63
-
faithy #63 Kicsit olyan érzésem van, mintha a parlamentben ülnénk, csak mi még nem lopunk. Vagy mégis? Érdemes pártatlannak maradni az operációs rendszerek terén is. Az tiszta sor, hogy mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is, de el kell azt fogadni, hogy jelen pillanatban a windows-ok (mind összességében, mind külön-külön is, amint azt a mellékelt ábra is mutatja) vannak a toppon. Én igazából használom mindkettőt. Itt szeretném megjegyezni, hogy egyik tábort sem szeretném megbántani. Egyszerűen rossz azt látni, hogy megy a civakodás azon, hogy kié a jobb rendszer. Mellesleg ha valaki ért az oprendszerekhez, az tud egy stabil windows-t telepíteni és használni is, míg aki nem, az a linux-ot sem fogja tudni használni rendesen.
A win7-es pendrive-ról: elég furcsa lett volna, ha tudtak volna egy win7 logós pendrive-os képet ide biggyeszteni, hisz még nincs is kész a 7es teljesen. Nem igaz?
Mellesleg feleslegesnek tartom. Aki ért hozzá, az a gyári telepítőről bármikor tud usb-s telepítőt csinálni. A mezei felhasználó meg a lemezről sem kezd neki, ha van egy kis esze.
Még valami. Nem okoskodásképp szánom, de tudomásom szerint nem fat32-re kell formázni a pendrive-ot, ha vistát vagy 7est akarunk telepíteni, hanem ntfs-re. Ezt meg lehet tenni az usbformat nevezetű progival (alapból a windows nem engedi), vagy az eszköz házirendjének átállítását követően ("optimalizálás gyors eltávolításra" helyett "optimaliálás teljesítményre"). Ekkor már megy a windows-os formattal is.
-
sathinel #62 valamivel össze kell hasonlítani. Ugye vannak a régi win-ek, és OSX, Linux ami igazán elterjedt. Ha csak jót akarsz olvasni akkor a hivatalos reklámot érdemes nézni nem fórumokat szerintem. Fórum a véleménynyilvánítás helye.
Linux-ot szeretem én is de jó lenne ha a win7 jó lenne. Vista után kevés esélyt látok erre és ez nagyon nem tetszik.
Ablakos oprendszer? mikor láttál utoljára linux-ot? Te ugyanúgy fikázni próbálsz közben egy Ubuntu-t sem telejpítettél fel hogy felfogd hol tart most a linux. -
Throme #61 ....elég fárasztó, hogy szinte minden, windows-t érintő cikk esetén megjelennek a linux fanok és jó részük sz@rozza a másik oprendszert.
Ennek a cikknek mi köze a linux-hoz?
Linux fan használjon linux-ot, de ez itt kit érdekel?
Ablakos oprendszer addig lesz amíg az átlagember (és ez a nagy többség) a munkahelyén windows-os gépen dolgozik és a játékok tömege erre íródik.
Ez van... -
cateran #60 Mit is mondhatnék arra,hogy 3 gép és 1 iró-olvasó? Talán hogy szegénységi bizonyitvány? (1 dvd olvasó ára..meg se merem saccolni mennyi lehet....vagy 1 4Gb-os pendrivé..horrorárak..) -
haxy27 #59 Ja persze. Majdnem el felejtetem. Vegyem meg 50E ért aztán vegyek mellé egy pendrivot és még sorakozzak vele, mikor már egyben is megkaphatom anyiért.
Itt nem az a lényeg hogy egyébként meg lehet e oldani hanem hogy így kapod már meg. A játékoknál meg ugyan fel lehet másolni elég egyszerűen, de mivel kéri az eredeti lemezt így halott ügy.
Szóval a lényeg hogy valaki kezdje már el a szoftverét memória kártyán árulni mert akkor talán mások is követik ezt a példát. -
grobs #58 winxp, vista, w7rc most is telepíthető pendrive-ról. Nem kell hozzá semmi bűvészet. SP-t pedig simán bele lehet integrálni.
-
haxy27 #57 Hát szerintem jó őtlet, mert nekünk itthon 3 gép van de csak egy ben van DVD olvasó/író a többiben nincs. Ha telepíteni kell valamit ami lemezen van akkor hálózaton megy de mikor op rendszer van telepítve akkor meg olvasó átrak a másikba aztán kész egy usb vagy sd kártyás megoldás jó lenne. mondjuk egyszer irható vagy egy külön progival frissíthető lenne SP pakok véget az lenne az ideális. De valaki végre kezdje el, hátha más szoftver gyártó is követi a példát. játékfejlesztők, zene, film, minden mehetne egy olcsóbb megoldásra mondjuk zene film az egyszer írható sdre is megfelel. Lépjünk már tul a CD/DVD korszakon. Igen is kell nekünk ez. és az egyszer irható sd is. -
Major #56 Windows xp kiadásának ideje: 2001.10.25 és rögtön az a 6 év már is 8 :) Egyébként az MS a Vista után egy évig ingyen használható Win 7-el kompenzál, másrészt sok országban szemet huny az átlag felhasználók illegális kópiáira, mivel így is úgy is Windows-t használnak ez emberek és ez nekik jó. -
Sir Ny #55 akkor használjon MS office-t wine alatt, ilyen egyszerű. -
#54 Ja és azt még hagy tegyem hozzá, hogy amikor bejött az xp akkor még egy hatalmas trágyadomb volt, úgy kapott vírust a géped hogy nem is kellet hozzá semmit csinálnod, mára már persze szépen kiforrot. -
#53 Egyet kell értenem BonFire-el. Ha azt veszed akkor a windows xp már legalább 6 éves oprendszer, a windows 7 pedig még csak most jön ki. Igen amikor valamit évekig fejlesztenek valahol a pincében ahol csak korlátozott mennyiségű ember tudja tesztelni a rendszert vagy eldönteni hogy milyen irányba is fejlődjön azért előfordulhat hogy az első próbálkozás még nem lesz a legtökéletesebb, (lásd windows vista), de szerintem a windows 7 már bátran lehet majd a következő 6 év operációs rendszere. Aztán persze majd megint váltani kell. A windows xp-t megelőzően is volt egy ilyen időszak, született is egy oprendszer amit nem sokan használtak, mégpedig a widnows me-t. Namármost én nem akarok odáig sűlyedni hogy párhuzamot próbáljak vonni a windows me és a vista közé, mert a windows me a saját korának a problémája volt, a windows vista pedig megint más tészta, de ezen is látszik hogy az oprendszer igazi próbája az amikor kikerül a nagyközönség elé. Bezárólag még csak annyit, akkoriban még senkinek sem jutott eszébe, vagy csak nagyon keveseknek linuxal próbálkoznia, pedig a linux akkoriban is jelen volt, sőt. A kompatibilitás kicsit gyatrább volt, mára már egész szép lett, de szerintem alapjaiban nem nagyon változott, és a sikert amit szerintem többen is vártak tőle azért nem következett be. Én azt mondom, ha valaki például a szakmába dolgozik és nem tudja megvenni a fizetős szovtvereket, és itt nem csak az oprendszerre gondolok hanem pl azokra a programokra amelyek a munkájához kellenek és nem tudja kifizetni a kemény százezreket hogy leglálisan dolgozzon, és mindemelett ezt linux alatt megteheti ingyenesen és jogtisztán az használjon linuxot. Na de te aki például azért vesz pc-t hogy otthon kikapcsolódjon az legyen már olyan szives és vásárolja már meg a windowst. Azért manapság már nem jelent akkora kiadást jogtiszta oprendszert varázsolni a gépre. -
Major #52 On:
Linux? Hisz ez a téma a Windowsról szól :P
Off:
Hajrá linux húzzunk bele! :) Több év alatt a "siker" statisztikailag: 1,02 %-os linux használat. Több év alatt csak el lett érve 0,02% emelkedés :) -
#51 Sokan nem is ismerik eleve! Amikor bejött, elkezdődött a szarozás, így aztán érthető, hogy sok embernek nem volt kedve kísérletezni. És akkor még szó nem volt arról, hogy valamikor a ködös jövőben majd meg fog szűnni az XP-hez a support.
Nem muszáj már ősszel rohanni a boltba a legfrissebb Windows7-ért, de nem árt komolyan elgondolkodni, hogy 1-2 éven belül meg kell barátkozni vele. A user eszi-nem eszi, nem kap mást. Persze ez nem vonatkozik azokra, akik meg tudnak fizetni egy Mac-et, és nem vonatkozik a Linux-barát pc-hegesztő bajnokokra, akik kielégülést találnak abban, hogy állandóan tákolják a gépet. De Mancikának a könyvelésen MS Office kell, mert azt ismeri, nem fogja a cég még egy OpenOffice és Linux kurzusra is beíratni. Nem fogja az összes vállalat az összes drága szoftverlicencét kihajigálni az ablakon és áttérni egy olyan OS használatára, amit nem tud kezelni a legtöbb dolgozója.
Szerintem. -
Vantulok #50 Az meg se fordult a fejedben, hogy azért nem használnak sokan visztát, mert talán tényleg egy rakás szar és azért használnak máig a legtöbben Windows XP-t mert az még jó volt ? -
gkalcso #49 > az első dolog amit letiltanak az az USB.
A policy nem érvényesül, ha fel se bootol a win. Inkább BIOS jelszó+gépre lakat+USB boot tiltás.
Cikkhez: Ha már ráteszik, akkor futhatna arról is, opcióként meg fel lehetne telepíteni, a gép első használata alatt.
Rendszer-->Adminisztráció-->USB indítólemez-készítő -
Vantulok #48 Mostanában a nagyobb disztrók alapban tartalmazzák, vagy legalább a csomagkezelőn keresztül egyből telepíthető a wine egy pipával. Ha pedig ezzel nem megy a kérdéses windows-program akkor egy komplett virtual-box is a rendelkezésünkre áll. a szoftverek bonyolultsága/összetettsége adott és nem -elsősorban- a kiszolgáló-operációs-rendszertől függ a beláthatóságuk, egyszerűségük. Egyébiránt a megfelelő összetettségű szoftvert bármilyen platformon is nehézkes megtanulni kezelni.Én nem is ezért ágálok a Windows és azon belül is a Vista alapú rendszerek ellen, illetve ezzel párhuzamosan a Linux-ok mellett, hanem azért, mert a sok kicsi ugye sokra megy...
Sok kis hátrányból a Windows részéről egy nagy hátráltató , felesleges és könnyen megkerülhető , Linux alternatívákkal kiváltható bughalmaz lesz, amit a kutya se fog használni. Kivéve persze a Windows XP-t, amelyet máig elismerek és jó operációs rendszernek tartok. Mi több !
A sok kis hátrány , amelynek egy részét a hozzászólások elején már taglalgattuk, mint pl. a cikk témája, az USB-ről való töltődés, betöltődés, telepítés ... (nem is olyan kicsi hátrányok) illetve a Linux részéről nem kicsi előnyök ugye. Ezek mellett ott van még, előnynek egy rakás mérvadó dolog: a file-rendszerek, a gépigény (ram-igény, tárhely igény, processzorigény) , egy átlagos új linux disztrónak nagyságrendekkel alacsonyabb gépigény is megteszi,
windows-sal való kompatibilitás ugye wine-nal, virtualboxxal, sambával, az ingyenesség, a stabilitás, a biztonság, de legújabban ehhez csapódott hozzá még a Windowst megszégyenítő felhasználóbarátság is. Összességében már nincs egyetlen olyan pont sem számomra, amiért kizárólag natív windows-t használnék, vagy abban a windows jobb lenne.
Az irodákban is csak és kizárólag a begyöpösödött ofisz-szokások és idijóta makrók, szabványok és azokhoz való görcsösen ragaszkodás miatt elméletileg lehetetlen a Windows-erdőből kikecmeregni. Valós előnyt a Windows sem az irodákban sem máshol nem tud ma már nemhogy felsorakoztatni, de még csak említeni sem. -
#47 Tudod miért használnak kevesen Vistát? Mert a sok nagyokos aki sosem próbálta osztja az észt a fórumokon, hogy mekkora fos egy oprendszer, holott az SP1 óta abszolút korrekt de gondolom sokan emlékeznek milyen volt az XP az SP1/SP2 előtt...
Ha tudnád, hogy hány ismerősöm mondogatta ugyanezt majd próbálta ki később és látta be, hogy hülyeséget beszélt.
Mondom ezt úgy, hogy az SP1 előtt nemsokkal tettem fel a Vistát és több mint 2 évig ment különösebb gond és újratelepítés nélkül. -
#46 Az a baj, hogy próbálkozok linuxal egy csomó dologra nehezen tudok rájönni, pl egy snes/sega emulátort letöltöttem, kicsomagoltam aztán nagy nehezen rájöttem a telepítésére, de még mindíg nem tudom használni, mindent bonyolultabban kell mint ugyanzon program windows változatában, maradtam a windowsnál, pedig szimpatikus lenne egy ingyenes oprendszert használni, de jó lenne egy csomó dolgot alapértelmezetten egyszerűsíteni, pl mittudomén egy frissen telepített linuxon alapból ott kéne figyelnie a winenek, és a windowsos exeket alapból annak kéne megynyitnia stb... ^^ -
Vantulok #45 izé... az viszont nem mentség a visztának, ami 8.95%-os részvételével gyengécske, mint a harmat, a win7 pedig semmivel sem tud többet felmutatni, egyenlőre , ugyanakkora rakás fos, mint az amire épül. ezen vonal mentén , a microsoft máris elbukta a Windows vs Linux versenyt a netbook szegmensben, hacsak ki nem találnak valami okosat sürgősen. -
cateran #44 Ize...ugye tudod,hogy beegetted magad? A WIn 7 vegtere is 1 meg sem jelent op. rendszer es ehhez kepest a mert felhasznalok 1%-a hasznalja...a linuxot meg a kutya se.... -
Vantulok #43 Te egy beteges Windows Vista / Win7 buzgómócsing vagy aki nem tudja megemészteni, hogy kedvenc operációs rendszere alúlról súrolja a béka seggét és senki nem fog trójai windowst telepíteni valamint tűzzel-vassal meg akarja győzni a népet, hogy telepítsen fel valamelyet e két trójai windows közül, hogy így az MS globálcionista szekta által könnyen megfigyelhetővé váljon.
Kedvenc operációs rendszered nagyjából minden 10/100. ember használja.
Muhahahahahahahhahahahahha ez jól esett :DD
-
#42 Te egy beteges MS fóbiás vagy aki nem tudja megemészteni, hogy a kedvenc operációs rendszere alulról súrolja az 0.5%-os részesedést a desktop piacon!
Tehát ügy nagyjából minden 200. ember használja, szép eredmény Muhahhahah ez jól esett :DD
Alább a magyarországi OS eredmények, csak nehogy szívrohamot kapj:
-
#41 Jó ötlet. Lassan elavulnak az optikai meghajtók. -
tomcsa4 #40 10 in 1, azaz 10 nick, 1 ember. :) -
tomcsa4 #39 Ha windowsos hír van, MINDIG képviselteti magát 10 in 1 cimboránk (arrakistor, vajon kiki meg tudja a fene). -
Sir Ny #38 hogyan kell home-ba és hogyan kell forrásba rakni? -
grobs #37 ad1. Telepítsd a home-odba egyszerű felhasználóként, ott nem tesz kárt a rendszerben.
ad2. Indítsd onnan ahová tetted feltéve, hogy nem forrásból tetted fel. Ha forrásból tetted fel ennyi tudással, akkor nem hiszem, hogy van ember aki segíteni szeretne neked.
-
#36 tőled ez erős volt, hiszen te azt sem tudod kb hogy mi az a számítógép. Legalábbis úgy tűnik. -
strogg #35 belépsz a mappájába, és vagy klikk, vagy konzolból ./program_inditoja. uninstallálni pedig törléssel. Ha a make install szétszórta a rendszerben az alkotóelemeket, akkor asszem a make -nek van eltávolítója is. (most hülyeséget beszélek?) Ugyanis a legritkább esetben folyamodom ilyesmihez, kizárólag csomagkezelőre szoritkozom. (pont ilyen okokból) -
Icegod #34 Fél a microsoft, hogy a netbook piacon a linux előretör. Tény, hogy ha ez megtörténne, a microsoft monopóliuma kicsit meginogna: a hardver-, és szoftverkészítők ezután nem hagyhatnák figyelmen kívül a másik op.rendszert - ami után valószínűleg ugrásszerűen megnőne a Linuxot használók aránya - hisz a jelenlegi legnagyobb hiányosság a külső fejlesztők 'hanyagsága' - az hogy csak minimális mennyiségben fejlesztenek játékokat, drivereket (bár itt pozitív a tendencia), és más programokat Linuxra.
A microsoft meg nem olyan hülye, hogy ezt ne vegye észre. A monopólium megtartása mindennél előrébbvaló - az USB-s telepítés lehetősége egy teljesen logikus lépés. -
Sir Ny #33 úgy látom ez a téma hemzseg a linuxosoktól. valaki segítsen nekem, volna egy pár problémám az ubuntuval. először is, hogyan tudom elindítani az olyan alkalmazásokat, amiket nem a csomagtelepítőn keresztül telepítek, nincs ott a menüben. másodszor pedig, hogyan tudom őket uninstallálni? -
#32 Üzenném a munkahelyi gépen fusizó illetőnek, hogy van hogy a BIOS-ba sem tudsz belépni proximity kártya nélkül. Ott azé mindjárt romlanak az esélyek... :D -
Sir Ny #31 "A winnt kernelek telepitoje ugy mukodik, hogy betolti a teljes kernelt es az alatt fut a telepito alkalmazas."
nem csak a winé, hanem a linux telepítője is így működik. én legalábbis vígan neteztem foxival miközben rakta föl a rendszert. -
Adamul #30 csak nekem tünt fel, hogy megint ittvan vajon kiki gettoharcos stb-stb ?:) -
kistanko #29 Ez az egész egy nagy átbszás! Nézzétek már meg a képet, azon XP van! Hogy képzeljem el most a Win 7-es USB kulcsot?! Teljesen összezavart most ezzel a cikkíró! -
roliika #28 Azért ez erős volt...szokott ő értelmes hozzászólásokat írni. -
#27 " Egyebkent en nem latok akkora kulonbseget a linux es a windows kozott. "
Ezek szerint akkor te egyikhez sem értesz
Az meg szerintem mindenkinenkinek legyen a saját baja hogy vallási alapon melyik oprendszerben hisz inkább, és hogy mivel hülyíti meg otthon vagy a munkahelyén a gépét.
Ilyesmivel már ne fárasszuk egymást. -
Gery Greyhound #26 dolgozok vele, openoffice-szal, merthogy egy irodába ezt szokás munkának hívni
Na ehhez aztán baromi fontos a TOR meg az összes anyámkínja amit felsoroltál :))
Örülhetsz ha ilyen munkahelyed van, ha nekem cégem lenne, a magadfajta irodapatkány lenne az utolsó, akinek egyáltalán a háttérkép megváltoztatását engedélyezném a Windowsban. -
kvp #25 A helyzet az, hogy window-s barki tud hasznalni. Lehet hogy rossz, lehet hogy keveset tud, lehet hogy sok hozzaertonek remalom, de ez az amit a legtobb ember kepes hasznalni. Akarmennyivel is tunik jobbnak a linux, amig az emberek nem tudjak rendesen kezelni, addig nem er sokat szamukra. Az, hogy sok hozzaerto ember nem gondol a kevesbe szakertokre nem jelenti azt, hogy ok nem is leteznek. A windows biztositja azt amit egy ami auto, tobbnyire mukodik, ha lerobban akkor pedig egy szerelo megcsinalja. Pedig lehetne uszni, repulni kepes autokat is gyartani, amiket barki aki ert hozza kepes a sivatag kozepen szetszedni es osszerakni, de nem erre van szukseg. Boven eleg egy sima auto, akarmilyen elavult is. Szepen lassan eltunt a tenyleges muszaki vizsga is, mivel ugysem tudja egy atlag felhasznalo megjavitani az autojat, de ezert nem kell muszaki a szamitogepekhez sem. Erre valoak a forumon linux-al csillogo hozzaerto szakertok, akik ugyanolyanok a szamitogepek szamara, mint az autoknak a szerelok, vagy egy lakasnak a vizvezetekszerelo. (csak sajnos neha ezek a szakertok igazan nem ertenek sem a windows-hoz, sem a linux-hoz)
Egyebkent en nem latok akkora kulonbseget a linux es a windows kozott. Nem egyformak, de hasonloan mukodnek. Ha az ember mindkettohoz ert, akkor igazabol teljesen mindegy, hogy melyiket hasznalja, mindettonek vannak elonyei es hartranyai, az idealis az adott feladatra mindig az eppen keznel van es nem kell vele foglalkozni. A linux es windows buheralast pedig tobbnyire (ha van ra mod) rasozza az ember valakire aki szeret vele foglalkozni es/vagy az a munkaja. En max. akkor allok neki hack-elni valamit (windows-t vagy linux-ot) ha mas nem tudja megcsinalni. A maradek idoben meg az ember hasznalja a gepet.
ps: Az a ceges halozat, ahol nem tudnak egy nem engedelyezett os-el mukodo gepet kiszurni, nem igazan nevezheto biztonsagosnak. Az az ember, aki meg nem tud egy sima windows-os gepet feltorni es leirtani a megfigyeloprogramokat, nem igazan nevezheto szakertonek. Meg akkor sem ha van usb-s linux-a... :-) -
Gery Greyhound #24 hogy hogy lehet egyáltalán MA 2009-ben még mindíg winFOS-t használni ????
Kedves hottold-gettóharcos-stb ha mondasz nekem egy oprendszert, amin elfutnak a kedvenc játékaim valamint a munkámhoz és kreatív hobbijaimhoz szükséges progik Wine és egyéb trükkök százai nélkül, akkor örömmel használom azt (bár nem tudom, nekem a Win7-tel eddig semmi bajom nincs, miért kéne egyáltalán gondolkodnom azon hogy van-e alternatív rendszer)