HENT hírlevél

Intenzívebb fellépést vár a Microsoft a Fülöp-szigetektől

A büntetőjogi eljárások, mint a szoftverkalózkodás elleni küzdelemben meghatározó intézkedések hatékonyságának növelését várja a Microsoft a fülöp-szigeteki kormánytól.

Fortune Abelo-Magsadia, a Microsoft fülöp-szigeteki kirendeltségének vezető munkatársa erről egy múlt héten megtartott sajtókonferencián beszélt. Mint mondta, aggasztó, hogy túl hosszú időbe telik az országban, amíg a szoftverhamisítás gyanújába került személyekkel vagy cégekkel szemben a bírósági ítélet megszületik. A cég képviselője ezért kérte a kormányt és az általa létrehozott kalózkodás elleni nemzeti testületet, hogy gyorsítsák fel "a jogsértések következményeiről határozó jogi eljárásokat".

Egy nemrég közzétett kormányjelentés szerint 2001 és 2006 között összesen 57 szoftverkalózkodási ügy volt folyamatban, ebből 2006-ban 14 ügyben hoztak ítéletet a fülöp-szigeteki bíróságok.

Abelo-Magsadia utalt arra, hogy bár az ország 2006-ban lekerült az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (Office of the US Trade Representative, USTR) által összeállított kiemelt megfigyelési listáról, azóta viszont folyamatosan szerepel a testület megfigyelési listáján, amely a szellemi tulajdonjogok érvényesíthetősége és védelme területén komoly hiányosságokat mutató államokat tartalmazza. Abelo-Magsadia figyelmeztetése szerint ez a tény negatív hatással lehet a külföldi befektetőkre, amelyek befektetési szándékát elbizonytalaníthatja, ha az ország nem felel meg a szellemi tulajdon védelmét érintő nemzetközi elvárásoknak.

A Microsoft képviselője kiemelte ugyanakkor, hogy az elmúlt években érezhetően emelkedett a lakossági tudatosság az országban. Mint mondta, nőtt a Fülöp-szigeteken érvényesített Microsoft licencek száma, és a Business Software Alliance (BSA) felmérése is a szoftverkalózkodási ráta csökkenését mutatta ki.

A BSA becslése szerint a 2006-os 71 százalékról 2007-re 69 százalékra esett vissza a helyi kalózkodási ráta, és ezen a szinten maradt 2008-ban is. Abelo-Magsadia hangsúlyozta viszont, hogy bár a szoftverhamisítás aránya csökkent, az iparág vesztesége növekedett. 2007-ben 147 millió, 2008-ban viszont 202 millió dollár veszteséget könyvelhettek el a szoftveripar szereplői a helyi kalózkodásnak köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!