Berta Sándor

Tartalmat blokkol vagy fizethet a Rapidshare

A hamburgi tartományi bíróság arra kötelezte a Rapidshare-t, hogy tegye lehetetlenné a felhasználók számára körülbelül 5000 digitális zeneszám elérését. Ellenkező esetben a szolgáltató fizethet.

Az ítéletet egyszerűen csak 24 millió eurós döntésnek keresztelte el a sajtó, utalva az 5000 dal becsült értékére. A pert most megnyerő GEMA nevű szerzői jogvédő társaság korábban azért fordult bírósághoz, hogy tiltsa meg a Rapidshare.com-nak a digitális zenei fájlok terjesztését. Az ügy több bíróságot is megjárt, végül a hamburgi tartományi testület helyt adott a GEMA beadványának és kötelezte a szolgáltatót, hogy blokkolja a kifogásolt tartalmakhoz való hozzáféréseket.

Amennyiben a határozatnak a Rapidshare nem tesz eleget, úgy több millió eurós pénzbüntetést kell fizetnie. A bíróság egyúttal kimondta azt is, hogy a Rapidshare.com által eddig tett intézkedések a szerzői jog védelmében nem voltak elegendőek.

A GEMA több mint 60 000 szerző, előadóművész és kiadó érdekeit képviseli Németországban és a világ egyik legnagyobb szerzői jogvédő társaságának számít. A szervezet fő célja nem a fájlcserélők és más felhasználók, hanem a tartalomszolgáltatók elleni harc. "Ez az ítélet mérföldkő a zenei művek illegális online felhasználása elleni küzdelmünkben. A jövőben is mindent el fogunk követni azért, hogy a tagjainkat megvédjük az internetes kalózkodástól. Hisszük, hogy ezen az úton tovább haladva elérhetjük, hogy az online illegális fájlhasználat jelentős mértékben lecsökkenhet.

A bíróságok felismerték, hogy a tartalomszolgáltatók azon érve, miszerint a tárolt adatok ellenőrzése technikailag nem megvalósítható, egyszerűen nem igaz" - reagált a határozatra Dr. Harald Heker, a GEMA elnökségének vezetője.

Bobby Chang, a Rapidshare AG első embere ugyanakkor közölte: "Még nem láttuk a hamburgi ítélet indoklását, ezért amíg nem ismerjük a részleteket, nem akarjuk kommentálni a döntést. A GEMA-val folytatott korábbi pereinkben ugyanis megtanultuk, hogy az egyes testületek érvei nagyon eltérőek lehetnek. Ettől függetlenül fel kell tennem azt a kérdést, hogy vajon nem lenne-e jobb együtt dolgoznunk azért, hogy a zenét kedvelők a megfelelő szolgáltatásokat kaphassák meg a megfelelő áron és hogy ezáltal a zenészek is új bevételi forrásokhoz jussanak? Meggyőződésünk ugyanis, hogy ennek megvalósulása esetén jelentősen mérsékelni lehetne a kalózkópiák iránti igényeket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RapidZone #35
    Dinamikus és Fix IP:
    Szolgáltatók nagy része ugyan szerződés szerint dinamikus IP-ét ad, azonban azt csak havonta egyszer változtatja. MAC cím megváltoztatásakor ugyan új IP-ét kapsz, csakhogy nem biztos hogy ez azonnal meg is fog történni. Tavaly a T-com által biztosított kábelnet elérés valódi dinamikus IP volt még nálunk(azóta nem tudom, szolgáltatót váltottam),újracsatlakozással új IP címet kaptál.

    Letöltéskezelő:
    Free User-ként sem kell a gép előtt ülnöd és várni mint a jó gyerek. Vannak erre specializálódott letlötéskezelők.
    -CryptLoad 1.1.6
    -jDownloader 0.6.193
    -FreeRapid Downloader 0.82 stb..
    A felsoroltak egyrészt magyar nyelvű kezelő felülettel rendelkeznek, másrészt kivárják helyetted a várakozási időt és töltik a következő file-t(a végén még a gépet is kikapcsolják, nemcsak a torrent kliensek). No és a hab a tortán hogy nemcsak a RS-t, de többek közt a MediaFire-t és a MegaUpload-ot is támogatják valamint lehetséges az IP újrakérés akár Router-rel is(persze csak ha "valódi" dinamikus IP-éd van) illetve proxy használat lista alapján.

    RapidShare.com:
    Letöltésnél gyanítom hogy nem mindenki figyel arra honnan is tölt(..tudom a rapidról), csakhogy nem mindegy melyik szerverről. Nálam általában a Level3 és TeliaSonera szerverek voltak a leggyorsabbak, a Cogent és Cogent #2 szerverek viszont katasztrofálisan lassúak Free-ként. Másrészt ami gyorsíthat a letöltésen hogy éjfél és dél között érdemes tölteni, akkor nagyobb a szabad sávszél.
  • opeca #34
    Ezek a fritzek mekkora egy idióták! Micsoda buzgómócsing, álszent bagázs...
    Biztos tejelnek a szotvercégek rendesen emiatt.
  • Justil #33
    valszeg azért olyan népszerű a rapidshare, mert - még mindig - ezen található meg a legtöbb érdekes anyag, pár olyan feltöltőtől eltekintve, akik másra esküsznek, jóval több érdekes és hasznos tartalom van rapiden, mint a többi hasonlón. ha saját fájlokat kell megosztanom, az ftp szerveremet használom, de amikor keresek valamit, azt sokszor rapiden találom meg, sőt, sokszor gyorsabb mint a torrent, mert van, hogy torrenten is megtalálom ugyanazt, csak éppen kaka seeddel.
    úgyhogy jó ez a rapid, bár ez megint olyan dolog, hogy mindenki használjon amit akar, saját szájíze szerint, fikázni felesleges.

    ui.: ja, persze premium acc az nem árt, anélkül én sem bírnám idegekkel :)
  • FZoleee #32
    Megaupload és Mediafire forever, rapidról csak akkor töltök, ha muszáj :)
  • FoodLFG #31
    Ha van seed, akkor a torrent a legkényelmesebb.
    Nincs kedvem kódokat keresgélni, beírogatni, meg kitömörítgetni. Ráadásul elég lassan is jönnek a cuccok ezekről a fájlmegosztó szolgáltatásokról. És az is előfordulhat, hogy nem is az van a nagy nehezen leszenvedett rar-ban, mint a mit ígértek..
    Macera az egész.

    Egyébként a legkényelmesebb az a mediaifre. Jó a feltöltő alkalmazása is.
    www.mediafire.com
  • pasi29uk #30
    Szerintem egyszerűbb beülni kocsiba elviszel 3-4 munkát pendrájvon, helyben nyomnak mindből digitálissal egy proofot és nyugodtan hazajövök. De a nyomdák döntő töbségének 99.9% saját FTP van külön ügyfél könyvtárakkal. Megosztani jó a rapidshare, de nyomdáknak anyagot küldeni...
  • [HUN]FaTaL #29
    Óriásmelléklet szerintem jobb és mindenképpen olcsóbb.
  • [HUN]FaTaL #28
    Ülj le, egyes. Kábelnetnél általában modemrestartnál kapsz új ip-t (vagy még akkor sem), ADSLnél is teljesen random, a szolgáltató állítja, volt, hogy 3 hétig ugyanaz volt az ip-m. Mellesleg nem kevés fixip cím van.
  • WoodrowWilson #27
    Nekem ugyan dinamikus az ip-m, de írhatok én akármit a parancssorba, vagy akár ki is kapcsolhatom a modemet, ugyanaz lesz az ip-m egy hétig.
  • Griphons #26
    Ülj le fiam, egyes.
    A szolgáltatók állítják be az Ip címedet a modem mac address-e alapján. Akárhogy pörgeted az ipconfig-odat, a megújításnál ugyanazt az ip címet fogod visszakapni, amig a szolgáltatónál le nem telik a ciklusidő (24 óra, 1 hét, 1 hónap), amikor újrakeverik az ip-ket. Ez így van adsl-en, és upc-nél is.
    Volt rá példa a digikábelnél, hogy a kapcsolatukon direct ip-t osztottak ki, az meg lehet újítani, de azóta jobban figyelik az ilyen jellegű kalózkodást, és már náluk sem lehet.

    Amúgy én nem tartom olyan rossznak a rapidshare-t, volt már hogy álldoztam rá néhány eurót, hogy egy hónapig gyorsabban tölthessek. Sok oldal épül a rapidshare-ra (és csak arra), hogy tartalmakat osszanak meg.
    Én munkámból kifolyólag sokszor küldök nagy fájlokat (100Mb+) nyomdáknak, és ilyenkor a legegyszerűbb a rapidshare-t igénybe venni.