SG.hu

Betiltotta a Kaspersky szoftvereinek értékesítését az USA

Az amerikai kormány bejelentette, hogy az Oroszországból származó biztonsági kockázatra hivatkozva betiltja a Kaspersky vírusirtó forgalmazását az országban, és arra kéri a szoftvert használó amerikaiakat, hogy váltsanak másik szolgáltatóra.

A Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala közölte, hogy "a maga nemében először" vezetnek be ilyen tilalmat. Érveik szerint a Kaspersky veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot és a felhasználók magánéletét, mivel a cég székhelye Oroszországban van. "Oroszország bebizonyította, hogy képes, sőt mi több, szándékában áll kihasználni az olyan orosz cégeket, mint a Kaspersky, hogy összegyűjtsék amerikaiak személyes adatait és azt fegyverként használják fel. Ezért vagyunk kénytelenek megtenni a ma meghozott intézkedéseket" - mondta Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter. A Kaspersky július 20-tól nem árulhatja szoftverét amerikai fogyasztóknak és vállalkozásoknak, de a vállalat szeptember 29-ig biztosíthatja szoftvereit és biztonsági frissítéseit a meglévő ügyfeleinek. Ezt követően a Kaspersky már nem adhat szoftverfrissítéseket az amerikai ügyfeleknek. "Ez azt jelenti, hogy a szoftver és a szolgáltatások romlani fognak. Ezért erősen ajánlom, hogy azonnal keressenek alternatívát a Kaspersky helyett" - mondta Raimondo.

Raimondo szerint azok az amerikai fogyasztók, akik már használják a Kaspersky vírusirtóját, nem sértik meg a törvényt. "Azok az amerikai magánszemélyek és vállalkozások, akik továbbra is használják a Kaspersky termékeket és szolgáltatásokat, vagy rendelkeznek azokkal, nem sértenek törvényt, nem tettek semmi rosszat, és nem vonatkoznak rájuk büntetőjogi vagy polgári jogi szankciók" - mondta Raimondo. "Ugyanakkor a lehető leghatározottabban arra biztatom önöket, hogy azonnal hagyják abba a szoftver használatát, és váltsanak alternatív szoftverre, hogy megvédjék magukat, adataikat és családjukat." Raimondo elmondta, hogy a fogyasztók tájékoztatása érdekében a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi minisztérium azon fog dolgozni, hogy értesítse az amerikai fogyasztókat. Az amerikai kormány egy weboldalt fog létrehozni, "hogy az érintettek megtalálják a szükséges információkat, hogy megértsék, miért tesszük, amit teszünk, és segítsen nekik a következő lépések megtételében".

Az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője a sajtóértekezleten elmondta, hogy a szövetségi kiberbiztonsági ügynökség, a CISA fel fogja keresni azokat a kritikus infrastruktúrával foglalkozó szervezeteket, amelyek Kaspersky szoftvert használnak működésük során, hogy segítsen nekik alternatívákat találni. A tisztviselő azt is elmondta, hogy nem tervezik megnevezni a Kaspersky egyetlen konkrét lépését sem, amely a mai döntéshez vezetett. (A Kereskedelmi Minisztérium arra kérte az újságírókat, hogy ne nevezzék meg a tisztviselőt). A Kaspersky szerint a vállalatnak világszerte több mint 400 millió egyéni ügyfele és több mint 240 ezer vállalati ügyfele van. A vezető tisztviselő nem volt hajlandó megmondani, hogy hány amerikai ügyfele van a Kaspersky-nek, de elmondta, hogy jelentős számban, köztük kritikus infrastruktúrával foglalkozó szervezetek, valamint állami és helyi kormányzati szervek.


Sawyer VanHorn, a Kaspersky szóvivője elmondta, hogy a vállalat megtámadja az amerikai kormány döntését. "A Kaspersky nem vesz részt olyan tevékenységekben, amelyek veszélyeztetik az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és jelentéseivel valójában jelentős mértékben hozzájárult a különböző fenyegető szereplők elleni védelemhez, amelyek az Egyesült Államok érdekeit és szövetségeseit célozták meg" - áll a vállalat közleményében. "A vállalat minden jogilag rendelkezésre álló lehetőséget meg kíván ragadni jelenlegi működésének és kapcsolatainak megőrzése érdekében".

A bejelentett tilalom a legutóbbi eszkaláció a moszkvai központú Kaspersky ellen irányuló amerikai kormányzati intézkedések hosszú sorában, és a The Wall Street Journal 2023. áprilisi cikke szerint a Kaspersky betiltásáról szóló döntés már tavaly óta készül. 2017 szeptemberében a Trump-kormányzat megtiltotta az amerikai szövetségi ügynökségeknek a Kaspersky szoftverek használatát, mivel attól tartottak, hogy a céget arra kényszeríthetik, hogy segítse az orosz hírszerző ügynökségeket. Az év elején jelentették, hogy orosz kormányzati hackerek ellopták egy hírszerzési vállalkozó otthoni számítógépén tárolt amerikai titkos dokumentumokat, mert azon a Kaspersky vírusirtója futott, ami az első ismert kémkedési incidens volt, amely a vállalat szoftverének használatából eredt.

Ezzel együtt az amerikai kormány szankciókat jelentett be a társaság tizenkét vezetője és magas rangú vezetője ellen. A pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala (OFAC) sajtóközleményében közölte, hogy a tizenkét cégvezetőt azért jelölte ki, hogy megvédje az internetfelhasználókat a rosszindulatú kiberfenyegetésektől. A szankcionált személyek listáján a Kaspersky igazgatótanácsának több tagja is szerepel, köztük Andrej Anatoljevics Efremov, aki egyben a Kaspersky üzleti fejlesztési igazgatója, valamint Igor Gennagyijevics Csekunov, aki a vállalat jogi igazgatója. Szintén szankciókat kapott többek között Marina Mihajlovna Alekszejev, a Kaspersky globális humánerőforrás-vezetője, Denis Vlagyimirovics Zenkin, a vállalat kommunikációs vezetője és Anton Mihajlovics Ivanov, a vállalat technológiai vezetője.

A szankciók megnehezítik a megnevezett vezetők számára, hogy új céget alapítsanak, és gyakorlatilag megakadályozzák, hogy az amerikai ügyfelek és vállalkozások fizessenek a Kaspersky-nek. Az év elején az amerikai kormány hasonló szankciókat rendelt el az Intellexa kémprogramgyártó és alapítója ellen. Az OFAC megjegyezte, hogy nem szankcionálta a Kaspersky-t, annak anya- vagy leányvállalatait, sem a vállalat alapítóját és vezérigazgatóját, Eugene Kaspersky-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Ennyi. A világon minden nagyobb szoftverbiztonsági cég lefekszik az adott politikai rendszernek kémkedési lehetőséget adva, hiszen az adott politikai rendszerek érdeke ez, a cégeké meg a nagyobb profit reménye.

  Nekünk is fel kellene tenni a kérdést Magyarországon vagy akár az EU-ban, hogy érdemes-e hagyni az amerikai cégeket kémkedni, illetve hogy csak a "gonosz" Kínától és Oroszországtól kell-e tartanunk, vagy az amerikaiktól még jobban?
 • Gabbbbbbbbbbbb #6
  >Mi van, nem tudtak megegyezni, hogy a CIA is hozzáférhessen az adatokhoz?

  Ez hülyeség, ha Windows-t használsz akkor amerikai hárombetűsek alapból szabadon turkálhatnak az adataidban. Kasparesky ezen felül még azt csinál amit akar és rendkvül aggresszíven teszi azt, főleg amennyiben böngészővédelem is be van kapcsolva. 2024-ben 1000x inkább a Windows Defender, vagy ESET,Bitdefender egy picivel gyorsabb 0day védelemért.

  >Melyik vírusirtó CEO-ja esett ki az ablakon?

  Kaspersky-n kívül nincs másik nagy orosz biztonsági cég és mivel minden állami megkeresésnek, backdoor berakásnak eleget tettek, így nyilván nem volt szükség a CEO defenesztrálására.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.06.25. 17:58:34
 • Tetsuo #5
  Melyik vírusirtó CEO-ja esett ki az ablakon?
  Konkrétan pedig nem tudok arról, hogy be lenne tiltva lakossági szinten is valamelyik nyugati cég szoftvere Oroszországban, az Egyesült Államok beleáll ebbe, de nyilván oda-vissza megy majd a dolog.
  Két részre szakad a globális társadalom, ennek folyamatában vagyunk éppen.
 • mukkelek #4
  Nyilván. Ez persze az ororsz oldalon is így van, a retkes FSZB-vel. Csak ott nem betiltják a szoftvert hanem kiesik a CEO az ablakon véletlenül, miután háromszor hátba szúrta magát.
 • Tetsuo #3
  Kb. arról van szó.
 • enyac #2
  Mi van, nem tudtak megegyezni, hogy a CIA is hozzáférhessen az adatokhoz?
 • tom_pika #1
  Helyes! Minden orosz gonosz! Vagy nem?