Berta Sándor

Három mobil operációs rendszer marad 2015-re

A Gartner szerint hat éven belül teljesen megváltozhat a mobil szoftverek piaca.

"2015-re összesen három mobil operációs rendszer marad a piacon. Ezek egyike lehet az Android, amelyet a Google és partnerei fejlesztenek, míg a másik a Nokia által megalkotott Symbian, amit a finn cég tavaly júniusban nyílt platformnak minősített. 2010-re ez a két operációs rendszer a piac 60-70 százalékát fogja uralni. A jövőben a nyílt operációs rendszerek meghatározó szerepet fognak játszani" - jelentette ki Nick Jones, a Gartner piackutató cég elemzője a barcelonai Mobil Világkongresszus alkalmából.

Jones hozzátette, hogy szerinte az Apple és az iPhone, illetve a Blackberry és az azt gyártó Research in Motion (RIM) is megvetheti majd a lábát a mobil szoftverpiacon. A Microsoftnak azonban hamarosan lépnie kell, hogy ha nem akar ebben a versenyben végleg lemaradni. A redmondi konszern ugyanis hiába képviselteti magát a piacon és van a Windows Mobile-nak köszönhetően viszonylag erős pozíciója elsősorban az üzleti szegmensben, más területeken is erősítenie kell. "A kérdésben a következő 18 hónap meghatározó lesz. Amennyiben a Microsoft nem ér más területeken is sikereket, akkor lehet, hogy túl késő lesz a számára" - figyelmeztetett a szakember.

Az üzleti szegmensben a Microsoft és a RIM pozíciója biztosnak tűnik, hiszen például a mobil e-mailes megoldások piacának 80 százalékát ők uralják, így 2012-ig akár fel is oszthatják maguk között ezt a területet. "De ezen a piacon is lesznek változások. 2014-re a mobil felhasználók fele fog használni valamilyen azonnali üzenetküldő szolgáltatást, és ez e-mail, illetve az SMS mellett egyre nagyobb jelentőségre tesz majd szert. Ennek az aránynak az alakulása azonban nagyban függ majd a felhasználók korától, a fiatalabbak ugyanis jobban érdeklődnek az azonnali üzenetküldő rendszerek iránt, míg az idősebbek inkább e-mailt használnak" - szögezte le Nick Jones.

A fejlődés irányára szintén hatással lesznek a mobil szolgáltatók SMS- és mobil internetes árai. Meghatározó lehet az okostelefonok térhódítása. 2012-re a Nyugat-Európában eladott mobil készülékek több mint 77, az Észak-Amerikában értékesített modelleknek pedig a 65 százaléka számítógépes funkciókkal ellátott eszköz lesz. A Gartner elemzője végül kijelentette: a mobil piac a gazdasági világválság ellenére is stabil marad és a recesszió ellenére is nőhet az idén a mobil tulajdonosok száma, illetve a mobil készülékek forgalma. Az ágazat csak akkor kerülhet gondba, ha a válság elhúzódó és mély lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #16
    Mi előnye lenne egy x86-os telefonnak, vagy Desktop OS-t futtatni mobilon?
  • kvp #15
    "WinMo: nem sok jövöt látok neki"

    A microsoft azon dolgozik, hogy a jovoben desktop windows fusson a legtobb kis 32 bites telefonon. Erre a windows mobile ujabb verzioi egyre alkalmasabbak, mivel eleg nagymerteku kompatibilitas van jelen a wince6 es a regi win32 api kozott. Ha valaha elkezdenek terjedni az x86 kompatibilis telefonok, akkor a tobbi cegnek eselye sem marad.

    "iphone BB palm: ezek a rendszerekaddig maradnak fenn amíg a gyártójuk nem hibázik"

    Egyetertek, gyakorlatilag egyik rendszer mogott sincs tobb ceg, igy eleg nehez biztositani a koltseghatekony fejleszteseket.

    ...
    "iPhone OS: a legjobb. És már csak a hype miatt sincs félnivaló."

    Azert remelem a vagolapot es a filekezlot valamikor feltalaljak, mert igy inkabb hasonlit gyerekjatekra mint kommunikacios eszkozre. Uzleti celra pedig egyenesen hasznalhatatlan.

    ps: Ha mar harom os, akkor az en harom tippem: symbian, windows mobile, linux.
  • Rexhawk #14
    Andriod: linux alapú, és nem a google fejleszti hanem az Open Handset Alliance, és ahogy elnézem elég nagy támogatás áll mögötte hogy fennmaradjon

    iphone BB palm: ezek a rendszerekaddig maradnak fenn amíg a gyártójuk nem hibázik

    WinMo: nem sok jövöt látok neki de mivel elég sok telefon próbálkozik ezzel meg ismerve a microsoftot nem hiszem, hogy kivonul. Talán a 7es jobb lesz mint a 6.

    Symbian: egyik legnépszerűbb rendszer. Habár a winmo után a legelmaradottabb a symbian(bár az s60 sp5öt még nem ismerem). A legnagyobb gyártók melletük állnak (nokia, samsung, SE, LG, NTT...). Egyébként aki nem tudná a symbian nyilt forráskódú, és nemcsak a Nokia ad ki symbianos telókat. Nekem is symbian van.

    FlyingV: ismét megmuttatad milyen elvakult idióta vérfanboy vagy. Nem unod még magad?
  • REPS0L #13
    az SE is, az LG is, és még pár márka is használ már symbiant... jah és a megjelenő nokiák (középkategória) is symbianosak már
  • asysoft #12
    Symbian dehogy csak Nokián működik. SE P1-en is az fut (igaz, az nem S60, hanem UIQ), Siemens SX1 is azt használt anno... De S60-as is terjed (főleg a v5), mostani MWC-n Samsung és a már említett SE is jelentett be vele készüléket... Szerintem igenis van jövője.
  • torcipepe #11
    HP iPAQ Voice Messenger nagyon jó kis teló volna, ha érintős kijelzője lenne, mert a képességei megvannak. talán azért érzed rossznak a WinMo-t, mert az kifejezetten érintőképernyőhöz lett fejlesztve.

    amúgy linux téren tényleg tájékozatlan vagyok. viszont nekem az Android, csak a Google OP-rendszere lesz, hiába mondod, hogy linux alapú. akkor mondanám, hogy van linux mobilra, ha olyan néven futna hogy: Linux Mobile és ilyenről még nem hallottam.

    én részemről WinMo 5-öt nyúzok 8. hónapja és semmi bajom nincs azóta vele, mióta eltüntettem róla a bugos rom-ot, amivel kaptam és visszakerült rá az eredeti.
  • bigjoe #10

    FlyingV!
    Én használok Win és Symbianos telefont is.
    És a Symbian qrva jó (N95)!!!
    A win meg egy fos (HP iPAQ Voice Messenger)...
  • Turdus #9
    tévedésben leledzel.
    1) régóta van linuxos mobil (olyan gyártóktól is, mint a Nokia)
    2) az Android is linux alapú...
  • FlyingV #8
    Android: szerintem a legnagyobb kérdőjel.. Még nicns is bázis, de ez marad fenn? :D

    WinMo: egyetértek, lépni kell, de sokan megszokták, szerintem 7-essel nagyot fognak durrantani. Jó lesz ez!

    Symbian: muhaha, a legszarabb. Szerintem (REMÉLEM) belekerülnek egy olyan lemaradásba (most kezdenek), amilyenben most van a WinMO, mert azt nem élik túl!

    iPhone OS: a legjobb. És már csak a hype miatt sincs félnivaló.

    Palm: a Prének köszönhetően van újra jövőjük. Szerintem velük számolni kell.

    RIM: király OS, jó készülékek, megbízható márka, sokan szeretik, nekik sincs mitől félniük.

    Szerintem pl a samu OS-e, meg az ilyen 'nem okostelefon' OS-ek fognak eltűnni és átveszi a helyüket valamelyik a fenti közül, leginkább nyilván a WinMO és az Android közül valamelyik.. Meg ugye reméljük symbianostól mindenestől a Nokia. Igen, nem nagyon csipázom őket, annyira ellenszenvesek, ugyanazt adják ki megaújdonságként, amiket 3 éve. Esetleg egy-két szám nagyobb lett a dobozon, a készülékek meg egyre rondábbak és szar minőségűek.
  • torcipepe #7
    jah, bocs, a google is saját mobilt fejleszt, az sem lessz nyílt.
    talán ha Linux-ék átnyergelnek mobil frontra is, csak akkor maradnak meg, ha hirtelen tud nagy darabot megszerezni. bár ez igaz lehet a többire is.