Gyurkity Péter

Képet, hangot és adatot továbbít a HDMI 1.4

A platform fejlesztéséért felelős szervezet bejelentette az 1.4-es verzió elkészülését, amely adatcsatornával, nagyobb felbontással és színpalettával, valamint kisebb csatlakozóval egészíti ki a szabványt.

A szervezet közleményéből megtudhatjuk, hogy a HDMI 1.4 több fontos újítást kínál azoknak, akik a nagy felbontású tartalmak mellett kötelezik el magukat, nemcsak az otthonokban, hanem a hordozható készülékek, vagy akár az autók esetében is. A platformon belül használt kábeleket eddig kép- és hangtovábbításra használhattunk, ám ez most kibővül egy Ethernet csatornával is, amely kétirányú 100 Mbps-os sebességet tesz lehetővé.

A vezeték emellett egy Audio Return csatornát is kap, amely tovább csökkenti a televíziók és egyéb készülékek összekötéséhez szükséges kábelek számát, a 3D over HDMI pedig az elterjedt 3D-formátumok mentén alakítja ki az otthoni 3D-s rendszerek szabványosítását, akár dual-stream 1080p felbontással. Utóbbi területen egyébként még egyet lépnek előre, a HDMI-vel kompatbilis eszközök ugyanis a jövőben már a 3840x2160 24Hz/25Hz/30Hz és a 4096x2160 24Hz felbontást is támogatni fogják.

A technológia a kifejezetten a digitális kamerákhoz kifejlesztett sYCC601, Adobe RGB és AdobeYCC601 képpalettákat is támogatni fogja, amely a fejlesztők szerint minden eddiginél jobb képminőséget tesz lehetővé. Az Automotive Connection System pedig elsősorban azoknak szól, akik az autókban szeretnék élvezni a nagy felbontású tartalmakat, ám eddig a körülmények és az itt felmerülő problémák (zaj, vibráció és a kibocsátott hő) miatt ezt eddig nem tudták kényelmesen megoldani. A szintén a szabvány új verziója részeként megjelenő Micro HDMI Connector (amely 50 százalékkal kisebb méretű, mint a jelenleg használt HDMI Mini) 1080p felbontást támogat a hordozható készülékeknél.

A HDMI 1.4 teljes specifikációja június 30-tól lesz elérhető a hivatalos oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #28
    és még a párt is jól járna vele
  • Sanyix #27
    jaja fostos szarfejkéknek az ethernetet kéne tolni. 10 gigás még csak oda kéne amihez feltétlenül szükséges. 1 gigásat, pláne 100 megásat (ami még mindig elég sokmindenre, minden szarra szaré hugyé tudnának rakni, aztán mindent át lehet ethernetizálni rajta.
  • bigjoe #26
    Hát azért kicsit marketing az egész...
    Szerintem technikailag már lenne rá lehetőség, hogy mindent össze vonjanak és 1db kábellel el lehessen intézni mindent(hdmi, usb, stb).. Talán kvp -nek van igaza.. mindent Etherneten keresztül kellene nyomni..
    Sony Ericssont azért nem veszek én sem mert még mindig a saját hülye csatlakozóját erőltetik.. szemben a nokia usb/3,5 jack csatlakozóijaival..
  • Sanyix #25
    Kérdés hogy kinek a dzsídípíjét, és hogy mikor durran ki a lufi jahopp, nemrég durrant ki x-edszer :D
  • Zro #24
    Van már új usb szabvány:
    Az USB 3.0 a szabvány előírása szerint 5 Gb/s-os átviteli iramot tesz lehetővé, nem véletlenül nevezik a platformot SuperSpeed USB-nek.
    http://www.sg.hu/cikkek/67485/elkeszult_az_elso_usb_3_0_vezerlo
    De az egységesítés nem növeli a GDP-t:) A fogyasztói társadalomban a pazarlás termeli a legtöbb profitot.
  • Inquisitor #23
    Van ám USB-HDMI kábel is, szólíd 26 ropi az ára, és természetesen 1280x720/25-30 frame a max. képessége. USB monitorból van 1680-as is, de ott kb. 15 framet tud max. felbontásban.
  • kvp #21
    Van jobb. 10 gigabites ethernet. Eleg szeles, jol skalazhato, szabvanyos (visszafele is), tovabba nem kerul szinte semmibe. Meg specialis kabel vagy csatlakozo sem kell hozza. Raadasul barmilyen adat atvitheto rajta, mindket iranyban.
  • zola2000 #20
    Akkor dolgozzák ki az usb3mas szabványt ami oda vissza kompatibilis, és azzal menjen minden!
  • Julius Caesar #19
    van olyan monitor mi USB-n kommunikál. de valahol 1280-1024-nél meg is akad a felbontása. arról nem is beszélve hogy egy filmhez/játékhoz konstans 25 fps kell (játékoknál azért jó ha stabilan 50 fölött van) és az USB nem képes ilyen adatátviteli sebességre. főleg ha HD minőséget szeretnél. akkor még a firefox is fps-lagos lesz :D
  • szlovákiai hun #18
    "Képet, hangot és adatot továbbít a HDMI 1.4"

    Ezt a címet úgy írták, mintha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hogy erre is képes