Berta Sándor

Lemond a Phormról a British Telecom

A British Telecom vezetékes üzletága bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Phorm cég vitatott Webvise reklámtechnológiájának bevezetését.

A hírre a Phorm-részvények értéke 30-40 százalékkal esett. A BT a döntést azzal indokolta, hogy a rendelkezésre álló körülbelül 1,5 milliárd brit fontot a szélessávú hálózata fejlesztésére, bővítésére akarja fordítani. A BT Retail 4,8 millió előfizetőjével az Egyesült Királyság legnagyobb internetszolgáltatója. Emellett a konszern szóvivője hangsúlyozta, hogy a döntésben a gazdasági okok mellett szerepet játszott az is, hogy egyre jobban tartottak az ügyfeleik növekvő ellenállásától.

Mike Jarvis a BBC-nek elmondta, hogy a döntésnek nem volt köze az adatvédelmi előírásokhoz. A jövőben is érdeklődnek a személyre szabott hirdetési csomagok iránt, de jelen pillanatban vannak fontosabb terveik. "Őszintén szólva nem nagyon lepődtünk meg. Már hosszú ideje fejlesztjük a rendszert és még soha nem kaptunk egy konkrét startidőpontot" - jelentette ki a Phorm szóvivője a The Guardiannak.

A szakember hozzátette, hogy más cégekkel karöltve továbbra is tesztelni fogja a technológiát. A vállalatok között van például a dél-koreai KT, valamint a brit Virgin Media és a Carphone Warehouse. Összesen 15 céggel folynak jelenleg is az egyeztetések. A Virgin Media erre válaszul közölte, hogy még nincs konkrét szerződést a Phormmal arra vonatkozóan, hogy mikor vezeti be a technológiát, amit ráadásul még nem is tesztelt.

A Phorm az úgynevezett Deep Packet Inspection eljárásra épül és a segítségével elemezhető, hogy melyik felhasználó melyik oldalt látogatja és ott milyen fogalmak után keres. Így létrehozható az adott személy felhasználói profilja, amelynek az alapján a rendszer az érdeklődési körnek megfelelő reklámot juttat el az illetőnek. A British Telecom tavaly májusban döntött a Phorm használatáról. Bár a rendszer megkapta a szigetország kormányának jóváhagyását, de a felhasználók tudta nélkül végzett tesztek miatt vizsgálatot indított az Európai Unió.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #1
    Ez olyan érdekes, mint egy vajat köpülő albán öregasszony.