Gyurkity Péter

Érkezőben a GeForce 300M sorozat

Az nVidia hivatalos oldalán rövid ideig elérhető volt a kiegészített lista, amely arra utal, hogy hamarosan megérkeznek a GeForce 300 család tagjaira épülő mobil grafikus vezérlők.

A módosított listába a NotebookReview.com fórum egyik lelkes tagja futott bele a cég hivatalos oldalán, azóta azonban az információt gyorsan el is távolították onnan, így kénytelenek vagyunk a bizonyítékul mellékelt képekre támaszkodni. Ezekből természetesen fontos technikai paraméterek nem derülnek ki, így rögtön számos kérdés felmerül az új sorozattal kapcsolatban.

A legfontosabb részlet nyilván éppen az, hogy a mobil számítógépekbe szánt új sorozat példányai egészen pontosan mely asztali generációra támaszkodnak. Ezzel kapcsolatban rögtön megjegyzik, hogy a GeForce 200M sorozatnak például semmi köze nincs az asztali GeForce 200 családhoz (a gyengébb változatokat kivéve), mivel példányai mindenben az azt megelőző generáció, a GeForce 9000 újításaira építenek. Éppen ezért most sem vehetjük biztosra, hogy a mobil szegmensben rögtön a Fermi erejét és egyéb előnyeit (így például DirectX 11 támogatás és számos egyéb apróság) használhatjuk majd ki.


Ezen elgondolást erősíti, hogy a Fermi (GeForce 300) igencsak komplex, drága, és nagy fizikai méretet igénylő fejlesztés, amit csak súlyos kompromisszumok árán lehetne beerőszakolni a belső térrel hadilábon álló noteszgépekbe és laptopokba. Arról sem feledkezhetünk meg azonban, hogy az nVidia részéről elhangzott interjúkban kiemelték a Fermi moduláris felépítését, amely lehetővé teszi (bizonyos funkciók kihagyásával, illetve leépítésével) a jelentős helymegtakarítást és a fogyasztás csökkentését, így pedig már sokkal kedvezőbb eséllyel várhatnánk az új sorozatot.

A GeForce 300M család tehát érkezőben van, már csak az a kérdés, hogy pontosan mely asztali generáció butított változatait vehetjük majd a kezünkbe az új noteszgépekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Abu85 #22
  A hűséges vásárlótábor, akármennyire is hűséges sose fog évente 2500 dollárt új GPU-ra költeni. Ez már önmagában hatalmas probléma. Az NV örül neki, hogy a teljes bevétel 2/3-ad részét a gaming piac adja, de az már kevésbé jó dolog, hogy ez az érték a tiszta nettó nyereség mindössze 25%-át teszi ki.
  A PC-s GPU piac gaming szegmense csak akkor éri meg ha egyeduralkodó vagy, ellenkező esetben csak púp a hátadon. Ez a szomorú valóság. Annak a 25%-nak a többszörösét fogja a Tegra hozni. És nyilván az NV egy cég. Oda rakják a pénzt, ahonnan több jön vissza.
 • Szemjuel #21
  én azt olvastam Abu írásaiból, hogy már a fermi architektúrája is arra utal, hogy ők komolyan gondolják, hogy megcserélik a játékra és a munkára felkészített kártyák gyártása közötti prioritást! De majd Abu kijavít ha rosszul értelmeztem valamit :)
 • EroSennin #20
  Helyesen:
  "...hogy kb. azonos *grafikai* teljesitményben legyenek az ATI-val..."
  kicsit gáz hogy nem lehet szerkeszteni az előzőt.
 • EroSennin #19
  Kizárt dolog hogy az nVidia ne kezelje első számú prioritásként a DX11 teljesitményt, az egész nyilatkozgatásuk ez ügyben egyfajta idő előtti magyarázkodásnak tűnik, hogy az új kártyájuk miért nem hozza majd az elvárt teljesitményt. Elsődleges fontosságú nekik a D11 és ezzel az egész játék ipar mert tudtommal ez még mindig biztos alap nekik szemben az általános célú (openCL, CUDA, ...) számitásokkal szemben ahol kis előnyük van de hosszú távon a versenytársakban több erő van (intel, amd+ati). A nVidia-nak nagyon sok hűséges vevője van és ezeket biztos hogy esze águkban sincs elidegeniteni azzal hogy egy grafikai téren vacak termékkel jönnek ki. De mivel látják hogy hosszú távon nem fognak tudni megélni csak ebből igy két lóra tettek, remélhetőleg nem esnek be a kettő közé. Szóval én arra tippelek hogy éppen annyi erőforrást próbáltak összpontositani az általános célú számitások támogatására hogy kb. azonos teljesitményben legyenek az ATI-val, a többi erőforrást (mérnöki munkaóra, stb.) a hosszú távú cél elérésére forditották. Viszont emiatt lehet hogy a gamer felhasználók egy körében csalódást okoznak majd, és ezek a nyilatkozatok próbálják előre felkésziteni ezeket a felhasználókat hogy ne legyenek túlzottan lesokkolva :D
 • Abu85 #18
  Ez a GeForce 300M széria ugyanaz lesz, mint a most is kapható 40 nm-es mobil GeForce 200M széria. Egyszerű átnevezés. Ami változik, hogy most már nem csak papíron fognak létezni, hanem tényleg nagy mennyiségben lehet őket rendelni, így nem kell az OEM gyártóknak heteket várni, amíg lesz elég lapka. :)
 • nkmedve #17
  Valamit biztos ki fognak adni decemberben, csak szerintem amig az új jövevények megfelelő mennyiségben ideérnek hozzánk a boltokba, addig lesz február-március is. Ez viszont nekem személy szerint nem rossz, pont akkoriban akarok újitani, igy van esély rá, hogy addig csökkenjenek az árak AMD oldalon is.

  Amúgy nem láttalak még itt kommentelni:) Nem tudsz valamit ezekről a mobil furcsaságokról? Valami GT200 származék lenne (GT21X mondjuk)?
 • Abu85 #16
  Teljesen mindegy, hogy kész lesz-e a chip. Az NV annyira beharangozta az idei debütálást, hogy meg kell tartani, még akkor is ha paper launch lesz.
 • nkmedve #15
  Én abból indultam ki, hogy AMD-nek már nyár elején voltak működő Cypress ES kártyái (nem csak GPU) és úgy is eltelt kb 3 hónap a rajtig. A Fermi még bonyolultabb szerkezet, igy NV-nek lehet, hogy még több időre van szüksége.
 • Sanyix #14
  És ezt ki hiszi el? Lehet 4 db régi chipen ment, dx11 emulációval...
 • BlackRose #13
  Ez akkor volt igy amikor a release ciklus évekig tartott, ma már gyorsabbak a dolgok, sok esetben ma már a time-to-market néhány hónap a terv és a végleges peldányok gyártása között. Az nVidia legkésőbb 2010 elején a piacon lesz a Fermivel, ez 100% biztos, de az is elképzelhető, hogy már Decemberben mert ha nem muszáj akkor miért hagynák ki az ünnepi vásárláshullámot?