Gyurkity Péter

Szigorodik az Energy Star szabvány

A számítógépek tápegységeinek hatékonyságát hivatott javítani az Energy Star 5.0, amelynek rendelkezései szerint a logó használatához az eddiginél is jobb termékekkel kell előállniuk a gyártóknak.

Az Environmental Protection Agency a tengerentúlon 1992 óta felügyeli a szabvány fejlesztését és alkalmazását, különös tekintettel a személyi számítógépek tápegységeire, amelyeknek az előírtnak megfelelő adatokkal kell megjelenniük a piacon. A család újabb tagjai révén egyre szigorodó előírásokkal kell megbirkózniuk a gyártó vállalatoknak, immár a 80 százalék feletti hatékonyságot biztosítva saját típusaik esetében.

Az Energy Star 5.0 fontosabb pontjait már tavaly kidolgozták, az új szabvány azonban csak most, egészen pontosan július 1-től lépett életbe. A 2007-től használt négyes verzió már alaposan megemelte a lécet, hiszen a 80 PLUS program keretében csak azon tápegységek esetében használhatták a logót a gyártók, amelyek 20, 50 és 100 százalékos terheltség mellett is legalább 80 százalékos hatékonysággal üzemeltek - vagyis a példaként kiragadott 500 watt biztosítása esetén maximum 625 wattot igényeltek a hálózat oldaláról.



Most ezt még tovább finomították, mégpedig további három besorolás alkalmazásával. Eszerint a bronz fokozatot érdemlő tápegységek hatékonysága a már említett három terhelési adat mellett 82 és 85 százalék között mozog, Az ezüst fokozat esetében az intervallum 85-88 százalék, míg az arany fokozatra csak azon termékek érdemesek, amelyek ezt még tovább, 87 és 90 százalékra emelik. Az EPA szerint jelenleg 1610 különböző típus felel meg az alap követelménynek (80 PLUS), míg a bronz érmét 708, az ezüst fokozatot 132, az arany medáliát pedig mindössze 88 termék érdemli meg.

Ezüst fokozatú tápegységet elsőként a Cooler Master dobott piacra, míg arany besorolású változatot az OCZ mutatott be először. Minden, július 1. után gyártott terméknek meg kell felelnie a 80 százalékos alap követelménynek, hogy kiérdemelje az Energy Star logót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #16
    Ezt én sem értettem soha, de valószínűleg köze van a dolognak ahhoz is, hogy laptopokba viszonylag ritkán kerül 90-150 wattos processzor, 180-240 wattos videókártya. Egy asztali gépbe tehetsz ilyet, és néznek annyira hülyének, hogy nem gondoskodnál ezen alkatrészek mellé megfelelő tápegységről, így egy átlagos házba is 500 watt körüli tápokat tesznek csak azért, hogy a láma júzer ne Q-rja el a rendszerét azzal, hogy beszerez egy csúcsvideókártyát, vagy procit. (plusz a nagyfogyasztású alkatrészek hűtése is energiát igényel, zajos ventilátorokkal szűrve meg a szoba levegőjének porát)
    Nekem üzemel otthon laptopprocesszoros asztali gépem passzív processzor hűtéssel. Csak a tápventi megy benne, az is le lett lassítva szépen halkan jár. A winccsi a leghangosabb alkatrésze és kb. 60w a fogyasztása 3d-s játékkal (igaz, hogy ebből a műfajból 2004-2005 utániakat nem nagyon viszi...)
  • AgentKis #15
    Nos így azért egy kicsit kevés az adat...
    De egy példa egy 120Watt fogyasztású gép esetén a 80 PLUS 150Wattot (80% os hatékonyság mellett) kér a konnektorból míg a 80 PLUS GOLD kb. 136Wattot (88%-os hatékonyság mellett). Ez kb. 14 wattnyi megtakarítást jelent, óránként 14 wattórát, napi 8 órával naponta 0,112 KWh, ami az itt látható tarifával számolva naponta 5,2 Ft. Ha az év 300 napján járatod átlag 8 órát a géped, akkor évente 1560 Ft takarítható meg így.
  • GodBadka #14
    ...fogyasztani...
  • GodBadka #13
    Van egy tippem, de nem néztem utána, ezért inkáb nem írom le, mert lehet hülyeség.

    Ami viszont nem tipp, az az, hogy ha a laptopod is 2-3-400-inf wattot fog fogyaztani, azon is lesz jó nagy zajos pörgő-forgó táp. Amúgy desktop géphez is lehet kapni olyan tápot, amiben nincs mozgó alkatrész, csak az nem 4-5000 forintba kerül.
  • slickboy #12
    Következő láma kérdés: ha laptopoknál megoldható egy féltégla méretű trafóval vagy mifenével a gép áramellátása, akkor desktop gépekbe miért szerelnek ventilátoros zajos tápegységeket?
  • djw #11
    szintén nem vagyok ott a témában, de az érdekelne, hogy 1 év alatt, napi átlag 8 órás fogyasztással mennyivel fogyaszt kedvezőbben egy gold, mint egy 80 plus?
  • [HUN]FaTaL #10
    Gigabyte is FSP, gondolom olyan 85% körüli a superb sorozat, az ODIN az 80+-os.
  • PLaci #9
    A mostani (és régebbi) Codegen és társai tápok kb 60-65%-osak, meg sem próbálnak 80 PLUS-osok lenni...
    400W (rated) 60-65%-os Codegen: kb 5-6k HUF
    400W (valós) 75%-os FSP (mondjuk FSP SAGA): kb 9-12k HUF
    500W (valós) 80 PLUS-os FSP (mondjuk FSP Everest vagy FSP Epsilon): kb 16,5-21k HUF
    Jah, és (többek között) az OCZ tápokakt is az FSP gyártja :P
  • KillerBee #8
    A táp teljesítményének mindig a számítógépnek leadott nettó teljesítményt jelölik meg. Innen már nem nehéz visszaszámolni.

    Bronze, Silver és Gold jelölésű tápokat már legalább egy éve látni, biztos a még készülőben lévő szabványhoz alkalmazkodtak a gyártók.
  • turul16 #7
    625 watt ugy tevodik ossze, hogy 500W jutatt a fogyasztoknak a tapegysegtol, 125w -al meg futi szobat.

    Ha fogyasztok csak 250W akkornak, akkor a tap is csak kb. 67.5W fut el feleslegesen.

    Keres ra a hatasfokra.