HENT hírlevél

Kalózkodás elleni program az Eircom ír internetszolgáltatónál

Ez év augusztusában kezdi meg új kalózkodás elleni programjának tesztelését az Eircom. A legnagyobb ír internetszolgáltató a jövőben a hatástalan figyelmeztetéseket követően lelassítja, majd átmenetileg felfüggeszti az illegális letöltők internetkapcsolatát.

Az Eircom az Ír Lemezkiadók Szövetségével (Irish Recorded Music Association, IRMA) kötött megállapodása eredményeként kezdi el alkalmazni az illegális letöltés arányának visszaszorítására irányuló rendszert, amelynek működőképességét és hatásosságát ez év augusztusában kezdi el tesztelni.

A kalózkodás elleni program az ún. fokozatos válasz rendszerét alkalmazza. E szerint ha jogsértést tapasztalnak valamelyik előfizetőjüknél, akkor először a havi számlához csatolt levélben figyelmeztetik tevékenysége helytelenségére. Amennyiben a figyelmeztetés hatástalannak bizonyul, a második lépésben drasztikusan lecsökkentik az érintett előfizető letöltési sebességet. Ha ez az intézkedés is eredménytelen, akkor az Eircom saját hatáskörében felfüggeszti előfizetője internetkapcsolatát. A jogsértő előfizetők IP-címét a hírek szerint a DetecNet nevű online nyomozással foglalkozó cég fogja azonosítani.

Amennyiben a program elindul a jövő hónapban, Írország lesz az első olyan állam a világon, ahol ez a fajta rendszer önkéntes alapon szerveződik meg. Az elmúlt hónapokban ugyanis több országban felmerült, hogy a fokozatos válasz módszerének alkalmazása hatékony megoldás lehetne az illegális letöltés megfékezésére, de ez idáig csak nemzeti jogszabályok által támogatva gondolták megvalósítani. Azonban, ha az Eircom vállalása sikeresnek bizonyul, azzal a kalózkodás elleni küzdelem egy új modellje jöhet létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • es5eNCe #1
    Még jó hogy NTL-es vagyok nem Eircom-os:)