HENT hírlevél

Eredetiséget vizsgál a Microsoft Kolumbiában

Tavaly novemberben termékazonosító (Product Identification, PID) labort nyitott a Microsoft Kolumbia fővárosában, Bogotában. A vállalat idei tervei szerint 1200, zömmel Microsoft Office és Windows terméket fognak ott bevizsgálni, amellyel a hatóságokat is segíthetik kalózkodás visszaszorításában.

A bogotái PID labor világszerte a kilencedik, Latin-Amerikában az első ilyen kirendeltsége a Microsoftnak. Ideális földrajzi elhelyezkedése mellett azért esett Kolumbiára a szoftvervállalat választása, mert az ország vezetése a kalózkodás elleni fellépés elkötelezett híve. A döntés mellett szól az is, hogy Dél-Amerikában itt a legalacsonyabb a kalózkodási ráta, pedig a helyi kalózok módszerei a legkifinomultabbak a kontinensen.

A laborban elsősorban a termékszámok érvényesítésével és nyomon követésével, valamint kalózszoftverek bevizsgálásával foglalkoznak a munkatársak. Létrehozásának célja, hogy segítse a kalózok elleni fellépést, információkkal és a hamisítványok vizsgálata során talált bizonyítékokkal lássa el a hatóságokat. A labor eddigi négy hónapos működése során készítettek már jelentést kolumbiai, chilei, guatemalai és argentin jogi szakértőknek is Emellett mintegy 400 szoftvert vizsgáltak már meg, amelyeket a Microsoft tizenhárom latin-amerikai országból szerzett be tesztvásárlás keretében. "Már most sokkal pontosabb képünk van azokról az aktiváló kódokról, amelyeket a kalózok használnak" - mondta Juan Hardoy, a Microsoft latin-amerikai kalózkodás elleni részlegének vezetője.

2009-ben mintegy 1200 darab szoftvert szeretnének bevizsgálni a PID laborban. Az így szerzett tapasztalatok hatalmas előrelépést jelentenének a kalózkodás elleni küzdelemben, nem csak Kolumbiában, hanem az egész kontinensen is. Szakértői becslések szerint, ha a latin-amerikai kalózkodási ráta 10 százalékkal csökkenne, az 44 ezer új legális munkahely megjelenését, és mintegy 12 milliárd dollárnyi bevételt eredményezne a régió gazdaságai számára. A kalózkodási arány a 2007-es becslések szerint átlagosan 65 százalék körüli Latin-Amerikában. A legmagasabb érték Venezuelára (87%), Paraguayra (82%) és Nicaraguára (80%), míg a legalacsonyabb Costa Ricára (61%), Brazíliára (59%) és Kolumbiára (58%) jellemző.

"Munkánknak nem csak az a célja, hogy együttműködjünk a hatóságokkal, ösztönözzük a gazdasági fejlődést és védjük a szellemi tulajdont, hanem, hogy támogassuk a becsületes viszonteladókat is. A Microsoftnak több mint 65 ezer latin-amerikai partnere van. Őket és ügyfeleiket szeretnénk megvédeni a kalózkodás jelentette veszélyektől" - mondta Hardoy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!