Napi Online

Robbanás a magyar online-aukciós piacon

A Vatera és Tesz-Vesz üzletpolitikájában csalódott ügyfeleket próbálják a szinte gombamód szaporodó aukciós portálok magukhoz csábítani. Elemzők szerint az ingyenességet ígérő feltörekvő site-oknak komoly esélyük van a nagyok megszorongatására.

Egyre több aukciós portál igyekszik betörni a vatera.hu és a tesz-vesz.hu által bevezetett feltöltési díj bevezetésével megbolygatott online-árverési piacra. Márciusban például a finoman szólva is ronda kinézetű boltamarson.com örökre szóló és teljes körű díjmentességgel próbálja átcsábítani a felhasználókat. "A teljes díjmentesség a boltamarson.com deklarált üzleti modellje, így mind az eladandó portéka felvitele, mind a sikeres eladás díjmentes. Az eladó ugyanakkor egy általa méltányosnak gondolt összeget befizethet az oldal becsületkasszájába, megköszönve a segítséget az értékesítés közvetítésében" - mondta Fóti Marcell, az oldal fejlesztésének szakmai konzulense, a NetAcademia ügyvezető igazgatója.

Terveik szerint az oldalt további kiegészítő szolgáltatásokkal fogják fejleszteni, amelyekkel elsősorban a nagyobb raktárkészlettel rendelkező cégeket kívánják megcélozni - tette hozzá Fóti. A portál blogja szerint a működés közel egy hónapja alatt a látogatók száma átlépte a húszezer főt, az eladók száma 2143, a webáruházak száma több mint hatvan.

A napokban az Anakonda.hu üzemeltetői jelentették be, hogy a konkurenseknél több szolgáltatást nyújt és az eddigieknél jóval olcsóbb kereskedést tesz lehetővé. A portál a megszokottól teljesen eltérő üzleti konstrukcióval próbálkozik - a termékek felhelyezése az oldalon az eladóknak ingyenes, az üzemeltetők a vevőktől kérnek jutalékot. Százezer forint alatti árukra kettő, efölött egy százalékot. A most elindult új internetes aukciós portál - a visszajelzések alapján - már idén több tízezer felhasználó átcsábításával számol - nyilatkozta a portált létrehozó és üzemeltető Éden-Design vezetője. Balogh Richárd hangsúlyozta, az eladóktól csak abban az esetben várnak el némi díjat, ha kiemelt felületen kívánják elhelyezni terméküket. Árnyalja a képet, hogy a honlap szerint a húsz terméknél többet kirakóknak már jutalékot kell fizetniük.

Az Anakonda a konkurenciához képest számos pluszfunkcióval indul. Az oldalra a vevők felhelyezhetnek termékeket kereső hirdetéseket, mód van csereberére (barterre), ajánlatot is lehet tenni az árukra és bankkártyával is lehet fizetni a PayPal és a Moneybookers oldalakon keresztül. Hasonlóan más oldalakhoz, itt is létre lehet hozni saját üzletet, amely olyan, mint egy önálló webáruház. Több aukciós oldal is létezik, amelyek ingyenességet kínálnak, viszont ezek megjelenése, funkciói, kezelhetősége és a marketingjük nem olyan erős - mi a jutalékért cserébe mindent megteszünk, hogy az oldal népszerű legyen - jelentette ki Balogh.

Hogy a magyar aukciós piactér jó lehetőségeket biztosíthat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zsolnay-porcelánok egyik legnagyobb egyesült államokbeli forgalmazója, a Klugex Inc. két, a piacvezető portálok több százezres árukészleténél egyelőre jóval kevesebb, ám már így is több tízezer árut kínáló oldalt is indított: a toplicit.com-ot és az advesz.com-ot. A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek, ezért az ingyenes aukciós portáloknak nagyon komoly esélyük van arra, hogy megszorongassák a két nagyot - mondta el Gál Tamás, a Nyarna Consulting elemzője. Ha az újonnan indulók jobbat, egyszerűbben használhatóbb weboldalt tudnak kifejleszteni, vagy akár csak kevesebb adatot igényelnek a regisztrációhoz, akkor az eladók várhatóan tömegesen fognak átpártolni az ingyenes licitoldalakra - tette hozzá Gál.

A felhasználóik körében felzúdulást keltő feltöltési díj bevezetése egyelőre nem ingatta meg a Vatera pozícióját, ám érezve a veszélyt, a felhasználók elvándorlását új fejlesztésekkel próbálják megakadályozni. Március 24-től a vaterások igénybe vehetik adásvételeikhez vagy akár jutalékfizetéshez is az Abaqoos elnevezésű elektronikus pénztárcát, amelynek segítségével a felhasználók - amennyiben mind az eladó, mind a vevő igénybe veszi a szolgáltatást - az adásvétel díját egymás között akár azonnal kiegyenlíthetik. A szolgáltatás használatához meglévő OTP Direct-szerződés és ingyenes regisztráció szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ildikó311 #15
    alkupiac.hu itt lehet fizetni sms-el (240+áfa 30.000 értékű feltöltés, ez még 1% sincs) tehát nem a 6% plussz utalás költsége van amit itt olvastam hogy tulajdonképpen 11% a vége a dolognak.
  • mazsi25 #14
    Nincs listázási díj, 2 HÓNAPIG TELJESEN INGYENES és sok új funkció van.

    http://www.oklicit.eu



  • lizarazu78 #13
    sziasztok, ezt most találtam, www.cserebere.hu
  • krox #12
    Ezt érdemes megnézni, itt fizetnek ha valaki hírdet!
    www.tibay.hu
  • Inquisitor #11
    OFF: A vicc az, hogy tudták a számomat, mert egyszer felhívtak, mondtam nekik, hogy tájékoztassanak mit tegyek, erre az volt a válasz, hogy hívjam fel őket ügyintézési időben ... majd letették. Ezután uszkve 2-3 hónapig NEM lehetett felhívni őket, max. az üzenetrögzítőt, ami közölte, hogy hagyjam meg a telefonszámom. Amit meg tudnak. Kör bezárult. Nem vagyok hülye, tudom, hogy nem hajthatták volna be rajtam, én barom akartam becsületből befizetni.
  • atlagember #10
    Nekem korábban folyamatosan 20-30 termékem volt fenn a vaterán, amiből havonta 4-5 el is ment. Ennek nagy része persze főként csak reklámból. Most 5 tétel van csak fent.
    Biztos sokat fognak spórolni a szervereken, de szerintem enél többet fognak veszíteni egyrészt a kisebb forgalom miatt, másrészt a konkurencia számára megnyitott új pozíciók miatt.
    Viszont ami baromira hiányzik, hogy mennyi a szállítási költség, azt még mindíg nem vezették be, pedig az e-bayen is a vevők nagy része úgy keres, hogy ár+szállítási költség a legolcsóbbtól.
    A számlázás egy másik szemét dolog, mert kiszámláznak 300 forintot jutaléknak, de nekem a bank még 280-at rátesz utalási díjként így aztán lényegében 11%-os jutalékkal számolhatok.
  • Adenoma #9
    hát a behajtás nem így működik, bírósági végzés nélkül nem jöhetnek.. soha ne fizess, ha nem tudod őket felhívni, sőt, add meg nekik a telefonszámodat, hívjanak ők ( meg a kurva anyjukat, nekik kell a te pénzed) erre tökéletes egy leharcolt mobil, vmi kamu névre vett feltöltőkártyás számmal.
  • Inquisitor #8
    A dél afrikai cég, aki a Vaterát megvette, ha jól tudom 40% tulajdonrésszel bír (már lehet ennél többel) a teszveszben. Valószinüleg idővel bekebelezik a Teszveszt, és összevonják ... nem a Vaterával, hanem a többi keleteurópai aukciós oldalt is, aztán csinálnak egy ilyen keleteuropai "eBay"-t így hirtelen.

    Én a Vaterán megszívtam, hogy nem értesítettek a számlázási összeg 1000Ft-ról 500-ra csökkentéséről. Pont akkor nem volt nettem hónapokig. Aztán egyszer csak az 500 forintos tartozásommal megtalált egy behajtó(!) cég, és valami 3 rongyot követeltek. A vicc az, hogy ez valami 1-2 emberes kamu behajtócég lehetett, amit a saját megadott számaikon SOHA nem lehetett elérni, így vakon bízva kellett befizetnem a pénzt ... a semmiért. Remélem az új lelkes kezdők megszorongatják a mogyoróikat. :D
  • Berber #7
    2004-ota Vateráztam. kb. 263 értékeléssel hagytam abba az egészet. Élveztem, és sok jó emberrel ismerkedtem össze, igaz az alant említett "tapló" félékkel is összefutottam. Volt 12 eFt-s befizetésem is. Mamár "inaktív" vagyok. Nem hiszem hogy ez megérte nekik. Használom a z ebay.de-t és igen elégedett vagyok vele. Remélem mielőbb sikerül fellépnem mint www.ebay.hu ! Ez az egyetlen megoldás. Szerintem.
  • wowbagger #6
    Mondjuk nem tudom, hogy mennyi értelme volt egy újabb netes fizetős szolgáltatást indítani a vaterának, szerintem sokkal ésszerűbb lett volna megoldani a paypal integrációt.
    Szerintem meg eléggé megrázta a vaterát a dolog, mivel az aukciók száma a harmadára csökkent.
    Persze félteni nem kell őket, nem hinném, hogy most hirtelen veszteségessé válnának.
    Ellenben az évente kiosztott szavazásos "kedvenc magyar aukciós oldal" címet most évekre elfelejthetik.