MTI

Megjelent az Opera 10 végleges kiadása

Megjelent az Opera-böngésző 10-es változatának végleges kiadása, amely a norvég szoftvercég honlapjáról keddtől érhető el.

A nyáron beharangozott új böngésző 43 nyelven Windows, Mac és Linux rendszereken működik. A fejlesztők szerint az új böngésző az eddigieknél gyorsabb letöltést, új lehetőségeket és frissített külsőt kínál.

A szoftverben alkalmazott Turbo technológiával lényegesen gyorsabb lehet a böngészés az olyan nagy erőforrást igénylő oldalaknál, mint a Facebook vagy a Gmail. A sebességnövekedés elsősorban lassú mobil-internetkapcsolatnál érezhető. A Turbo bekapcsolásakor a szoftver automatikusan érzékeli a kapcsolat sebességét és a letöltendő oldal paramétereit, azok alapján az átméretezett honlap kisebb csomagokban töltődik le. Az ígéretek szerint az ezzel a módszerrel látogatott oldalak a rivális böngészőkhöz képest akár nyolcszor gyorsabban jeleníthetők meg.

Az Opera miniböngésző elsősorban a mobiltelefonokon népszerű, ahol az egyik legszélesebb körben használt szoftver. A webböngészők piacát azonban több mint 60 százalékos részesedéssel továbbra is a Microsoft operációs rendszerébe integrált Internet Explorer vezeti, a sorban második a Firefox 30 százalékkal. A Google Chrome és az Apple Safari böngészőjét megelőzve az Opera mindössze 4 százalékos részesedéssel a harmadik helyen áll a StatCounter statisztikai oldal adatai szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szanozs #24
    Sziasztok!

    Tudna nekem segíteni valaki abban a problémában, hogy ha meg akarok nyitni egy xls file-t akkor jön a felugró ablak, hogy mit is akarok tenni. Megnyitni vagy menteni. Én a megnyitást választom, akkor egy hibaüzenetet kapok hogy "Nem lehet elindítani az alkalmazást". Hasonló a helyzet pl. a Szoftverbázisról akarok elindítani egy programot mentés nélkül.
    Ezek a funkciók működtek az Opera 9.6-al miután frissítettem a 10-re onnantól nem működtek.
    A beállítások/haladó/letöltésekben a MIMe típusok között fel van véve az xls, exe. (pl.:a pdf megnyitás működik)

    A válaszokat, segítséget előre is köszönöm!
  • Gremovan #23
    Köszönöm, mindenkép kipróbálom! Lehet ez meg is oldja az elsősorban honlapok adminolásával kapcsolatban felvetett gondot. Ha sikerül kipróbálni visszajelzek. :)
  • Baldric #22
    Szóval a gyorsítótárazással van gondod?
    Feltételezem hogy a böngésző vissza gombját használva nem változik valami az oldalon, aminek változnia kéne.

    Az opera 3 módon képes az oldalt újratölteni a gyorsítótárból
    1. automatikus, ez az alapbeállítás. Ilyenkor megpróbálja meghatározni hogy a másik kettő megoldás közül melyiket válassza, nem 100%-os a működése, ezért okozhat problémát.
    2. kompatibilis, ez olyan mint a firefox megoldása, a biztosan statikus tartalmat gyorsítótárból tölti be, a többit nem.
    3. gyors, ilyenkor mindig, mindent gyorsítótárból tölt be, de az olyan javascript események nem futnak le mint az onload, onunload, stb...

    Szóval ha ezt az értéket átállítod a 2-esre, már meg is oldódott a problémád.
    Ezt a beállítást könnyen elérheted a következő linkre kattintva:
  • Gremovan #21
    Maximálisan igazat adok neked nagyon sok ponton. Nem is állok le azon vitatkozni mely böngésző vonultatja fel a leg innovatívabb technológiai megoldásokat, hiszen ezen a fronton, sőt, jelenleg a szabványoknak való megfelelés tekintetében is az opera a jelenleg elérhető maximumot képes produkálni. Viszont azt figyeltem meg, hogy gyorsítótárazás szempontjából a konkurenciától jelentősen eltérő megoldást alkalmaz, a jelenleg elérhető legtöbb ingyenes honlapmotor viszont ezt valamilyen okból kifolyólag nem tolerálja. Mivel hobbi szinten még foglalkozok ilyesmivel, ez számomra adminolásnál ütközik ki leginkább, ami nagyon kellemetlen.
    Talán a HTML5 térnyerése jelenthetne egy lélegzetvételnyi nyugalmat a jelenlegi netes szabvány és programozási módszerek káoszában, de ehez nem fűzök nagy reményeket. Sajnos a web olyan amilyen, és gyanítom ez jobb már soha nem lessz. A szabványok egységesítésére valo törekvések pedig rendre megbuknak. Ezzel nem is nekem, vagy neked lesz sok gondja, hanem az egyszeri felhasználónak, aki dob egy hátast, és kikapcsolja a gépét idegességében ha szembejön vele egy flash helyett avi-ban felrakott video, vagy felsir a böngészője valami java, vagy Flash dolog miatt, esetleg a shockwave hiánya miatt nem megy a nyomorult netes passziánsz, ami a melóhelyén szórakoztatja.
    Én szurkolok az operának, mert alapvetően tetszik, de éppen te írtad hiába a böngészők Aston Martinja (együtt a teljesítmény és a kényelem), ha nem csak az út kátyus. De kiegészíteném valamivel. jelenleg bizony a benzin is vacak.
  • Baldric #20
    1. Mindegy milyen az oprendszered, számtalan oka lehet annak hogy épp lefagyott az operád, nem feltétlenül az opera hibája, de még ha az is, elég komoly feladat lehet minden lehetséges szoftverkörnyezetre felkészíteni bármelyik programot, még is azt mondanám hogy az operának ez elég jól sikerült, mert még egy pici digitális képkereten is elfut.

    2. Ez elég hihetetlen a számomra, tény hogy a mostani opera js futtatási sebességben még(!) nem a legjobb, de minden más szempontból a leggyorsabb böngésző, és ezt persze nem csak én mondom.
    Két dolgot tudok elképzelni, valami más zavart be, vagy olyan oldalakkal hasonlítottad össze amiket a korábbi böngésződ már gyorsítótárazott.
    3-4: A konkurenciának nem nagyon kell ezen felülemelkednie, hiszen a népszerűbbekre külön fejlesztenek, szóval ha én csinálok egy honlapot, természetesen szabványosat, azt az opera tökéletesen viszi, aztán következik hogy ez jó legyen firefox alatt is (igen, egy-két dolog nem szokott jó lenni), és ezután jön az ie, amiről inkább nem is beszélek.
    Másrészt az is megfigyelhető, hogy talán az épp ilyen fórumokon is megtalálható webfejleszők és kemény firefox fanok külön tiltják az operát az adott oldalakról, vagy legalábbis olyan feltételt írnak bele ami csak az ie és fox esetében fut le, pedig semeddig sem tartana azt kiegészíteni egy else ággal. Ez egyébként biztosan megváltozna ha többen használnának operát.
    Sajnos abban is van igazság hogy az opera lehetne kicsit megengedőbb a rossz weblapokkal szemben, de ebből a szempontból már rengeteget fejlődött és már elsősorban nem ezzel van gond (ha kocsikázol egy durván kátyús úton sem az autódat fogod szidni ha tönkremegy).
    Egyébként itt egy csak operában működő GMail funkció
  • Gremovan #19
    1. Ubuntu 9.04. Tény hogy nem a legjobb kiadás, de szarnak nem navezném. A vas sem az, Dell Latitude D400. A ma divatos netbookokat fejhosszal veri, és jó pár éve kiszolgál.
    2. Mobilnet, való igaz nem a elérés és nem is a sebességéről híres, de látványos a sebesség különbség, úgy fele mint más böngészőkkel.
    3-4. Ha a konkurencia felül tud emelkedni ezen a problémán, akkor azt hiszem ezt nem kell kommentálni különösebben.
  • Baldric #18
    Az automatikus szövegkiegészítést több helyen felszokták hozni a firefox javára, én viszont nem igazán értem miért, ha nevet, jelszót akarsz megjegyeztetni a böngészőkkel az mindkettőben ugyan úgy működik, ha kitölteni akarod akkor a foxban be kell írnod az első betűt, az operában pedig ctrl+enter, vagy gomb, vagy egérgesztus, nekem utóbbi szimpatikusabb, mert nem kell a szövegmezőt sem megkeresni hozzá, és az első betűre sem kell emlékezni.
    Természetesen az opera több felhasználónév - jelszó párost tud megjegyezni ugyanahhoz az oldalhoz.

    Ha még is kell a szövegkiegészítés akkor erre is van több megoldás, például Opera Input Suggestion.
  • Baldric #17
    Adblock plushoz igen hasonló (talán jobb) operás megoldás az Element Hiding, Ha valami nagy flash bannnert akarsz blokkolni arra tökéletes az opera megoldása, ha csak egy kicsit szöveges hirdetést, vagy az oldal bármely tetszőleges elemét arra pedig ez az element hiding tökéletes.
  • Rotcsa #16
    Az viszont nagyon megtetszett és a ff-ból nagyon hiányoltam, hogy a (oprea definiálásában) "személyes sáv"-ra tett könyvjelzőkre kattintáskor nem a meglévő fülre tölti be az oldalt, hanem mellé, egy másik tab-ra!
    Tuti ezt a böngészőt használnám, ha nem lenne bojkottálva a neptun és a k&h-álltal is. Persze más oldalak is szívóznak vele, de egy fősulisnak ez elég gáz..:S
  • Rotcsa #15
    Nekem az automaitikus szövegkiegészítés hiányzik belőle. Legalábbis nem megy úgy, mint a ff-ban! A felhasználóneveket midníg mindenhová be kell írni!
    Néztem a jelszókezelőt, de ott nincs ilyen...