Berta Sándor

Csak fél év múlva blokkolhatják a pedofiloldalakat

Lassan körvonalazódik, hogy az eddig elismertnél jóval nagyobb ellenőrzést szeretne gyakorolni az online tartalmak felett a német kormány. A rendszert még tesztelik, az indulás hónapokat csűszik.

Ulrich Staudigl, a német igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, miszerint a bűnüldöző hatóságok valós időben ellenőrizhessék a létrehozandó úgynevezett Stop-honlapokat. Ez teljesen új fejlemény az ügyben, ugyanis eddig a kabinet egyetlen szóval sem utalt arra, hogy büntetőeljárásokban akarják felhasználni a hatóságok birtokába jutott IP-címeket és más adatokat. Sőt, ellenkezőleg. Ursula von der Leyen német családügyi miniszter, az elképzelés fő támogatója alig egy hónapja még azt nyilatkozta, hogy: "az internetes kommunikáció kiértékelése nem valósul meg".

A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány azt akarja, hogy a hatóságok valós időben férhessenek hozzá minden rögzített adathoz. A Stop-szerverekre befutó adatokat, például az IP-címet másolatban azonnal átküldenék a hatóságokhoz és azokat haladéktalanul elemzik is. Staudigl hozzátette ugyanakkor, hogy mindez csak bírói engedéllyel valósulhat meg, viszont minden felhasználónak számolnia kell a következménnyel, hogy ha egy tiltott oldalra látogat. Vagyis ez azt jelenti, hogy már egy csalioldal egyszeri felkeresése is büntetőjogi felelősségre vonást jelentene.

Ezzel csak a probléma, hogy a rendszer nem tesz majd különbséget a véletlenül odajutó internetezők és a valóban pedofil társaik között. Hiszen bármikor előfordulhat, hogy valaki elgépeli egy portál címét és utána sietve távozik, amint meglátja, hogy hova is került. Ez azonban a törvény őreit nem érdekelné. Aki besétált a csapdába az házkutatással és eljárással számolhat.

"Természetesen minden ügyben meg kell vizsgálni, hogy az illető követett-e el bűncselekményt és ez csak egy eljárásában derülhet ki" - jelentette ki a szóvivő. Von der Leyen a radioeins berlini rádiónak adott interjújában viszont már azt közölte, hogy aki véletlenül kerül egy ilyen oldalra, az nem büntethető. Hiszen, ha ez nem így lenne, akkor minden spam e-mailt kapó személyt is meg kellene büntetni.

A kérdésre, hogy tervezik-e az IP-címek tárolását és a kiértékelését a későbbi eljárásokban, von der Leyen azt válaszolta: "Ez egy blokkolás, amelynek során nem tárolunk semmit. A parlamentnek benyújtott törvény ugyanakkor nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy az ügyészségek követhessék a nyomokat." A jogszabályban azonban erről szó nincs, sőt éppen ellenkezőleg. Az IP-címeket kizárólag az internetszolgáltatók őrizhetik meg és csak konkrét büntetőügyekben adhatják ki a hatóságoknak.

Eközben Ralf Sauerzapf, a Deutsche Telekom szóvivője bejelentette, hogy a pedofiloldalak blokkolása hónapokkal csúszhat. Ennek oka, hogy még ki kell fejleszteniük a letiltáshoz használható különleges szoftvert és azt több száz szerveren telepíteni, majd tesztelni kell. A folyamat a tervezettnél több időt vesz igénybe, így a rendszer csak fél év múlva lesz üzemképes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #29
    Megjegyezném, hogy az interneten terjedő "pedofil" tartalmak túlnyomó része "családi" kategória, azaz apuka-anyuka-szomszédnéni lefotózta fürdő/bícselő/játszadozó/nudistrandozó csemetéit, majd feltették a netre. Az "érdekesebbeket" kiemelik, és továbbadják a fórumokon.

    Egy másik nagy csoport már illegalitásban készült, műteremben/természetben. Általában egyetlen egyvalaki pózol hiányos öltözékben, és ezt fizetős oldalakra teszik fel. Ezek már egyértelműen kizsákmányolják a gyermekeket, és megoszlik a vélemény hogy ártanak-e vele. Szerintem ha fizikailag és szellemileg nem is, de egzisztenciálisan mindenképpen árt nekik! Legtöbb esetben szerintem a modellek önként vállalják a "dolgot", pénzt kapnak érte, és azt se tartom kizártnak hogy a szülők tudtával/akaratával történik mindez. Páran heccből "ellopják" ezeket a tartalmakat, azaz fizetnek érte, majd felteszik valamely fórumba, hadd vigyék a pénztelen/bátortalan "rajongók". Így az ukrán maffia éhenhal, de sebaj! Majd néznek más modellek után!

    ui: még mielőtt vki kérdezné: nem vagyok pedó, és nem izgulok rá, de a több mint egy évtizednyi internetes tapasztalat rávilágít pár dologra, amire a mai 12 éves, kurucinfót lelkesen olvasgatók úgysem értenek meg...

    Ja, és szerintem mindenkinek joga van arra izgulni amire neki jól esik, ha éppen a kaktuszok érdeklik, akkor nézegessen katuszokat!

    Amíg nem veszélyes a másik emberre nézve, amíg nem árt senkinek, addig békén kell hagyni. Azt azért kiemelném, hogy aki pedó tartalmakért fizet, pénzt ad ki, az már ártalmas, mert a gyermekek kizsákmányolását jövedelmező üzletté varázsolja!

    és mégvalami mielőtt elfelejteném:
    MINDENKI TÖLTSÖN EZEZERREL LOLIKON-T, MERT AZ JÓÓÓÓÓ...

  • kvp #28
    1. Az eredeti cikk csak dns szuresrol beszel. Ez csak annyit jelent, hogy a szolgaltatok szerverei nem fogjak feloldani a tiltott oldalak neveit. Mivel senki nem tud letolteni semmit, ezert veletlen sem kerulhet illegalis tartalom az emberek a gepeire. A teljes szureshez nincs eleg kapacitas, meg a google-nel sem.

    2. Hazankban mar jopar eve letezik a 100%-os naplozas lehetosege, tehat igy is-ugy is minden forgalom rogzitesre kerul, csak nincs eleg ember az atolvasasara. Szurni pedig foleg a politikai oldalakra szoktak, tehat ha valaki kuruc temaju infokat olvas, akkor utanna meg fogjak figyelni azt is ha az sg.hu-t olvassa.

    3. A komolyabb bunozoket pedig az egesz nem erinti, mivel van sajat jol kiepitett es tikositott rendszeruk, tehat a bunozok kozzul mar csak a poltikusoknak kell felniuk a lebukastol, mivel ok nem eleg okosak ahhoz hogy ismeretlenek maradjanak.

    4. Az sg.hu forum kb. jol tukrozi az orszagot. A lakossag jo reszenek elege van, csak nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mibol es kibol, ezert nem mindig jo iranyba mennek az utalasok.
  • DjDano #27
    Ezt anyukádnak szántad?

    Ez az SG egyre lezüllöttebb hely lesz moderátor sehol, sértegetés, antiszemita, rasszista aláírások, zsidózó fröcsögés stb stb. Régen minden xarért repültek a büntetőpontok, most meg átestünk a ló túlsó oldalára... Hiába most már csak a profit számít, mint a jójáték.hu-n...
  • gopher #26
    Én sem értek mindenben egyet az íróval, viszont rengeten olyan dologra rávilágít, amit az emberek a fősodrású médiából sohasem fognak megtudni.
  • Alvarez999 #25
    Akár a kábítószereknél, nagy hiba egy kalap alá venni a termelőket/terjesztőket és a fogyasztókat.

    gopher: Elolvastam végig, a német eredetit, bár talán jobb lett volna az angol fordítást, mert abból biztos hiányoznak már az orosz szerző néhol idegesítő nyelvtani hibái. Vannak kételyeim, hogy a szerző valóban az, akinek mondja magát, de nagyrészt egyet lehet érteni vele.

    Ám van az egész írásnak némi szerecsenmosdatás jellege, mert hát azt írja, hogy erőszakkal csak a családon belül készítenek gyerekpornót a perverz apák, amit én nem tudok elhinni. Vannak országok, ahol virágzik a gyerekprostitúció és még Európában is előfordul, hogy erőszakkal kényszerítenek nőket prostitúcióra. Azt elhiszem, hogy a főként orosz készítők nem alkalmaznak erőszakot, de e mondja nekem senki, hogy más országokban - pl. ahol még ma is létezik de facto rabszolgaság - ilyen nincs.
  • robertone #24
    Tényleg érdemes elolvasni amit az előtted szóló gopher belinkelt, többek között arról is értekezik, hogy az általad "kitalált" valójában nagyon is létező, gyermeteg külsejű felnőtt modelleket foglalkoztató oldalakat is pedofil tartalmaknak minősítik és blokkolják.

    Szerintem el vagy tévedve,

    1. senki nem írhatja elő senkinek mire izguljon, még te sem szabhatod meg magadnak, a nemi izgalom nem józan ésszel átgondolt döntés következménye, nem így működik,
    2. a szervezett bűnözés már most is pénzért kínál gyermekpornót és remekül keres vele, a tét "csak" az, hogy mennyit.

    Az ukrán vagy akármilyen maffia pedig nem fog egyhamar éhen halni, a vásárlóik nagy része sem kerül börtönbe, kiválóan működő módszereik vannak a lenyomozhatatlan terjesztésre, ezt is elolvashatod ugyanott.
    Az ő csatornáikat nem tudják (talán nem is akarják) elzárni és a legjobb amit tehetsz velük, hogy betiltod és ezzel felértékeled azokat a tartalmakat amiket ők gyakorlatilag gond nélkül tudnak terjeszteni ugyanakkor az egyetlen ami komoly kárt okozhat nekik az az anyagaik (vagy ahhoz hasonló anyagok) ingyenes publikálása, mert akkor nem lesz forgalmuk.

    De ez teljesen offtopik vita, mert a német politikusok nem a pedofilok ellen harconak, ez csak szánalmas ürügy a megfigyelésekre és zsarolásokra és még a népszerűségük is emelkedik tőle, mert úgy tűnik, hogy fontos dolgot csinálnak.
    Valójában kiszórnak egy nagy kalap pénzt egy olyan rendszerre amivel bűnözőket csak véletlenül, vagy egyáltalán nem lehet fogni, ugyanakkor meglepően alkalmasnak tűnik a szólásszabadság korlátozására és indokolatlan házkutatások elrendelésére.
  • Archenemy #23
    Egy ún. hamis dilemmával élsz, miszerint 1. vagy minden úgy marad, mint most, 2. vagy a pedók pénzért fognak képeket venni, és még rosszabb lesz a gyerekeknek. Szerintem más út is van, emitt:

    Akinek minden vágya, hogy pedó képeket nézegessen, az nézegessen rajzolt, renderelt vagy felnőtt modellekről készült, de gyerekszerűre fotosoppolt képeket, a mai technikával teljesen életszerűre is meg lehet csinálni. Nem tudom, miért nem csinált erre még senki weboldalt. (így belegondolva, tényleg hihetetlen, hogy senki, szóval biztos van ilyen "18 éven felüli, de kislányos" oldal).

    Tehát van (vagy lesz, mivel piac van rá, és nem törvényellenes) legális lehetőség az ilyen hajlamok kiélésére, nem kell az ukrán maffiát belevizionálni. Aki pedig tudatosan az alvilági, fájdalommal és szenvedéssel járó megoldást/fotókat választja a legálissal szemben, azt meg csukják le nyugodtan, a börtönből nem igazán fog fotókért fizetni, tehát az ukrán maffia is éhen hal :p
  • gopher #22
    http://wikileaks.org/wiki/My_life_in_child_porn

    Ajánlom elolvasásra.
  • robertone #21
    És álláspontod szerint, ha sikerrel jár az akció és leblokkolják az ingyenesen és viszonylag könnyen hozzáférhető "lájtos" tartalmakat valamint megfélemlítik a neten ingyenképeket nézegető emberkéket akkor az mennyivel fogja növelni azoknak a maffiáknak a bevételét amelyek ennél durvább tartalmakat pénzért adnak? Mert aki ilyeneket nézeget, az fizetni is fog érte, ha nem jut hozzá ingyen. És ha veszélyes és nehéz hozzájutni akkor sokkal többet fognak kérni érte.

    És ha többet tudnak eladni és drágábban akkor ezek a bűnszervezetek szerinted kevesebb szerencsétlen gyereket fognak belekényszeríteni ilyen fotózásokba-forgatásokba, vagy többet?

    Ésszel már, pár meztelen fotó és némi álprüdéria miatt nem kéne az orosz, ukrán és egyéb maffiák bevételét megsokszorozni és a hardcore gyermekpornóanyagok bizniszét és gyártását fellendíteni.
  • Archenemy #20
    na csak megvan :p