MTI

Kreml-barát hackerek bénították meg az észt internetet

Egy Kreml-barát ifjúsági szervezet aktivistája csütörtökön közölte, hogy ő és barátai okozták két éve az észtországi internethálózat lebénulását.

2007 tavaszán üzeneteikkel olyannyira leterhelték a NATO-tag Észtország internetes hálózatát, hogy az egy időre használhatatlanná vált. Ez különösen súlyosan érintette azt az országot, ahol a világon a legelterjedtebb az internet használata. Számítógépen lehet szavazni a különböző szintű politikai választásokon, de a lakosság az interneten keresztül intézi a pénzügyeit is. Tallinn két évvel ezelőtt Moszkvát vádolta azzal, hogy így akart bosszút állni azért, mert az észt főváros központjából eltávolították egy II. világháborús szovjet emlékművet. A Bronzkatona elszállítása az észtországi oroszajkúak körében is felháborodást váltott ki, az incidens heves utcai összecsapásokba torkollott.

Most egy Konsztantyin Goloszkokov nevű 22 éves fiatalember, a Nasi (Mieink) nevű Kreml-barát ifjúsági szervezet tagja a brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: barátaival szervezte meg, hogy internetes kérések özönével árasszák el az észtországi szervereket. Úgy véli azonban: nem "kibertámadást" hajtottak végre. Azt, amit barátaival csináltak, teljesen jogszerű polgári engedetlenségi akció volt. Így fejezték ki tiltakozásukat az észtországi vezetés "puha fajgyűlölete" ellen. Tagadta, hogy valamiféle támogatást kaptak volna a hivatalos szervektől, az észtországi oroszellenes politikát bíráló nézeteiknek saját maguk elhatározásából adtak ily módon hangot.

Krisztina Potupcsik, a Nasi szóvivője azt hangoztatta, hogy szervezetének semmi köze nem volt az Észtország ellen indított internetes támadáshoz, az egyedül Goloszkokov magánkezdeményezése volt. Elemzők utalnak arra, hogy a Nasi létrehozását a Kreml a háttérből támogatta. A szervezet egyik volt vezetője jelenleg egy kormányszerv élén áll. Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz kormányfő elnökként még fogadta is a Nasi képviselőit.

A szervezet rendszeresen szervez tüntetéseket olyan nyugati országok moszkvai nagykövetségénél, amelyekkel az orosz vezetésnek nézeteltérése támad. A szervezet tagjai szükség esetén az ellenzéki megmozdulások ellensúlyozására is az utcára vonulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!