22
  • Abu85
    A hűséges vásárlótábor, akármennyire is hűséges sose fog évente 2500 dollárt új GPU-ra költeni. Ez már önmagában hatalmas probléma. Az NV örül neki, hogy a teljes bevétel 2/3-ad részét a gaming piac adja, de az már kevésbé jó dolog, hogy ez az érték a tiszta nettó nyereség mindössze 25%-át teszi ki.
    A PC-s GPU piac gaming szegmense csak akkor éri meg ha egyeduralkodó vagy, ellenkező esetben csak púp a hátadon. Ez a szomorú valóság. Annak a 25%-nak a többszörösét fogja a Tegra hozni. És nyilván az NV egy cég. Oda rakják a pénzt, ahonnan több jön vissza.
  • Szemjuel
    én azt olvastam Abu írásaiból, hogy már a fermi architektúrája is arra utal, hogy ők komolyan gondolják, hogy megcserélik a játékra és a munkára felkészített kártyák gyártása közötti prioritást! De majd Abu kijavít ha rosszul értelmeztem valamit :)
  • EroSennin
    Helyesen:
    "...hogy kb. azonos *grafikai* teljesitményben legyenek az ATI-val..."
    kicsit gáz hogy nem lehet szerkeszteni az előzőt.
  • EroSennin
    Kizárt dolog hogy az nVidia ne kezelje első számú prioritásként a DX11 teljesitményt, az egész nyilatkozgatásuk ez ügyben egyfajta idő előtti magyarázkodásnak tűnik, hogy az új kártyájuk miért nem hozza majd az elvárt teljesitményt. Elsődleges fontosságú nekik a D11 és ezzel az egész játék ipar mert tudtommal ez még mindig biztos alap nekik szemben az általános célú (openCL, CUDA, ...) számitásokkal szemben ahol kis előnyük van de hosszú távon a versenytársakban több erő van (intel, amd+ati). A nVidia-nak nagyon sok hűséges vevője van és ezeket biztos hogy esze águkban sincs elidegeniteni azzal hogy egy grafikai téren vacak termékkel jönnek ki. De mivel látják hogy hosszú távon nem fognak tudni megélni csak ebből igy két lóra tettek, remélhetőleg nem esnek be a kettő közé. Szóval én arra tippelek hogy éppen annyi erőforrást próbáltak összpontositani az általános célú számitások támogatására hogy kb. azonos teljesitményben legyenek az ATI-val, a többi erőforrást (mérnöki munkaóra, stb.) a hosszú távú cél elérésére forditották. Viszont emiatt lehet hogy a gamer felhasználók egy körében csalódást okoznak majd, és ezek a nyilatkozatok próbálják előre felkésziteni ezeket a felhasználókat hogy ne legyenek túlzottan lesokkolva :D
  • Abu85
    Ez a GeForce 300M széria ugyanaz lesz, mint a most is kapható 40 nm-es mobil GeForce 200M széria. Egyszerű átnevezés. Ami változik, hogy most már nem csak papíron fognak létezni, hanem tényleg nagy mennyiségben lehet őket rendelni, így nem kell az OEM gyártóknak heteket várni, amíg lesz elég lapka. :)
  • nkmedve
    Valamit biztos ki fognak adni decemberben, csak szerintem amig az új jövevények megfelelő mennyiségben ideérnek hozzánk a boltokba, addig lesz február-március is. Ez viszont nekem személy szerint nem rossz, pont akkoriban akarok újitani, igy van esély rá, hogy addig csökkenjenek az árak AMD oldalon is.

Amúgy nem láttalak még itt kommentelni:) Nem tudsz valamit ezekről a mobil furcsaságokról? Valami GT200 származék lenne (GT21X mondjuk)?
  • Abu85
    Teljesen mindegy, hogy kész lesz-e a chip. Az NV annyira beharangozta az idei debütálást, hogy meg kell tartani, még akkor is ha paper launch lesz.
  • nkmedve
    Én abból indultam ki, hogy AMD-nek már nyár elején voltak működő Cypress ES kártyái (nem csak GPU) és úgy is eltelt kb 3 hónap a rajtig. A Fermi még bonyolultabb szerkezet, igy NV-nek lehet, hogy még több időre van szüksége.
  • Sanyix
    És ezt ki hiszi el? Lehet 4 db régi chipen ment, dx11 emulációval...
  • BlackRose
    Ez akkor volt igy amikor a release ciklus évekig tartott, ma már gyorsabbak a dolgok, sok esetben ma már a time-to-market néhány hónap a terv és a végleges peldányok gyártása között. Az nVidia legkésőbb 2010 elején a piacon lesz a Fermivel, ez 100% biztos, de az is elképzelhető, hogy már Decemberben mert ha nem muszáj akkor miért hagynák ki az ünnepi vásárláshullámot?
  • Szemjuel
    jelenleg úgy áll, hogy az nvidia kicsit "kivonul" a játékok mögül, és a dx11 tényleg nem esik annyira latba a tervezés során.
  • nkmedve
    Volt működő példányuk állitólag egy gépben, de az összességében nem jelent semmit. Attól számitva, hogy összedobnak egy darab kisérleti példányt még előfordulhat hogy fél év mulva sem tudnak piacra dobni semmit.
    Akkor lehet egy termékre néhány hónapon belül komolyan számitani, hogyha a már működő példányok többé kevésbé véglegesek és van egy kézzel fogható kártyájuk (nem egy összetákolt atombomba szerű valami lezárt gépben, mint állitólag a bemutatón).

Ők éppen azt próbálták azon a bemutatón elhitetni velünk, hogy van már kézzel fogható kártyájuk. Az alapján joggal reménykedhetett volna a nép, hogy év vége előtt megtörténik a start, és érdemes várni. Mivel a kártya csak egy makett volt, igy nekem az egész csak egy hoax-nak tűnik, ami csak a vásárlók konkurenciától való eltéritésére volt jó. Összedobtak valamit, hogy tudjanak ők is bemutatót tartani, közben nincs semmijük.

#10-ben is pont azt irtad le te is, hogy az NV piszkosan játszik ahol csak tud. És ez sehol sem a vásárlónak jó, hanem csak a cégnek. Mivel nem vagyok NV alkalmazott vagy részvényes, ezért nem tudok örülni az ilyen dolgoknak. Azt megjegyzem, hogy, ha a másik oldallal kapcsolatban látok ilyet az is pont igy zavar.
  • BlackRose
    És még valamit...

"Never let anyone know what you are thinking." - Michael Corleone (The Godfather)

...ezért is dumálta az nVidia, hogy a DX11 nem fontos... aztán pedig DX11 nekik is itt van, sőt... :)

"Windows 7 also brings with it a new PC graphics API – DirectX 11, which NVIDIA is very excited about. It is the next great iteration of DirectX for PC gaming and will be the API of choice for some of the top gaming titles starting in 2010. NVIDIA’s announced DirectX 11 support in the Fermi architecture to bring these new gaming titles to life." - nVidia
  • BlackRose
    Bemutatták a működő peldányt... a média tele volt hülyeségekkel mert a kártya amit bemutattak az nem volt működő peldány, de a démók egy működő peldányon forogtak... nézd meg a videókat:

http://www.nvidia.com/object/gpu_technology_conference.html

...szóval a Fermi chip megvolt (és egy tesztrendszer amelyben működött - alacsonyabb órajelen mint amikor piacra kerül de így is nagyon gyors volt) csak a grafikus piacra szánt kártya még nem volt meg.

Egyébként teljesen normális, hogy egy cég megpróbálja nehezebbé tenni a konkurencia marketing tevékenységeit és, hogy megpróbálja egy picit hátráltatni a konkurencia eladásait, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy ettől függ majd a siker csak annyit jelent, hogy ezen a piacon semmi sem enegedhető harc nálkül át a konkurenciának még rövid távra sem.

De mondom, nem szabad elfelejteni (semmiben az életben) a rövid és hosszú távot.
  • nkmedve
    De nagyon is nagy szerepet játszik a kivárásra késztetés, mint ahogy a Fermi bemutatója is csak erre volt jó. Ha nem ez lett volna a helyzet, akkor vártak volna még 1-2 hónapot, hogy tudjanak mutatni legalább egy működő példány.
  • BlackRose
    Esetleg azt aki mondjuk nem tervez most ebben a pillanatban elkölteni párszáz dollárt (mert esetleg most más prioritásai vannak), majd esetleg jövőre vagy 2 év múlva... de azért szeretné használni az előnyők egy részét amit a Win7 hozott és amelyek most Vistára is rendelkezésre fognak állni... nem mindenki használ warez OS-t :)
  • 5c0rp330n
    ..es ki az akit meg erdekel a vista? a win7 kiadasaval gyakorlatilag nem maradt egy darab erv sem mellette, csak ellene.
  • BlackRose
    Nem hiszem, hogy ez szerepet játszik, mert aki nVidia kártyát vett azelőtt, az valószínűleg kivárja, aki meg ATI-t az meg nem várja ki... nem úgy, van, hogy 3 évet kell várni, 1-2 hónap hátrány a piacon az esetben ha a termék a végén megálja a helyét egy ilyen oligopolikus piacon (nVidia, ATI és mondjuk Intel) esetleg rövid távú (1Q = 3 hónap) visszaesést jelenthet az eladásokban de ez könnyen pótolható a későbbiekben. Szerintem ez is fog történni mert nem hiszem el, hogy a Fermi alapú kártyák lasabbak lesznek mint az ATI (esetleg picit drágábbak mert az előállítási költségük nagyobb... de most az a kérdés, hogy az nVidia rövid távú (a jelenlegi gazdasági helyzetben nem valószínű sőt katasztrófális üzleti stratégia lenne, főleg ha tudjuk, hogy a cég kitűnő pénzügyi tartalékokkal rendelkezik) vagy hosszútávú nyereségre hajt... az életben (és főleg az üzletben) mindég az jár jobban akinek a dolog nem túl sürgös, akinek tartalékai vannak és aki nincs csődközelben.
  • EroSennin
    Elég vicces hogy így is próbálják vásárlás helyett kivárásra bírni a potenciális vevőket. Csak minél kevesebben vegyék meg az ATI kártyát amíg végre elkészülnek :)
    Azért ez jó jel, megvárom amíg kijön aztán lehet nV vs ATI teszteket nézni :D
  • BlackRose
    Nem tudom, de azt is lehet olvasni, hogy 300-as sorozat nem is fog létezni, mert a GT = GeForce Tesla, a Fermi viszont GF = GeForce Fermi... és az új sorozat ennek megfelelően GF1xx stb. néven jelenik meg... persze ez is csak találgatás?
  • A1274815
    OFF

Kisérdekesség. A hétközepétől a Windows Update-ről elérhető frissítésként a DX11 és a Win7 főb API újdonságai egy ~19MB-os telepítő csomagban Vistara.

/OFF
  • kasika
    szerdán voltam gépet telepíteni, nvidia kártyához a UK oldalról szedtem drájvert, és már akkor is kinn volt a 300 seriesből a mobil és desktop kategória is... mondjuk akkor így nem is tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget :)