Berta Sándor

Hangja alapján tudható, hogy jó-e egy gép

Árulkodók lehetnek az egyes berendezésekből hallható zajok.

Az ETH Zurich kutatói megállapították, hogy a hang alapján felismerhető, ha egy gép jól vagy rosszul működik. A szakemberek ehhez egy új gépi tanulási eljárást dolgoztak ki, amely a zajok alapján automatikusan megállapítja, hogy egy készülék "egészséges-e" vagy karbantartásra van szüksége. Amennyiben valaki képes meghallani a problémás zörejeket, akkor még azelőtt avatkozhat be a folyamatokba, hogy komolyabb problémák keletkeznének.

A svájci tudósok az új eljárásban ötvözték a jelfeldolgozást és az adatelemzéseket, többek között a Wavelet-transzformációt. Az utóbbi segítségével a különböző jelek időbeli (vagy térbeli) és a frekvenciatartománybeli elemzése egyszerre hajtható végre. A mostani gépi tanulási eljárás képes teljes mértékben megtanulni a Wavelet-transzformációt és automatikusan felismerni, hogy egy berendezés "egészséges-e" vagy sem. A cél az, hogy a különböző ipari készülékeket működtető és karbantartó személyek egy olyan eszközt kapjanak, amelyet hatékonyan alkalmazhatnak a rendszerek automatikus felügyeletére és amely figyelmezteti őket, ha közbe kell avatkozniuk.

A megoldás előnye nem csupán különböző típusú gépek, hanem eltérő zajok vagy vibrációk esetében is használható. Sőt, megtanítható az egyes specifikus zörejek és minták felismerésére is, amelyek csak bizonyos berendezések esetében jöhetnek elő. Az eljárás ezenkívül alkalmazható a különböző madárhangok megkülönböztetésére is. Az algoritmusnak meg kellett tanulnia, hogy egy bizonyos madárfaj eltérő egyedeinek hangjait is azonosítsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #5
    Igazából arra akartam célozni, hogy ezer éves találmány.
    Azt hogy hogyan ragozzák és milyen szinten mennek bele, abszolút részlet kérdés.

    Meglepődnék, ha pl. a Forma1-ben ezt nem alkalmaznák valamilyen formában vagy 25 éve.....
  • repvez #4
    Mondjuk ez is annyira uj, hogy már pár éve lehetett olvasni, hogy a skoda vagy valamelyik másik gyártó, társit egy hangfilet minden kocsihoz és a szervizben vagy egy aplikácion keresztül felvett hang alapján is diagnosztizálják, hogy jo vagy nem az adott auto és , hogy hol van eltérés a gyári értékhez képest.
    Ehez képest azota sem hallani, hogy elterjedt volna és most mint uj hir kerult elo megint.
  • Agyturbinikusz #3
    Ez azért attól messze van, a lényeg ha elegendő hibás berendezést vizsgáltak meg, úgy hogy tudják mi a baja, és ahhoz társítani tudnak egy rezonancia térképet, akkor akár azt is meg tudják mondani, ha egy nyugvó csapágy csésze csavarja laza. Ezt emberi fül meg nem mondja.
  • Ellaberin #2
    Ejj a jó öreg langyos víz, mindig újra feltalálják :D

    Hogy is van az ezer éves mondás: "A jó szaki fülre megmondja mi a baja"
  • Agyturbinikusz #1
    Akusztikus emissziós vizsgálat.
    Jó barátom már 15 éve dolgozott ezen a főiskola alatt, az autógyártók részére.