20
  • Glutamin
    #20
    Az tény, hogy nagyon sok a pályakezdő vagy azzal egyenértékű tudású IT-s. A betöltetlen pozíciókra meg olyan emberkéket keresnek, akik már máshol magasabb zsetonért dolgoznak.

    Ugyanakkor egy jó IT-s szakembernek a tanulmányai után még éveket kell eltöltenie jó helyen mire eljut tudásban és fizetésben is arra szintre, amiért ezt a pályát választotta. (mondjuk ez szinte minden területen így van)

    Az a cég, amelyik zsebpénzért szeretne komoly tudást és nem hajlandó energiát fektetni a megfelelő munkaerő kinevelésére az szintén tévedésben van.
  • sonicXX
    #19
    Nem tudom, hol tévedtél el, de ha megnézel egy álláshirdetést, a betöltendő pozíció és/vagy a munkaterület minden esetben vagy a címben, vagy az első két bekezdésben 100% hogy szerepel. És ez szakterülettől független.
  • sonicXX
    #18
    Ez szezonális és régió függő, nem a munkaterülettől függ főleg. Persze, attól is. És rofl vagy nem rofl, igen is van olyan hely és olyan szakterület, amire hetente befut 100 pályázó.
    Amúgy ha válság idején csak 2-3 embert találtok, akkor vagy nem Bp-i a cég, vagy valami bibi van ott. Ugyanis érezhetően szűkült az IT-s felvevő piac és jócskán megnőtt az informatikus álláskeresők száma az elmúlt egy évben. Persze, ha valami specialistát vagy überexpertet kerestek, akkor sincs min csodálkozni. Nyilván elhiszem amit írsz, de ne ebből a tapasztalatból próbálj általánosítani, mert az általános tapasztalatok nem ezek.
  • chuky123
    #17
    Én már ezt az "informatikus-IT" szót se szeretem mert ez írtó tág fogalom igen is nevezzék nevén a gyereket. És pl álláshírdetésnél írják oda hogy kit keresnek pl programozó, rendszermérnök, rendszergazda stb...
  • irkab1rka
    #16
    rolf, 300-an egy állásra, mi? :)))))

    hahaha, hova? junior tesztelőnek? 0 tudású állásra?
    Nálunk most válság idején ha meghírdetnek egy állást, 2-3 ember jön, és ezek közt kell válogatni. Mondjuk nálunk .net/java van, és aki nem ért hozzá, az ne is jöjjön.
  • Running
    #15
    Ez egy akkora faszság h szakember hiány van. Az idiótákat lehet megetetni ezzel. Aki nem akar nem is talál munkaerőt, a többi meg duma és sóhajtozás.
  • cain
    #14
    dolgoztam nekik, kb ugynaz a titánkáderség megy náluk, mint nálunk a még állami kézben maradt vállalatoknál.
  • cain
    #13
    @rolika: amit mondtál, az jó százéves tudás. száz éve még kurva jól lehetett vele keresni, ma már mást jelent a matematika.

    itthon a hiány viszonlagos, egyrészt amiatt, amit írtatok (25-30 éves, fizetni ne kelljen neki, te beszéljen 3 nyelvet, legyen 2 diplomája leglább és 5 év komoly szakmai gyakorlata), másrészt pedig 5000 állásra jelentkezik kb 15000 ember. nem mindegyikre külön-külön 3 ember, mert az nem választék, hanem átfedésekkel.
  • smv
    #12
    Itthon is IT-s szakemberhiány van. Rengeteg az IT-s, de hozzáértő szakemberrel ritkán találkozok.
  • sonicXX
    #11
    Rolikával tudok egyetérteni. Hogy odakünn tesóéknál miért az a helyzet, ami, azt nem tudom. Hogy itthon miért menjen az ember rakodómunkásnak inkább mint programozónak, azt tudni vélem. Agyamentül túltermel, f*ssá hígult a szakma, minden értelemben elértéktelenedett, paradox helyzetektől sujtottá vált. Nincs értéked, mert ha kiesel, jön helyetted 60-300 másik, ugyanannyiért vagy kevesebbért. Nincs értéked, mert a szakmai színvonal (hiánya) végett a szakmai véleményed hiteltelen. Nincs értéked, mert nem tudsz felmutatni - kis számú kivételtől eltekintve - 5 hónapnál hosszabb folyamatos munkaviszonyt. Nincs értéked, mert nincs pénzed kifizetni azt az 500.000-1.000.000 Ft-os képzést, ami miatt olyan ismereteket szerezhetnél, amit reálérték fölött lehet értékesíteni itthon vagy külföldön. És legvégül mert nincs verseny. A nagyok méregdrágák, a kicsik pedig már nem tudnak egymás alá alkudni, mivel már így is önmagukat veszélyeztetik. A kettő között pedig átmenet nincs. Az szki-k és a felsőoktatás pedig okádja az új IT-s végzősöket, és csak okádja és okádja, amíg már lassan csak informatikusok fognak élni az országban. Látom is magam előtt a képet: "A Közterület Fenntartó főállású informatikust keres utak, közterületek tisztítására".
    Vállalkozást pedig próbálj beindítani. Bele is döglesz.

    Guten morgen, K*rvisztán.
  • jebela
    #10
    Sokadik IT hiány cikk. Szerintem is túl sok az informatikus.
    A sikeres nyugdíjbamenő degeneráció menjen is.
    Nyakunkon hagyják a sz*rt amit alkottak...épeszű fiatalt csak max. felszínesen érdekli az informatika. Nem csodálkozok rajta...
  • uniu
    #9
    A Siemens leépítésével dolgozók ezrei kerültek utcára Bécsben. Valahogy nem azt hallottam, hogy 2 kézzel kapkodnak utánuk....
  • roliika
    #8
    Menj matekozni egy SUN-hoz, vagy Microsofthoz itthon. Nem megy...

    Nemérdekli őket, hogy fejben nyomod a deriválást és a mátrix halmazokat, vagy n ágú fán milyen gyorsan találsz utat... viszont az érdekli őket, hogy a WPF-et mennyire vágod, vagy a Hibernate, vagy Glassfish-t.
  • feamatar
    #7
    ezt azért csak megjegyzem, de az egyetem nem arról szól, mit tanítanak, hanem mellette milyen tudást tudsz megszerezni.
    persze, sokat számíthat mit nyújt az egyetem. De egy jó matekkal hamar feltalálhatod magad bármely cégnél.
  • roliika
    #6
    Még valami.

    Vannak ilyen jól csengő hazai oktató...mmm hiénák, vagy cégek, nem is tudom hirtelen hogy hívjam őket.

    Becsábítják az embereket, hogy 200-500 000-ért 9 hónap alatt zsír szuper infós leszel hiddel nekünk és kesselj!

    Ugye van hacker képzés is (überlol), meg multimédia programozó (vattafakk), meg egyéb érdekességek, körbe kell nézni... valós ténylegesen használható képességet..tudást...semmit nem adnak át, amit a munkáltató cégek elvárnak!

    Ennyi...kimérgelődtem magam.
  • roliika
    #5
    Hiány az ájtiiis itthonis.
    De mé.
    Hát azé mert a cégeknek itthon is olyan elvárásaik vannak amit nem lehet teljesíteni, valamint 300-an jelentkeznek 1 munkára (nem túloztam).

    További igen erős probléma, hogy ha itthon egy OKJ-s programozó végez, vagy egy BSC diplomás mérnök infós, nem tud elhelyezkedni!!!

    Miért?

    Mert nincsenek meg a modern technológiai alapok, a felsőoktatás ezeket nagyívbe leszarja!
    Nincs rendes modern C# és Java képzés sem. Alapokat leadják..ha leadják és csókolom.
    Ha valaki hardveres irányba mozdulna el itthon, nincs egységes minőségben elfogadható széles látókörű akkreditált képzés, pl rendszergazdák részére....nincs!!!
    Van külön linuxos, van külön Cisco, van külön anyámkínja, de mikor a szerencsétlen friss diplomás elmegy egy interjúra, mindent egyszerre kérnek tőle! Abszolút teljesíthetetlen!

    Ezé hiányszakma az IT-s...
  • T0nk
    #4
    Az előttem szólók minden leírtak amit akartam mondani.

    Úgyhogy maradok itthon, és lapátolom tovább a szart, amit a csodás osztrák IT cégek megalkottak...
  • Sanyix
    #3
    jaja

    max 25 éves legyen az illető (nem nő, mert az szült/szülni fog/gyereke van), 2 egyetemi diploma, 2 nyelv anyanyelvi szinten, 10 év munkatapasztalat, kicsit fizetési igény, elfogadja a mindenes munkát is :)
  • Ahoy
    #2
    Azért ez eléggé általánosítás. Vannak nagyon jó munkahelyek ott is, meg itthon is, igenis nagyon jól megifizetve.
  • fade2black
    #1
    én inkább az elmebeteg elvárásokat látom osztrák cégek részéről is. (max 25év főiskolai inkább egyetemi diploma 4-5év szakmai gyakorlat java/.net/c++ területen....)

    kiköltözöl és kapsz cakpakk 2000eurot havonta az meg Bécsben nem egy nagy csoda, gyak egy bolti eladó éretségivel is kap 1500at.
    ezek után ha tömegével hagyják el a szakmát a szakemberek nem kell csodálkozni.