Berta Sándor

Mininova: a fájlcserélés kiirthatatlan

A gazdasági világválság ellenére is bizakodóak a Mininova nevű torrentkereső cég vezetői, akik licencelnék a fájlcserélést.


Erik Dubbelboer és Niek van der Maas
Erik Dubbelboer, a Mininova nevű torrentkereső cég elnöke elmondta, hogy a vállalat nem kínál úgynevezett saját trackereket a letöltések koordinálására, azonban ezekre mutató hivatkozásokat közzétesz és napi 8 millió kereséssel a világ legnagyobb forgalmat bonyolító torrentoldala. Az Alexa.com a szolgáltatást a világ száz legnépszerűbb honlapja között tartja számon és sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly szeptember végén átlépte a hatmilliárd letöltéses álomhatárt.

"Fő bevételi forrásunkat a reklámokból befolyó összegek jelentik. Különböző partnerekkel (Yahoo stb.) dolgozunk együtt és elérhető egy böngésző-kiegészítő is, ami azonban inkább a felhasználóknak hasznos" - közölte Niek van der Maas, a Mininova ügyvezető igazgatója. A cég jelenlegi öt munkatársa nemrég költözött át az Utrechtben található új irodába és a CeBIT-en tárgyalásokat folytattak számos Set-Top-Box-gyártóval a Powered by Mininova program beindítására. Az érdeklődők között volt a Hauppauge is.

Dubbelboer hozzátette, hogy egyre több Set-Top-Box gyártó kínál olyan televíziókhoz csatlakoztatható készülékeket, amelyekkel közvetlenül torrentadatokat lehet feltölteni. Ők ezeknek az eszközöknek a listáját jelentetik meg - közvetlen hivatkozásokkal az Amazon webáruházába.

A Mininova elnöke kitért tartalomelosztási kezdeményezésükre is. Ennek az ingyenes ajánlatnak az a lényege, hogy a CD-ket kiadni nem tudó kisebb művészeknek segítenek a műveik terjesztésében és ezáltal lehetővé teszik, hogy ezeket az alkotókat megismerhesse a közönség. Ehhez elhelyezik a tartalmakat a nyitóoldalon található Featured Torrents (kiemelt torrentek) menüpont alatt. Azt tervezik, hogy ezt a modellt továbbfejlesztik és a közeljövőben akár nagyobb vállalatokkal is együttműködnek majd. Mivel a fájlcserélés kereskedelmi célú felhasználása iránt egyre többen érdeklődnek, így ez a megoldás később sikeres lehet.

A Mininovát is utolérte azonban a végzete, hiszen a holland kalózellenes szervezet, a BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) szerzői jogi pert indított ellenük egy évvel ezelőtt. Az első tárgyalásokra szeptemberben kerül sor, a céget a Kazaa-ügyben ismertté vált Christiaan Alberdingk Thijm és Vita Zwaan védi. A vezetők nyugodt szívvel várják az eljárást, mondván - kérésre - eddig is eltávolítottak minden vitatott tartalomra mutató hivatkozást és ennél többet egy keresőtől nem kérhetnek a hatóságok.

"Kapcsolatban állunk a The Pirate Bay üzemeltetőivel és biztos vagyok abban, hogy ez az eljárás meg fogja változtatni ha nem is a törvényeket, de azok interpretációját. Nehéz megmondani, hogy ki fog nyerni. A morális győztes azonban mindenképpen a The Pirate Bay lesz, ez már most látható" - jegyezte meg Dubbelboer. S hogy miért hozták létre a Mininovát? Nos, a vezető ezt azzal indokolta, hogy úgy gondolták: a klasszikus médiák, például a televízió, a jelenlegi formájukban már nem működhetnek tovább. A szabad információáramlás az interneten sokkal jobb disztribúciós lehetőségeket tesz lehetővé.

"Akkor akarom megnézni a különböző tartalmakat, amikor arra időm van és nem akkor, amikor azokat éppen az egyik adó sugározza. Sok cég kezd másként gondolkodni és megkérdezték, hogy miként profitálhatnának a Content Distribution-modellünkből. Ők már felismerték, hogy a fájlcserélés elleni harc kilátástalan küzdelem. Nagyon érdekelnek bennünket a jövőben alkalmazható különböző megoldások, mint például a letöltési átalánydíj. Úgy vélem, hogy a kulturális termékek sohasem lesznek ingyenesek, de a terjesztésük jelentősen egyszerűbbé válhat. A legjobb talán a reklámbevételekből és a letöltési átalánydíjakból közösen finanszírozott modell lenne. A zenészek számára sokkal több lehetőség van, mint csak a CD-ik eladása. Szervezhetnek például koncerteket. Természetesen mi sem tudjuk a megoldást a médiaipar jelenlegi összes megoldatlan problémájára. Sok mindent meg kell vizsgálni, még csak a változások kezdetén járunk" - szögezte le végül Erik Dubbelboer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #23
  • hottold #22
    Letöltöd az uTorrent 1.8.1-es vagy későbbi verziót innen, majd letöltöd a Vidaliát és a tort egy csomagban innen... Feltelepíted mindkét szoftvert és a Vidaliát elindítod. Majd az uTorrentet is elndítod, megnyitod az Options>Preferences menüt majd bemész a Connections-be !

    Proxy server > Type > lenyitod szépöcsém és izomból átállítod a SOCKS5-re
    Proxynak bírod: 127.0.0.1 és Portnak pedig hogy : 9050
    Ezután beteszed a pipát még a Use proxy server for peer-to-peer connections-be és ha ultraparás vagy akkor még a felette lévő Resolve hostnames through proxy-ba is...


    Ha mindez megvan akkor kész vagyunk! Gratulálok !
  • gettoharcos2 #21
    ki , de nem maguktól, egy kicsit rá kell segíteni
  • szily3 #20
    Az ilyenek ki fognak halni
    Élükön a Rockefellerékkel
  • hottold #19
    El.
  • gz8 #18
    a bitcomet réges rég nem pálya...
  • Vorpal #17
    Nem tudtam elolvasni - tördelj már légyszíves - és elmagyaráznád nekünk mi is az a TOR.DD
  • sokadikgab #16
    En is ezt hasznalom mar egy ideje, de kb. 1 honapja elkezdett akadozni.
    Bitcomet aktualis verzioit hasznalom, per.pill. 1.09.
    Legtobbszor ezeket a trackereket ajanlja fel, de valahogy mar egyik se megy:
    vip.***.thepiratebay.org/announce
    tpb.***.thepiratebay.org/announce

    2 fajta hibat szokott kiirni:
    Tracker connection error: 2,http response invalid
    Tracker response decoding failed

    Mit csinalok rosszul?
  • gettoharcos2 #15
    miért nem fogják már fel végre, hogy nem kíváncsi rájuk senki és pont rájuk NEM kíváncsi senki , se a BREIN-re se a weiszre se az ACTA-ra meg a gyúrcsányra se menjenek szépen el végre dógozni és akkor nem esik semmi bántódásuk

    a piratebay.org is letett valamit az asztalra a mininova.org is, a filmet/szoftverek/zenék készítői is letettek valamit az asztalra,

    ha nem is mindenki de SOKAN szeretik ezeket... de ők ? igen ők MIT TETTEK LE AZ ASZTALRA ??? hogy szeressék őket az emberek ???
  • gettoharcos2 #14
    itt nem egyszerűen csak a piratebay.org-ról és a filemegoszosztásokról van szó, csak meg kell nézni ki perel , és kik vannak a piratebay mögött (és főleg hányan ) itt pontosan arról van szó hogy a vágott angyalbögyörőjű "kiválasztott" kisebbség akarja (már megint ) terrorizálni a többséget... elég a cikk címét megnézni, és egyből látszik, hogy még maga a cikk írója is mélyen hisz abban hogy idézem: a fájlcserélés kiirthatatlan
    mert adhatta volna a Mininova kontra BREIN vagy bármi más címet