MTI

Vihar a Wikipédia szabályzatának szigorítása körül

Szigorodhat az angol nyelvű Wikipédia szerkesztési szabályzata: a szavazók többsége elfogadta, hogy kiadás előtt ellenőrizzék a szócikkekbe kerülő változtatásokat, de az ellenzőknek még van esélye alternatív javaslatra.

A német Wikipédia már egy éve alkalmazza azt a szerkesztési elvet, hogy egy új vagy ismeretlen szerkesztő által írt bejegyzés csak akkor kerülhet az internetes közösség által szabadon alakított online enciklopédiába, ha azt előbb az oldal egy korábbi szerkesztője ellenőrizte. Jimmy Wales amerikai internetes vállalkozó, a Wikipédia társalapítója azért javasolta a szerkesztési szabályok szigorítását az angol nyelvű wikioldalon, mivel a közelmúltban két amerikai szenátorról, Robert Byrdről és Edward Kennedyről szóló bejegyzésben megtévesztően a halálhírüket költötték - jelentették kedden brit internetes hírszolgálatok.

"Ez a képtelenség száz százalékig elkerülhető lett volna az ellenőrzéssel" - érvelt Wales a Wikipédia netes fórumán. Online szavazásra tette fel az ellenőrzés kérdését, amit a voksolók 60-40 arányban elfogadtak, ám az ellenzők nyomására az alapító bejelentette, hogy egyelőre nem zárják le a kérdést. Felajánlotta, hogy a kisebbség, amely ellenzi a dolgot, tegyen alternatív javaslatot a következő hét napban, amiről két hét elteltével ismét lehet majd szavazni - ismertette a BBC.

Sokak szerint azért elvetendő Wales javaslata, mert nem működőképes. Nehézkessé válik a szerkesztés, az új bejegyzések napokat, vagy heteket is késhetnek az ellenőrzés miatt. Erre panaszkodtak egyébként a német wikioldal kritikusai is. Az agydaganatban szenvedő Kennedy szenátor a Barack Obama beiktatása utáni díszebéden esett össze, és rövid időre kórházba került. Kisvártatva valaki beleírta a róla szóló bejegyzésbe, hogy elhunyt, ám a félrevezető adatot perceken belül javították - emlékeztetett a The Daily Telegraph online kiadása. A Wikipédiának naponta durván hatmillió olvasója van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #1
    Nem értem miért olyan nehéz megoldani a moderálást. Moderátornak az mennyen aki akarja csinálni és akkor meg is lesz. A Wikipédia, kérjen föl nagyobb témakörönként 1000 önkéntes moderátort, akik egy webes emilt kapva csak leokézzák az új infot. Ha 10 ember leokézza akkor mehet. 1000-ből 10 csak meg oldja mondjuk fél nap alatt...nem?