HENT hírlevél

Az isoHunt beperelte a lemezkiadókat

Bírósági eljárást kezdeményezett egy torrent-kereső szolgáltatás, az isoHunt Web Technologies Inc. a Kanadai Lemezkiadók Szövetsége (Canadian Recording Industry Association, CRIA) ellen. Az isoHunt azt várja a bíróságtól, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, hogy a keresőszolgáltatás felelősségre vonható-e szerzői jog megsértésének vádjával.

Az isoHunt, amelynek közel 21 millió rendszeres használója van, olyan keresőszolgáltatás, amely mintegy 45 millió BitTorrent fájl keresését teszi lehetővé. A rendszer nem tárol fájlokat, és nem áll kapcsolatban a fájlok megosztóival. Miután többször kapott figyelmeztetést a CRIA-től tevékenysége miatt, a brit kolumbiai székhellyel működő vállalkozás tulajdonosai úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak. A tavaly szeptemberben beadott keresetük szerint azt várják a bíróságtól, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, hogy az isoHunt működése sérti-e a kanadai szerzői jogi törvényt, ahogyan azt a CRIA állítja. A brit kolumbiai tartományi bíróság ez év márciusában kezdte tárgyalni az ügyet.

Az eljárás során a keresőszolgáltatás ügyvédje azzal érvelt, hogy az isoHunt ugyanolyan keresőrendszer, mint a Google és a Yahoo. A vállalkozás álláspontja szerint a Google böngészővel is egyszerűen meg lehet találni azokat a fájlokat, amelyek között az isoHunt keres. A különbség véleményük szerint "pusztán" annyi, hogy a Google nem csak speciális fájltípusokat keres. A Google képviselői egyelőre nem kommentálták az ügyet, mivel a keresetben szerintük hivatalosan nem nevesítették a céget.

Ez a második bírósági eljárás, amelyben az isoHunt jelenleg érintett. Folyamatban van annak az ügynek a tárgyalása, amelyet az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America) szerzői jogok megsértése miatt indított a torrent-kereső rendszer ellen. Az isoHunt ebben a perben is amellett érvel, hogy a vállalkozás tevékenysége nem minősíthető jogsértőnek azért, mert illegálisan letölthető tartalmakhoz is kapcsolódási pontot biztosíthat. A vállalkozás védői az 1984-es Betamax kontra Universal Studios ügyre hivatkoznak, amelyben a bíróság úgy ítélkezett, hogy nem jogsértő az, ha az emberek videóra rögzítik a televízióban vetített filmeket, és ilyenformán a videómagnók gyártói nem vonhatók felelősségre szerzői jog megsértésének vádjával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AbyssLord #21
    Azért ez csúnya. Ezek szerint a "jogvédők" beperelték már egyszer a videómagnó gyártókat, mert illegális másolatokat lehetett készíteni a készülékekkel. Nem semmi agymenek dolgozhatnak ott.

    "a bíróság úgy ítélkezett, hogy nem jogsértő az, ha az emberek videóra rögzítik a televízióban vetített filmeket, és ilyenformán a videómagnók gyártói nem vonhatók felelősségre szerzői jog megsértésének vádjával"
  • hottold #20
    még egy nagy előnye van a TOR-nak : hogy sehogy sem lehet kiszűrni, letiltani, hacsak egy szabad port is van a net fele , az már bőven elég , találsz TOR-bridge-t is eleget, és az ellenőrző botokat is át lehet ejteni egy trükkös TCP/HTTP steganografátorral
  • hottold #19
    jól mondod ! ha nem lenne elég a torrent beépített titkosítása, akkor még egy TOR proxy-t is rá lehet konfigolni, és így is egy teljes DVD-s anyag, lejön 4-5 nap alatt (egyébként sem jön le 1 napnál előbb, ált. kerek 24 óra szokik lenni, ugyanígy egy CD kb. 6 óra)

    akkor maximum az atyaúristen tudja bebizonyítani, hogy te illegális anyagot töltöttél le (bár amugy is)

    más:

    a torrent, mint olyan nem tiltott és nem is lehet az, mivel alapjában a rendszer nem feltétlenül "illegális" anyagok megosztására lett kitalálva , az csak egy dolog, hogy arra is használható. az isohunton nem lehet jogilag fogást találni, maximum kóstolgatni lehet, próbálkozni, mint a kutya.. dehát (még)a (nagy)kutyát is jól meg lehet verni egy bottal a kézben... és most ez fog most bekövetkezni...
  • dez #18
    Sok torrent kereső sem tárolja a .torrent file-okat, csak linkeli.
    De pl. az IsoHunt is lényegében csak hasonlóan cache-eli őket, mint ahogy a google is cache-eli az oldalakat.
  • dez #17
    Egy magyar kutatás szerint sincs összefüggés a letöltések száma és a mozik látogatottsága között
  • B0nFire #16
    Ez jó érv, és csodálom, hogy még nem hangzott el. A tv-felvétel és a torrent között talán mégis annyi a különbség, hogy a tévében egy film alatt benyomnak 2-3 reklámblokkot, amiről tudják ugyan, hogy a kutya nem nézni meg, de mégis mindenki a pénzénél marad. A hirdetőktől befolyt összegből kielégítik a habzó szájú jogvédőket/tulajdonosokat. Habár az utóbbiakról az ilyen perekben szinte soha nem esik szó! Amellett kénytelen vagy a tévétársaság logóját eltűrni a kép sarkában, amivel viszont a csatorna magát reklámozza. Harmadrészt sokszor, valamelyik szabad sarokba a saját műsoruk beharangozóját mutogatják heteken át. Ez szintén reklám. Cserébe felveheted a műsort, és nézheted a logójukat minden egyes alkalommal.

    Ami viszont lejön a torrenten, abban nincsenek ilyesmik. Senki nem kap érte semmit, és ez fáj nekik. És habár technikailag nem sok különbség van, hogy honnan szerzi meg az ember fia a filmet, belekötnek, már csak azért is, mert az, hogy a tévéből meg a rádióból veszünk fel az már elfogadott dolog évtizedek óta, ez pedig viszonylag új jelenség. Mármint nekik.

    Minél jobban elterjed, annál természetesebb lesz, és végül majd senkiben sem fog még véletlenül sem fölmerülni, hogy ennek megvan-e a létjogosultsága, vagy nincs. Szokniuk kell még. Egy cirka évtizedet sem adok az efféle pereknek. De jelenleg még a média ettől hangos, és már csak ezért is megéri pereskedni. Majd ha az emberek már annyira unják, hogy nem lesz hírértéke, nem lesz ügyész, aki vádat emeljen ilyen ügyben. Hozzá fognak szokni, mert hozzá kell szokniuk! Nem a világ fog hozzájuk idomulni, hanem fordítva. A tömegek nem fogják elítélni az ilyen jogsértéseket. Elvégre nem köztörvényes bűncselekményről van szó.
  • szlovákiai hun #15
    Amivel előbb érveltem, tulajdonképpen a torrenttel ugyanezt csinálom, mivel a tv recording közben sem fizetek a rögzitett anyagért.....
  • szlovákiai hun #14
    Gratula isohunt, mindent bele, mert ilyen alapon, hogy 21. századi technológiával érverljek: pl. az asztali dvd melyben vinyó is lapul tárolásra, vinyóra rögzítve majd onnan kiírom a tv felvételt, hát ez akkor jogsértő? Itt mint mindig a pénz beszél, a kutya ugat míg be nen fogják a pofáját...
  • gothmog #13
    meg te is.
  • USAMEN POWER #12
    Mi kerülne a terroristák kezére te gyökér ? Te vagy Nexus haverja ? Mert az szereti még írkálni még ezt a faszságot...