Berta Sándor

eBay: egyre népszerűbbek a nulla eurós vásárlások

A gazdasági válság rendkívül találékonnyá teszi az embereket. A legújabb divat az úgynevezett nulla eurós vásárlás.

Az eBay felmérése szerint egyre több felhasználó él a nulla eurós vásárlás lehetőségével, amelynek a lényege, hogy a vevő egyúttal el is ad valamit, ezáltal az általa kiválasztott termék megvétele végül egyetlen eurójába sem kerül. Ezeknél a tranzakcióknál az a legfontosabb, hogy az eladó mindig több pénzre tegyen szert, mint amennyit a vásárlásai során később elkölt. A szakemberek azokat a felhasználókat nevezik 0 eurós vevőknek, akik a különböző termékbeszerzéseik kiadásainak legalább 90 százalékát ilyen módon fedezik.

Az eBay munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a több mint 14 millió regisztrált tagjuk közül hányan alkalmazzák ezt a módszert, illetve hogy a több mint 30 millió árucikk közül mennyi talál ilyen módon gazdára. Nos, a felmérés eredményei alapján a németek között található a legtöbb 0 eurós vásárló, pontosan 95 442. A második helyet a britek szerezték meg, a szigetországban 70 623 regisztrált eBay-tag él ezzel a lehetőséggel. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a franciák kerültek, náluk 18 223 eBay-tag alkalmazza ezt a módszert. A negyedik helyen az olaszok (4810 eBay-tag), míg az ötödiken az osztrákok (2778 eBay-tag) találhatók.

A legjobban takarékoskodó vásárlók is tíz német városban élnek. Az első három helyet alsó-szászországi települések, sorrendben Neu Wulmstorf, Oyten és Jever szerezték meg. A negyedik, ötödik és hatodik helyen egyaránt Észak-Rajna-Vesztfália városok vannak, mégpedig Holzwickede, Leichlingen és Much. A listára felkerült még az alsó-szászországi Sehnde és Seelze, a schleswig-holsteini Schwarzenbek, valamint az észak-rajna-vesztfáliai Castrop-Rauxel. A legtöbben Schleswig-Holsteinben, Hamburgban és Alsó-Szászországban élnek ezzel a lehetőséggel. Berlin csak az ötödik, míg Bajorország a nyolcadik, Bréma pedig a kilencedik helyet szerezte meg.

Ami a legérdekesebb, nem feltétlenül a szegényebb régiókban élők közül kerülnek ki a 0 eurós vásárlók. A kelet-németországi tartományokban élők például csak most kezdik felfedezni ezt a lehetőséget. Magdalena Lechner, az eBay szóvivője elmondta, hogy a 0 eurós vevők körében a legnépszerűbbek a ruhák, a különböző gyűjtemények és a bébiknek való tárgyak. Általában azonban szezonális folyamatok figyelhetők meg, egyes hónapokban például az ékszerek a keresettebbek, máskor a ruházati cikkek. Nyáron nagyobb a kereslet a kerti bútorok és a grillkészülékek iránt.

A megkérdezettek fele új termékbe fektette be a megszerzett pénzt, 22 százalékuk inkább eltette az így szerzett bevételt, míg egy százalékuk jótékony célokra ajánlotta fel. "Az internet számos lehetőséget kínál nem csak a pénzmegtakarításra, de a pénzszerzésre is. Minden háztartásban vannak olyan még használható tárgyak, amelyekre az ott lakók már nem tartanak igényt, de másoknak még érdekesek, hasznosak lehetnek, az eladásukból pedig beszerezhetők más új árucikkek" - közölte Jürgen Gangoly, az eBay Ausztria szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nonix #9
    Vásároljatok boltban, ilyen egyszerű..
  • coolbboy83 #8
    WesternUnion és tsa
  • Epikurosz #7
    A PayPal piszok drága lett mostanában.
  • angol #6
    igen mert a paypal a fogadó félnek költség a küldőnek ingyenes, míg a hagyományos banki átutalásoknál pont fordítva van.
  • lapaleves #5
    ez a másik, amitől a falra mászok, 13 eur az átutalás... múltkor vettem egy öntöttvasdarabot a kocsihoz, a termék ára gyakorlatilag elhanyagolható volt a posta+banki költségekhez képest. pedig könyörgök mindegyiknek, hogy paypal, de nem.
  • bakagaijin #4
    Szerintem ez arról szól, hogy ami pénzt ott szerzel azt ott is költöd el és viszont. De azt azért lássuk, hogy elhanyagolható azok száma, akik ezt így is csinálják, 14millióból mondjuk ~200e fő csinálja így: kb másfél százalék... Nem ez a jellemző ebay felhsználó viselkedése.

    A Paypal-es gondolat jó volt, csakhogy Németo-ban (ahol a statisztika szerint a legtöbben mennek zérus-összegre) a belföldi banki átutalás és fogadás ingyenes, szóval ők inkább azt szeretik, mintsem a paypalt. A Paypal inkább országok között és hmm... bankok által "kedvelt" (ld. még extra-profit) országoknál érdekes.
  • lapaleves #3
    és te mennyiszer vásároltál már? mert én pontosan tudom mikor mennyit fizettem. most pl. 60 eur-t csengetek ki, mert nehezebb a csomag. ha valami csak ott van, akkor ez van.
  • roliika #2
    Nehidd. Van free posta is és a legdrágább is valahol 5000 környékén van.
  • lapaleves #1
    most mivan? az ebay találta fel a pénzt?

    ha jól értem szó nincs barterről, csak arról, hogy legalább annyi cuccot elad, mint amennyiért vesz. gondolom a paypalnak nem kis szerepe van ebben, kivinni a pénzt róla drágább (asszem most drágult épp), mint fizetni vele.

    lehet nem is az ebay találta fel a pénzt, hanem a paypal?

    az egyetlen szívás, hogy M.o-ra brutál postaköltségek vannak, pedig tudnék válogatni.