MTI

A világhálón a spanyol aranyszázad drámaíróinak művei

Lope de Vega, Calderón vagy Tirso de Molina színpadi műveinek kéziratai hétfőtől elérhetőek a spanyol Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nacional) által indított internetes portálon.

A Miguel de Cervantes virtuális könyvtár (http://www.cervantesvirtual.com) közreműködésével indult új honlap (http://teatrosiglodeoro.bne.es) első tartalma a Nemzeti Könyvtár birtokában lévő, az Aranyszázad idejéből származó 116 színpadi mű kézirata.

A portál a spanyol színház alapvető hivatkozási helye kíván lenni, különösen a szöveges források ellenőrzését illetően - mondta el az egyik koordinátor, Germán Vega, a Valladolidi Egyetem spanyol irodalom tanszékének vezetője a hétfői bemutatón. A portál e célból a Biblioteca Nacionalban őrzött példányok digitalizált másolatait kínálja; a művek eredeti példányai több gyűjtemény egyesülésének köszönhetően maradtak fenn. Eredeti kéziratok, kézírásos másolatok, töredékek képezik majd a portál tartalmának zömét. A drámák szövegén kívül szabadon hozzáférhetők lesznek rajta a gyakran nehezen elérhető könyvjegyzékek és -mutatók is.

A Nemzeti Könyvtár gazdag drámairodalmi gyűjteménye mintegy 11 ezer darabból áll, amelyekből kétezer az Aranyszázad irodalmának része. A portál jelenleg 44 aranyszázadi spanyol drámaíró kéziratát kínálja; 594 művet és 710, kézzel készült másolatot vagy nyomtatványt 43 digitalizált kötetben, összesen több mint 36 ezer oldalon.

A weboldalon megtalálhatók tizenöt szakértő tanulmányai a kéziratok és nyomtatványok magyarázatával; ezekhez a tanulmányokhoz a portál elindításáig nehezen lehetett hozzájutni. A spanyol irodalom virágkora, a Siglo de Oro Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616), Félix Lope de Vega y Carpio (1562-1635) komédiaíró, Pedro Calderón de la Barca (1600-1681) eposzteremtő és Gracián y Morales (1601-1658) korszaka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!