Alex

Érintőképernyős Panasonic kompakt

A Panasonic bemutatta kompakt gépei új zászlóshajóját, egy ultra-nagylátószögű, érintőképernyős fényképezőgépet, a DMC-FX500-at.

A DMC-FX500 10 megapixeles szenzort és 25 mm-es, 5-szörös optikai zoommal ellátott Leica objektívet (25 - 125 mm, F2.8 - F5.9) kapott. Az ultra-nagylátószög azt jelenti, hogy a hagyományos 35 mm-es objektívekhez viszonyítva csaknem kétszer akkora területet képes befogni ugyanakkora távolságról, azaz még egy kis szobában fényképezve is belefér a képbe az asztalnál ülő család minden tagja. Hátsó LCD kijelzője 3 collos képátlójú, felbontása 230 000 pixel.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép a joystick és az érintőképernyő kombinálásával kialakított hibrid vezérlőrendszert kapott. Az alapbeállítások közvetlenül a joystick segítségével érhetők el, a gyakorlottabb felhasználók a finombeállításokat érintéssel, a képernyő szélén található csúszka mozgatásával, vagy a tartozékként járó érintőceruza segítségével végezhetik el. A kép valamely kiválasztott részének megérintésével az adott területre állítható az automatikus élességállítás (AF) és az expozíció (AE). Manuális módban a rekesz érték és a záridő a csúszka segítségével módosítható. Fontos újdonság az AF-követés, aminek köszönhetıen az élességállítás alkalmazkodik a téma mozgásához, akkor is, ha az az autofókusz előzetes rögzítése után elmozdul. Ez különösen izgı-mozgó gyerekek vagy állatok fényképezésénél bizonyulhat hasznosnak.

A Lumix FX-sorozat új zászlóshajója természetesen a gyártó összes automata fejlesztését ismeri: optikai képstabilizátor, intelligens ISO-vezérlés, intelligens motívumprogram választó, arcfelismerés és expozíciószabályozás. A képstabilizátor kompenzálja a kézremegés hatását, az ISO-vezérlés a fotótéma mozgása által okozott életlenséget előzi meg, a motívumprogram-választó pedig beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő témamódot. Az arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az expozíciószabályozás képes rá, hogy a kép különböző területein egymástól eltérő mértékben automatikusan módosítsa az ISO-beállítást. A beavatkozás célja, hogy az elkészült kép valóban olyan legyen, mint amilyennek azt szabad szemmel látjuk. Ennek megfelelően az ellenfény vagy a nem megfelelő vakus megvilágítás miatt keletkező sötét (alulexponált) képrészleteket a rendszer világosítja, míg a megfelelően exponált világos (nem beégett) területeket változatlanul hagyja, így egyenlítve ki a kép sötét és világos részletei közötti különbségeket.

Az FX500 teljes felbontásnál 2,5 képet tud sorozatban készíteni, zársebessége 60-tól 1/2000 másodpercig terjed. Videófelvételre HD képminőségben (1280 x 720) 4:3 és 16:9-es képarányban is tud, a felvételi idő a memóriakártya kapacitásától függ, de max. 15 perc. SD, SDHC és MMC memóriakártyákat tud fogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #13
    Lassacskán már a memóriakártyára szerelik az objektívet, a hátoldalára meg az érintőképernyőt, a képstabilizátort meg a kezünkbe.
  • Möci #12
    Ha ez a csaj valódi, akkor egy lárvából és viaszból gyúrták össze.
  • usererror #11
    Mi a furcsa azon, hogy a lány is nagylátószögű?
  • Mister #10
    ááá, csak a szája és a melle után a szemét is szilikonozta.
  • babajaga #9
    "képrészleteket a rendszer világosítja, míg a megfelelően exponált világos (nem beégett) területeket változatlanul hagyja, így egyenlítve ki a kép sötét és világos részletei közötti különbségeket"

    A képrészletek nem úgy helyezkednek el mint a sakktáblán a kockák nincs elkülönülő határvonaluk ezért nem is lehet képrészleteken beavatkozni. Mert nincsenek.Ez annyira buta és felesleges hogy kicsit is értő ember ezt nem veszi be.
  • BCS pixel #8
    csalóka, lehet a feje nagyon kicsi és azért látszik nagynak :)
  • Adamul #7
    manuális mód? ár?
  • wolruf #6
    A lány nekem tetszik, a széttapicskolt kijelző kevésbé :) Cépek azok az ujjlenyomatok :-D
  • BenceYCE #5
    Szemenagynak hívják. Köll a száma? Bevágódhatsz nála egy kis lótáppal :)
  • fizik #4
    negatív vagy...
    az egész cikk a csaj miatt van

    amúgy tényleg érdekes a felvetésed