SG.hu

Nyílt forráskódú böngészőt ad ki ingyen az Ericsson

Az OpenWebRTC rugalmas, platform független WebRTC kliens-keretrendszer, amely mind natív WebRTC alkalmazások, mind a böngésző hátterét biztosító rendszerek (back-end) kiépítésére alkalmas.

Az Ericsson Research bejelentette, hogy ingyenesen, nyílt forráskóddal adja ki a Bowser elnevezésű webböngészőt és az alapjául szolgáló OpenWebRTC keretrendszert. Az Ericsson több választási lehetőséget és nagyobb rugalmasságot szeretne biztosítani a fejlesztők számára, ezáltal felgyorsítva az innovációt a WebRTC közösségben. A WebRTC rendkívül egyszerű módot kínál valós idejű hang-, video- és adatátviteli alkalmazások fejlesztésére. A World Wide Web Consortium (W3C) és az Internet Engineering Task Force (IETF) szervezetekben szabványosítás alatt álló API-kból és protokollokból áll.

Az OpenWebRTC arra a meggyőződésre épül, hogy a WebRTC szabvány túllép a szokásos böngészőkörnyezeten, és a natív alkalmazások is a WebRTC ökoszisztéma fontos részévé válnak, ugyanazokat a protokollokat és API-kat használva. Ez különösen a mobilplatformok esetében fontos, ahol a natív alkalmazásokat gyakran előnyben részesítik a webalkalmazásokkal szemben. Stefan Ålund, az Ericsson Research kutatási menedzsere kijelentette: „Mióta 2012-ben a nyilvánosság elé álltunk a Bowserrel, számtalan kérés érkezett hozzánk, hogy osszuk meg fejlesztésünket. Most nemcsak a Bowsert adjuk ki, hanem az alapjául szolgáló, platform független WebRTC keretrendszert is, amelyet az Ericsson Research-nél fejlesztettünk ki és már több éve használunk”.

Az Ericsson Research tekintélyes részt vállal a WebRTC szabványosításában: a kezdetektől fogva a szabvány több prototípus-megvalósítását fejlesztette ki. Mind az IETF, mind a W3C szabványosítás megkövetel legalább két független, együttműködő megvalósítást. Alund így folytatta: „A WebRTC szabvány folyamatosan fejlődik. A fejlesztők újabb és újabb módokat találnak a technológia mindennapos használatára. Mérnökeink úgy építették ki az OpenWebRTC-t, hogy rendkívül egyszerű legyen módosítani és bővíteni, teret hagyva a API-kkal és az új funkciókkal folytatott további kísérletezésnek”. A Bowser nemcsak nyílt forráskóddal jelent meg, de az Apple App Store-ból is ingyenesen letölthető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!