HENT hírlevél

Nem ellentétes a francia alkotmánnyal a HADOPI törvény

A francia alkotmánybíróság döntése értelmében, a hányattatott sorsú Hadopi-törvénytervezet módosított változata nem ellentétes az ország alkotmányával. Az első figyelmeztetéseket 2010 elején kaphatják meg a jogsértők.

A francia alkotmánybíróság döntése szerint nem tartalmaz alkotmányellenes rendelkezéseket a nyár elején alkotmányellenesnek minősített, az illegális letöltés visszaszorítására irányuló Hadopi-törvénytervezet módosított változata (HADOPI 2). Az "első" törvénytervezet (HADOPI 1) intézkedett a jogvédelmi és jogérvényesítési feladatokkal felruházott Hadopi hatóság (Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des droits sur Internet) létrehozásáról, míg a módosítást követően a tervezet (HADOPI 2) már rendelkezik az illegális letöltés szankcionálásának menetéről és a kiszabható büntetésekről is.

E szerint a Hadopi hatóság feladata a jogsértők azonosítása, illetve a jogsértésekre figyelmeztető üzenetek kiküldése. A második, hatástalan figyelmeztetést követően a hivatal munkatársai átadják a visszaeső jogsértők adatait a bíróságnak, amely 1500-3000 euró közötti pénzbírságot szabhat ki, valamint maximum egy évig terjedő internetkapcsolat-felfüggesztésről rendelkezhet.

Frédéric Mitterand, Franciaország kulturális minisztere üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. Közleménye szerint a tagok kinevezését követően a Hadopi-ügynökség még idén megkezdheti munkáját, amelynek eredményeként az első figyelmeztetéseket 2010 elején kaphatják meg a jogsértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #2
    a demokráciában mindenki egyenlő, de a szappan-alapanyag, vágott levágnivalójú, félsivatagi orrmányos cickányok azért egyenlőbbek...
  • Sanyix #1
    mondom én, kapitalista pénzdiktatúra... a demokrácia szép tündérmese, elegendő pénzzel kiváltható...