű, hogy jobban látogatott lesz mint egy átlagos web oldal. A kezdeti érdekesség után valószínűleg sokan nem fognak ránézni. Szerintem az emberek túlnyomó többsége nem kiváncsi egy szerencsétlen sérűlt szenvedéseire. (mert sztem a rohamot azért felfogja, hogy az nem jó neki). Ha ez nem így lenne akkor pl. a liveleak nézetsége messze überelné pl. a youtube látogatotságát.
    Esetleg morbid arcok fogják nézni... Meg a másik: egy magatehetelen embert szabad e ilyen helyzetnek kitenni? Nem tud tiltakozni... Lehet, hogy nem is akarja, ezt soha nem tudjuk meg hiszen nem tudja kifejezni sem, meg hát fel sem fogja, hogy mi történik körülötte...
  • hdo #7
    Ott a pont! Magad előtt tétlenül elvegetálni nem élet, nincs életcél!
  • caprocorno #6
    Én akkor sem mutogatnám a gyerekemet még a reklám bevételekért sem, ha ilyen sorsa jutna. És azt sem szeretném, ha engem mutogatna bárki.
  • Zoleeca #5
    Esetleg a feltételezem nem kevés anyagi ráfordítást amibe a gondozása kerül, az oldalon szerzett reklámbevételekből egészítik ki? Hát ha már él akkor ebből haszna is lehet, bár ő úgysem fogja fel.
  • mad mind #4
    Most nem azért, de miért is mutatják be az "életét"? Nem történik vele semmi, csak néha tisztába teszik és lemosdatják, remélem ha velem történik hasonló engem hagynak meghalni. Ez nem élet.
  • Ahoy #3
    Ez borzasztó :( Nemtudom hová tenni :( Felmerül az emberben, hogy hirnév vágyból csinálják, akkor meg szörnyűség kihasználni szegényt.
  • Gerygrey #2
    A franciaországi audiovizuális hatóság októberi jelentésében megbírálta a tévéadókat, mert adásaiknak csak 0,2 százalékában tűntek fel ilyen személyek.

    Bezzeg nálunk 100% körüli ez az érték, bár itt celebeknek hívják a fogyatékosokat :)
  • ntom #1
    Tudom, hogy a szeretet nem ismer határokat, de aki ilyen életet szán egy emberi lénynek...