Napi Online

LCD-gyár építését szervezik Zalában

Kétezer főnek munkát adó üzem építését szervezi a Ketrax Hungary Kft., a beruházás megvalósításához külföldi partnereket keresnek, illetve állami és uniós támogatást remélnek.

6,5-7 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással különböző folyadékkristály-kijelzők (LCD) gyártására szakosodott üzemet tervez építeni a dél-koreai NexDisplay Corporationnel együttműködve Zalában a Ketrax Hungary Kft. - közölte Krajczár Jenő ügyvezető igazgató. Az új, a jelenlegi tervek szerint mintegy kétezer főt foglalkoztató gyártóbázison havonta 700 ezer kijelző készülne, mobiltelefonokhoz, gépkocsikhoz, illetve háztartási szórakoztató-elektronikai berendezésekhez is.

Az 1,5-2 milliárd forint értékű technológiát - a gépeket és berendezéseket - a Szöul közelében már gyártóbázissal rendelkező NexDisplay szállítaná, amely már 2003 óta foglalkozik lcd-fejlesztéssel. A koreai cég egyik legnagyobb vevője - egyben kerítésszomszédja - a Samsung, amelynek berendezéseiben immár kizárólag a NexDisplay által gyártott lcd-k vannak, de szállítanak a japán Sonynak is. A Ketrax várhatóan csak a beruházás szervezésében vesz részt, a program megvalósítására, illetve az üzem működtetésére külföldi befektetők közreműködésével egy új társaságot hoznak létre. A beruházás megvalósításáról már két izraeli és egy japán céggel, illetve befektetői csoporttal is tárgyalnak.

Az üzem várhatóan Nagykanizsa vagy Zalaegerszeg térségében épül fel. Eddig négy ipari parkban, illetve a térség önkormányzatainál tájékozódtak a lehetőségekről. A társaság a program megvalósításáról már tárgyalásokat kezdett a kormánnyal, illetve a gazdasági tárcával és az ITD Hungaryvel is. Nem kizárt, hogy a kormányzati támogatásról még ebben a hónapban döntés születik. A gyár felépítéséhez uniós forrásokra is szükség lesz.

Az ügyvezető igazgató szerint az üzemben készülő kijelzők akár 40 százalékát már jelenleg is el lehetne helyezni a piacon, és ebben még nincs benne például a Nokia igénye. A gyár beindításához arra is szükség van, hogy a dolgozók legalább egyharmada szakképzett legyen, ezért már az oktatás beindításáról is tárgyalásokat kezdtek. Az persze nem véletlen, hogy a program Zalában valósul meg, hiszen a Fextronics a közelmúltban Zalaegerszegen építette fel az ország legnagyobb és legkorszerűbb, elektronikai műszerészeket képző bázisát - tette hozzá Krajczár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #7
    Egerszegen lesz, de nem a kanizsaiak töketlensége miatt.
    Lehet h. itt a flex, azonban ne feledjük, hogy nagyon rezeg a léc alatta.

    A Zalahús és a Zalabaromfi felszámolása miatt valószínűbb hogy ide fog települni, mert nagyobb eséllyel kap támogatást is.
    Lehet h. épp a Baromfi telephelyére. Az naon jó volna, mert akko nemkell helyijáratozni...
  • kadar1 #6
    Tuti , hogy Egerszegen lesz .A Kanizsai vezetés megint le lesz fizetve, mint eddig és nemet mond , mint oly annyi másra. Sok lehetőséget elhalasztott már a város,meg is lehet nézni , hogy hol tart nkanizsa.
  • lamer the true #5
    "a Ketrax Hungary Kft., a beruházás megvalósításához külföldi partnereket keresnek, illetve állami és uniós támogatást remélnek."

    Menjen már mindenki ezzel a támogatást akarok és lesz munkahely dumával. Ha van tőkéjük csinálják, ha nincs ne. Nehogy már én támogassak milliárdosokat!
  • Csaba79 #4
    vagy a vonzáskörzetében
  • Csaba79 #3
    Én meg remélem, hogy Nagykanizsán épül fel a vonzáskörzetében.

    Nektek ott a Flex.

    Nálunk úgyis most felszabadul kb 1200 ember, mivel hál istennek a GE úgy gondolta, hogy nem hoz ide LED lámpagyártást és inkább leépít.
  • szombi #2
    jaja.

    Zalahús meg Baromfi után tényleg jó volna ha vmi nívósabb munkaadó jönne ide,
    mert nem csak 2000 főnek ad állást, hanem még +5000-nek ha a beszállítók is a környékről lesznek.
  • zola2000 #1
    Remélem, hogy megvalósul, és itt lesz egerszegen, ezzel fel is számolódna a munkanélküliség a környéken.