HENT hírlevél

18 év börtönt kaptak brit DVD-hamisítók

Összesen 18 év börtönbüntetést kaptak annak a brit DVD-hamisító bandának a tagjai, akik az elmúlt években tevékenységükkel több mint 7 millió fontos profitra tettek szert.

A hamisítók munkaerőigényüket gyakorlatilag rabszolgasorban tartott kínai bevándorlókkal elégítették ki. A Southwark Crown Court bírósága július elején meghozott ítéletében bűnösnek találta a banda tagjait, büntetésükről azonban csak a napokban határozott. A hamisító banda fejeként működő Khalid Sheikhet négy év, két fiát hat-hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a taláros testület. Egy, a hamisításban közreműködő kínai származású férfi pedig két év három hónapos börtönbüntetést kapott.

A bíró az ítéletben kiszabott büntetések súlyosságát a banda tagjai által elkövetett jogsértések súlyosságával, az általuk okozott kár nagyságával, valamint az üzletükben foglalkoztatott nagyszámú kínai bevándorló kihasználásával indokolta.

A hatóságok közleménye szerint a banda 2003 és 2006 között egy igen kifinomult módszerekkel dolgozó hamisító üzemet tartott fenn. A Közel-Keletről importált eszközeikkel hetente több tízezer darab, szinte tökéletes minőségű kalózlemezt gyártottak, amelyek között olyan címek szerepeltek, mint a Jégkorszak, a Da Vinci-kód és a Vasember. Bár a kalózfilmeket alig 3 fontért értékesítették, üzletük olyan jövedelmezővé vált, hogy 2005-ben megvásároltak egy több mint 650 ezer font értékű raktárépületet, hogy a hamisításhoz szükséges helyigényüket kielégítsék.

A bírósági tárgyalás során elhangzottak szerint a hamisítók több mint 7 millió fontos profitra tettek szert a kalózlemezek gyártásából és értékesítéséből. Ráadásul miközben a banda tagjai ezt a pénzt luxusutazásokra költötték, kínai származású bevándorlók százait alkalmazták, akiket gyakorlatilag rabszolgasorban dolgoztattak és élhetetlen körülmények között tartottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #10
    Éljen a diákmunka. Mocskos tőkések gyermekeket alkalmaztak alacsonyabb bérért, a XIX. században. A tőkés kizsákmányolás menete. Tanították történelem órán. Persze lehet, hogy a mai történelem könyvekben már máshogy alakultak azok az idők...
    Végül is ugyanazért a melóért kevesebbet adni , csak mert diák, vagy fiatalabb valaki, igazán igazságos dolog.
  • Vogel #9
    Hát ha megnézel egy rakodómunkás diákmelót, kevesebbet fizet mint az irodai csücsülős.
  • Quent1n #8
    De ott gondolom nem is kell annyi járulékot fizetni a melósok után mint nálunk. Meg egyébként is a meki egy zsebpénzszerzési lehetőség fiataloknak inkább. Arra meg szvsz elég ez a pénz pláne ha egyéb juttatások is vannak. Meg azért gondolom a munkakörülmények is mások. Nem hinném, hogy dél-amerikában ilyen tip-topp kis gyors éttermekbe lehetne dolgozni hanem kőkemény fizikai munkát csinálni a tűző napon mondjuk, vagy egy gyárban robotolni. ÉS azért meg már egyáltalán nem tűnik soknak az a 1,5 2 dollár SZVSZ.
  • Tetsuo #7
    a vilag 3/4-ede rabszolga.
  • aaaaa #6
    Az éhbérről, bár nem tartozik a témához... Jó pár éve olvastam, hogy valahol a "szemét, rabszolgatartó kizsákmányoló" dél-amerikaiak 1,5-2 dolláros órabért adtak szegény melósoknak. Akkoriban nálunk a Mekiben óriásplakáton hirdetve 250-300 forintos órabért kínáltak... A következtetéseket mindenki vonja le maga.
  • Beyond silence #5
    Ez már azért tényleg undorító...
  • bertino #4
    7 millio font bazki, az egy életre elég gecc.
  • dimenzio harcos #3
    és ezért miért kell annyit adni nekik, nem értem?! még mindig jobb lehetett, mint saját hazájukban..
  • bvalek2 #2
    kínai származású bevándorlók százait alkalmazták, akiket gyakorlatilag rabszolgasorban dolgoztattak és élhetetlen körülmények között tartottak.

    Ezért kapták a súlyos büntetést te észlény...
  • Etinger #1
    Egyesek fegyveres bankrablásért nem kapnak ennyit. Bár az 'Bank' ez meg 'Filmstúdiók' meglopása? hmmhmhmmmhmm......